Enkele jaren geleden waren foodtrailers een nieuw gat in de markt en iedereen wilde in dat gat springen, niks speciaals zou je op het eerste zicht zeggen …. Behalve als je Karl Van de Heynig bent.
Onze oud bakker uit Ravels wilde wel eens zien of hij iets met enkel en alleen lokale Ravels producten kon gaan doen met deze foodtrailer hype. Karl geeft zelf tekst en uitleg …
Hoe is het idee ontstaan ?
Nadat ik een 20tal jaren geleden mijn vorige activiteit als zelfstandig bakker stop gezet had, begon een 5 tal jaar geleden de microbe terug te kriebelen om terug zelf iets te creëren, mijn hoofd zat vol ideeën en mijn handen kriebelden om daar werk van te maken. Maar wat ga ik doen he , ik wist dat ik zelf voor iets moest gaan zorgen want mijn geliefde had aangegeven dat ze niet mee zou gaan in ’t avontuur maar dat ze me hierin wel steunde . Een foodtruc , dat ging het worden, maar wat ga ik verkopen? Er zijn er al zoveel en ik wilde me onderscheiden van alle andere, iets nieuws wat nog niemand had gedaan.
Idee kwam op een feestje….
Zoals veel dingen ontstaan, op een feestje, vertelde Frank (de man die het varkensbedrijf van mijn schoonvader had overgenomen) vol trots en overtuiging dat hij gestart was met het kweken van het Duroc varken. Met een heel speciale voedermengeling wilde hij een top varken creëren, vol smaak en met natuurlijke producten. Hij had zelfs al een slager gevonden die voor hem het vlees wou gaan verwerken en verkopen (Ceursters- Daneels uit Oosthoven).
Het gesprek met Frank en Ann is wat door mijn hoofd blijven spoken en het idee van de foodtruck, waar ik al een heel tijd over nadacht, kwam weer tot leven. Ik wilde graag Kempische bedrijven op de Belgische menu kaart zetten.
Mijn verleden als bakker en het feit dat ik hobby kok ben speelt zeker mee. Creëren en mensen tevreden maken is iets dat in mijn bloed zit en wat ik de laatste tijd enorm miste.
Duroc varken vormt de basis.
Ik ben me verder gaan verdiepen in het samenstellen van gerechten volledig rond Duroc de Kempen en kempische producten. Mijn start idee was dat ik oude gerechten, vergeten gerechten zeg maar, terug leven in wou gaan blazen. Want veelzijdig als varkensvlees is, we kennen allemaal wel de klassiekers maar ze zijn een beetje verloren gegaan in de tijd. Ik kwam al snel tot een aantal gerechten die ik allemaal ergens een beetje wou pimpen om ze zo toch net dat beetje extra te geven. Samen met de slager zijn we gestart met het uittesten van de gerechten uit. Ik bracht het idee en hij voerde uit. Sommige gerechten waren direct gewoon tot, andere, moesten we een paar keer opnieuw proberen om tot het juiste resultaat te komen.
Met trots en voldoening kan ik volgende producten voorstellen.
- Ravelse Grillworst met oude hoevekaas en ajuinsaus op basis van rode ajuin en de Ravelse donkere
- Koekepens met speculaaspasta en appelcompote met rozijnen die volgezogen zijn met likeur43
- Een stoofpotje met veel vlees maar ook veel groenten en de Ravelse lichte
- Een aperitief bordje met zuivere producten van het Duroc de Kempen varken (bestaande uit droge ham, droge worst ,mini gehaktballetjes en jong belegen hoeve kaas)
- En ook aan de kinderen is er gedacht , want wie lust er nu geen gehaktballen met kriekskes
Alle ingrediënten komen uit eigen gemeente.
T oen ik deze gerechten samenstelde en goed begon na te denken over de ingrediënten , kwam ik al vlug tot de vast stelling dat ik al mijn grondstoffen uit eigen streek kon halen, sterker nog, zelfs uit eigen dorp.
Het vlees kwam uit Weelde, vanuit het bedrijf waar mijn echtgenote groot was geworden in de Hegge. Het bier kon ik halen bij Tom Segers van de lustige brouwers uit Weelde, de hoevekaas bij Van Roey op ’t Kijkverdriet in Ravels.
De groenten wou ik absoluut bij een (kleine) zelfstandige uit groot Ravels halen en hiervoor sprak ik Versmarkt ’t Spruitje aan in Weelde, ook zij wilden graag meegaan in mijn verhaal.
Het broodje dat ik erbij serveer is het Molenbroodje geworden van bakker Koen Dilen, het meel hiervoor wordt nog wekelijks gemalen in de wiekenmolen van Weelde.
Als je dit alles bij elkaar telt is mijn concept meer dan compleet. Ik ben geslaagd om een origineel concept te vinden, dit te pimpen tot een geweldig product en de streekproducten hebben een upgrade naar dorpsproducten gekregen.
“Mission completed.”
Foodtrailer op maat
Ik moest natuurlijk nog iets hebben om die producten in te verkopen, al snel bleek dat een origineel tweedehands voertuig kopen en dit uitbouwen te hoog gegrepen was. Zo viel ik terug op een trailer die voor mij op maat werd ingericht.
De naam lag voor de hand “Porky’s “ ging het worden, helaas, de naam was al geclaimd, dan maar mijn geboortejaar erachter. Aangezien ik volgend jaar 50 zou worden leek me dat een leuke kwinkslag, alleen die twee cijfertjes hadden ook nog een andere betekenis …… . Dan maar ons huisnummer erachter geplaatst en als je dat in ’t Engels uitspreek heeft het ook wel iets. Porky’s 41 was geboren.
Echt op markten ga je me niet vinden, het is een bijberoep waar ik echt van wil blijven genieten. Ik probeer me te richten op foodtruck festivals, verjaardagfeestjes, huwelijken, ………. kortom georganiseerde feesten waar ik gasten kan verwennen met culinaire gerechten die net een tikkeltje meer hebben .
Uitnodiging Try Out Porky's 41
De try out waarvoor onderstaande uitnodiging geld gaat door op Zondag 25 November van 14.00u tot 17.00u
Adres : KLJ lokaal Eelstraat 4 2380 Ravels-Eel