taalhuis1

Het kan zo maar zijn dat je wel eens Oekraïense mensen bent tegengekomen in winkels, op de bus of gewoon op de straat.

Inderdaad, op 24 februari is het alweer 2 jr. geleden dat we met ontsteltenis via het Nieuws vernamen dat Rusland Oekraïne was binnengevallen: oorlog op het Europese continent.

Wie had dat ooit gedacht? Een geweldige vluchtelingenstroom kwam op gang binnen heel Europa! Ook de gemeente Ravels ontving menige Oekraïners.

Rode Kruis Taalhuis

In onze gemeente was al een afdeling Rode Kruis Taalhuis actief sinds de vele vluchtelingen uit diverse landen in het jaar 2015 & 2016, weerom werk aan de winkel.
Zowat 51 Oekraïense mensen, hoofdzakelijk vrouwen (want mannen tussen 18-60 jaar mochten niet over de grens) kwamen een eerste maal samen voor een “babbelmoment” in Ontmoetingscentrum De Wilders te Poppel. De Europese Unie besliste dat de ontheemde Oekraïners in elk land het statuut “tijdelijke bescherming” kregen op het paspoort, wat als gevolg had dat ze geen asiel moesten aanvragen in hun vluchtland. Het OCMW en/of de gemeente stuurde elke 14-daagse bijeenkomst in 2022 een medewerkster om heel veel administratieve vragen individueel op te lossen, zoals huisvesting, leefloon/pensioen, huur, verzekering en nog zoveel meer…

taalhuis5

Thank God for Google Translate

Wat waren we gelukkig met Google Translate en de tolken (enkele Oekraïense vrouwen die hier al geruime tijd woonden vóór de oorlog), want vele vragen en antwoorden werden met de smartphone wederzijds vertaald, zeker in den beginne was de taalbarrière groot. Maar daar bovenop was er ook het verschil in lettertype: Oekraïners hebben het Cyrillisch alfabet, maar op school leren zij gelukkig ook al heel vroeg de Latijnse schrijfwijze die in onze contreien en de rest van West-Europa wordt gebruikt.  

Hulp van welzijnsorganisaties was welkom.

Welzijnsschakel en Fietsbieb Ravels zorgden in sommige gevallen voor een fiets! Hoe handig kan dat zijn… Maar vooral, de samenwerking Rode Kruis Taalhuis – Welzijnsschakel – OCMW zorgde voor een groep vrijwilligers die tweewekelijks voor ’n beetje ontspanning instond bij het Ontmoetingscentrum De Wilders Poppel met het tasje koffie/thee/fris en… het eigen gemaakte verse gebak!

Memorabele bijeenkomsten

Er waren vele memorabele bijeenkomsten Kerstfeest die elkaar opvolgden. In 2022 kwamen de hobbykoks van Kok ‘O Vin op bezoek, maar er was ook de legendarische wandeltochten door Poppel of het bezoek aan de molen Arbeid Adelt te Weelde.

Een ander memorabel moment was de eetnamiddag waar gekookt werd volgens nationale gewoonten: Mexicaans / Koerdisch / Oekraïens / Iraans / Costa Ricaans, er was keuze te over.

taalhuis4

De meest uiteenlopende activiteiten werden georganiseerd met bijvoorbeeld ook een  Vlaamse Volksdansvoormiddag, een bezoekje aan het Begijnhof van Turnhout, de  Kersttentoonstelling op de Vondelhoeve te Poppel, en niet te vergeten: knutselen op woensdagvoormiddag, Kerstdecoratie & Paasstukjes & Valentijn-kaartjes !

Oekraine voor annexatie

Eigen verhalen

Een rondvraag bij de Oekraïense vluchtelingen (na 2 jaar België) leert ons dat, ondanks dat zij nog steeds “vluchteling” zijn, de dankbaarheid groot is om in Ravels te mogen leven. Als vrijwilligers “begonnen” wij zelf nooit over de oorlog… enkel als onze Oekraïense inwoner er behoefte aan had, gaan we er mee in gesprek over hun ervaringen!

Olena

Als we het verhaal van Olena lezen (Noord-Oekraïne), dan bekruipt de schrik je hele lijf: nachten niet slapen, altijd maar weer vliegtuigen, tanks door de straten, het geluid van ontploffingen ver of dichtbij,  de zichtbaarheid van de vernielingen, het voortdurend loeien van de sirenes, schuilkelder in en uit.
“Ik wilde niet aanvaarden dat onze stad Russisch zou worden. In het donker bij kaarslicht heb ik de koffers gemaakt en met mijn zoon vertrokken. Twee en een halve maand verbleven we in Polen bij een kennis. Vóór de oorlog had ik contact met iemand uit Weelde, dus besloot ik naar België te gaan. Ik volg het nieuws op internet, maar ook via de communicatie met vrienden die in Oekraïne zijn achtergebleven. Mijn plannen hangen af van hoe goed mijn zoon zich aanpast in de Belgische samenleving. Waar het goed is voor hem, is het ook goed voor mij. En België doet dat goed.”

Oksana

Het verhaal van Oksana (Centraal Oekraïne) klinkt vergelijkbaar: de raketaanvallen en de vallende bommen, het was eng om in slaap te vallen. Het gevoel van paniek, pijn en onzekerheid ging niet weg. De onderbrekingen van elektriciteit en watertoevoer, de ijskoude schuilkelders, ik had mijn schoonouders bij mij op de vlucht.
Het idee om naar België te gaan was eerder toeval. Een jonge vrouw met kind raadde het aan, éénmaal in Brussel werden we geregistreerd als “tijdelijk beschermd” en doorverwezen naar Ravels, waar Koen & Sem ons hebben begeleid bij huren, wonen, openbaar vervoer, contact met KBC bank enz. De vertalers Inna en Nataliya hebben ons zeer goed geholpen omdat er een grote taalbarrière was. In het begin was het ook heel veel communiceren via smartphone/Google vertalen.

De bijdrage die Elena leverde (Zuid-Oost Oekraïne) vertelt iets over de zwaar belegerde en beschoten stad Marioepol, die hier meermaals in het nieuws was.

Elena

“Mijn man, ikzelf, mijn oudste zoon met vrouw en twee kleine kleindochters zaten in een koude kelder op 3 vierkante meter.

Begin juni 2022 vertrokken mijn man en ik naar België. Mijn zoon en zijn gezin vlogen naar Canada. Onze vriendelijke familie ging helemaal uit elkaar. België verwelkomde ons hartelijk.  We weten dat we niet thuis zijn, maar ons thuis is weg en Marioepol leeft al onder de wetten van Rusland. Jullie geven ons de warmte van jullie hart - En hoeveel we jullie ook bedanken, het is nog steeds niet genoeg.”

taalhuis2

Wie het nieuws (en vooral de achtergrondinformatie) een beetje volgt, zal beseffen dat we met een zeer ernstige situatie zitten: opnieuw oorlog op het Europese vasteland. En de tegenstaander is een onbetrouwbaar persoon: Poetin en zijn aanhang. Bovendien, als we met de Oekraïense mensen spreken dan werden zij  al veel vroeger geconfronteerd met dat “oorlogsgevoel”. Rusland heeft het schiereiland Krim al op 20 februari 2014 geannexeerd, gevolgd door de bezetting van de provincies Donetsk en Luhansk in Oost-Oekraïne.

Het Rode Kruis Taalhuis in De Wilders is een mooi initiatief. Na anderhalf jaar zijn verschillende Oekraïense jongere vrouwen hier en daar eindelijk aan het werk, hetgeen ze zo graag willen doen! De simpele woordjes Nederlands die ze kunnen gebruiken is al een belangrijk bindmiddel om te kunnen doorzetten.

Inmiddels hebben nog andere ingeweken nationaliteiten onze Taalhuis activiteit komen vervoegen: Mexico – Brazilië – Portugal. De vrijwilligers zijn er blij om…

Koop jij dit jaar ook een sticker van het Rode Kruis Ravels ? Doen = steunen !!!  

1rawepo camera Fotoreportage TAALHUIS RODE KRUIS

taalhuis3

Karel Van Eyndhoven (Ravels)

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren