rapopstap1

Dinsdagavond opende naast het Sociaal Huis, het vroegere OCMW in Weelde een kantoor van de organisatie “Rap op Stap”.

Daar worden vakanties op maat gemaakt en uitgewerkt voor mensen met een klein tot zeer klein budget die toch eens het vakantiegevoel willen ervaren.

Rap op Stap

Rap op Stap is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. Sommige mensen zijn niet aangesloten bij een sociale organisatie en de stap zetten om lid te worden is soms te groot. Anderen vinden moeilijk de weg naar een reisbureau of springen er niet zomaar binnen, dikwijls om financiële redenen. Sommigen zitten met de vraag of een vakantie of een uitstap wel haalbaar en betaalbaar is?
Net daarom bestaat RAP OP STAP! Je hoeft geen lid te zijn en je hoeft geen afspraak te maken. Je stapt gewoon naar binnen!

Reuzegroot aanbod en diversiteit in aanbod.

Er kunnen zowel vakanties, daguitstappen als sportieve en culture activiteiten geboekt worden in ons Rap op Stap kantoor. Onze vrijwillige medewerkers helpen ook met het samenstellen van een budget en het uitzoeken van geschikt vervoer.
Je kan er ook terecht met je vragen over :
- De UITPAS
- VRIJUIT
- Het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie

en uiteraard met alle andere vragen over vrije tijdsactiviteiten, vakanties en uitstappen.

Voor wie is RAP OP STAP ?

- Beschik je over een recent attest voor Verhoogde Tegemoetkoming (max. 2 maanden oud) ? Dit attest kan bekomen worden bij je ziekenfonds.
- Of moet je zien rond te komen met een leefloon?
- Word je door het Sociaal Huis begeleid in het afbetalen van schulden of zit je in budgetbegeleiding ? - Of werk je in een beschutte of sociale werkplaats of maatwerkbedrijf ?
- Meen je omwille van je laag inkomen aanspraak te kunnen maken op het aanbod van Rap op Stap ? (laat het dan even nakijken in het Sociaal Huis) Dan kun je met je vrijetijds- of vakantie-ideeën terecht bij een van onze vrijwillige medewerkers

Je vind ons in:

Het Sociaal Huis, Dreef 19, te 2381 Weelde,  tel.  : 014/462438
IEDERE TWEEDE EN LAATSTE DINSDAG VAN DE MAAND VAN 17.00 UUR TOT 19.00 UUR. 

Ook op de sociale media zijn we te vinden:

 facebook page  https://www.facebook.com/rapopstapravels

Locatie in apart kantoor is drempelverlagend.

De keuze voor de locatie naast het Sociaal Huis is logisch, aangezien de doelgroep van Rap op Stap dikwijls ook voor andere zaken aanklopt bij het vroegere OCMW.

Frans Verhoeven, zelf al aanstichter van verschillende organisaties die de minderbedeelden in de maatschappij probeert een handje te helpen is heel erg blij met deze locatie en heeft al vier vrijwilligers die zich willen inzetten om het kantoor te doen slagen.

rapopstap2

Frans kon dan ook zijn tevredenheid niet verbergen tijdens zijn welkom waar hij de nadruk legde op de vele mogelijkheden die rap op Stap te bieden heeft.

Ook schepen van Welzijn Koen Rombouts deed zijn duit in het zakje door er op te wijzen dat de gemeente Ravels nog sterker wil inzetten op inclusie voor iedereen. Het feit dat iedereen toegang zal hebben tot vakantie is weer een stap dichter bij deze doelstelling.

Welzijnsschakel voorzitter Frans Verhoeven had nog een   brief meegebracht van virtuele “Dikke Freddy”. Freddy wil ook graag op vakantie, ondanks al zijn problemen…..

IEDEREEN VERDIENT VAKANTIE

Iedereen heeft, zeker bij ons, het recht of zou het moeten hebben op

- een veilige en gezonde woning
- voldoende en kwalitatief eten
- onderwijs
- gezondheidszorg
- werk
-... maar ook op vakantie

Misschien laten we best even Erik Vlaminck aan het woord. Hij is roman- en theaterauteur, maar ook de auteur van de brieven van Dikke Freddy waarin hij de samenleving stevig, kritisch maar ook satirisch en met enig sarcasme op de korrel neemt. Erik was te gast op het Forum Iedereen Verdient Vakantie 2017 in Oostende waar hij de volgende brief voorlas :

Dikke Freddy wil ook met vakantie. Alleen blijkt dat allemaal niet zo vanzelfsprekend. Zijn schuldbemiddelaar wil niet meewerken.

Hierbij de brief:

Aan Frank De Rijcke, schuldbemiddelaar

Geachte heer,

U weigert om geld vrij te maken om mij te laten deelnemen aan een vakantie van Iedereen Verdient Vakantie. U beweert dat ik geen vakantie nodig heb omdat ik niet werk. Volgens u hebben alleen mensen die werken recht op vakantie. Om, volgens uw woorden, te ontsnappen aan de drukte van hun agenda.

Omdat u zich blijkbaar mijn drukte niet kan voorstellen, heb ik opgeschreven wat er vandaag in mijn agenda stond.

Ik ben opgestaan om negen uur. U zult zeggen: 'Sta vroeger op'….. maar ik heb geld om mijn kamer te verwarmen.

Ik heb mij aangekleed en ik ben naar de bibliotheek gegaan. Niet om er een boek te lenen maar wel omdat ik mij daar in de toiletruimte kan wassen en scheren. Daarna ben ik naar het oplaadpunt voor de budgetmeter voor mijn elektriciteit gestapt. Omdat er amper budgetmeters zijn, is dat een half uur te voet voor mij. Een half uur heen. En een half uur terug.

Vervolgens ben ik naar Dokters van de Wereld gegaan om er mijn spuit te gaan halen tegen de suikerziekte. Ze waren daar kwaad omdat ik nog niet gegeten had. Daarom heb ik ter plaatse de kom soep gegeten die ik er kreeg. Door die soep kwam ik bijna te laat bij de voedselbank. Veel verschil zou het niet gemaakt hebben want in mijn pakket zat alweer macaroni, rijst en puddingpoeder en ik heb toch geen gas om die boel op te warmen.

Na de voedselbank heb ik mij moeten haasten om op tijd op mijn afspraak met mijn maatschappelijk werker van het OCMW te zijn. Hoewel ik op tijd was, heeft hij mij een vol uur laten wachten. Zogezegd omdat hij dringende dingen te doen had en ik toch tijd genoeg heb.

Van het OCMW ben ik naar bakkerij Vercammen gegaan. Dat was weeral twintig minuten te voet, maar Vercammen sluit om vier uur en op dat moment krijg ik altijd de sandwiches die nog niet verkocht zijn. En vandaag ook een éclair en een tompoes. Juist voor het sluitingsuur ben ik terug langs de bibliotheek gegaan. Om er op mijn gemak het toilet te gebruiken.

Daarna ben ik naar huis gegaan. Omdat ik weer voor vijf euro elektriciteit had heb ik een uur tv gekeken terwijl ik met mijn zere voeten in een badje water zat.

Vervolgens ben ik aan deze brief begonnen.

Denkt u dat mijn agenda echt niet druk genoeg is om een keer op vakantie te gaan. Ik droom er namelijk van om een keer vroeg op te staan. In een verwarmde kamer. Met een toilet en een douche vlakbij. Ik droom er ook van om echt te ontbijten. Om vervolgens nergens naartoe te moeten. Om geen afspraken te hebben. Om niet blij te moeten zijn met uitgedroogde sandwiches. Om licht te maken en tv te kijken zo lang ik het zelf wil.

Bent u bereid om mij ook uw drukke agenda door te sturen?

Ik groet u met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy.

Een netwerk van verschilmakers.

Het netwerk versterkt wat goed werkt en neemt initatieven waar dingen nog beter kunnen. Samen met de meer dan 2000 partners vanzelfsprekend: sociale partnerorganisatiestoeristische partnersDe Lijnsociale restaurants en verschillende vrijwilligers. Samen maken we het verschil. 

Een vakantie boeken. Hoe doe je dat?

Je kan altijd langsgaan in één van de Rap op Stapkantoren. Misschien is er wel eentje in de buurt? Je kan ook terecht bij de sociale organisaties die aangesloten zijn bij Iedereen Verdient Vakantie. Ben je niet zeker of jouw sociale organisatie aangesloten is? Neem dan contact met ons op. Als laatste optie kan je boeken bij de vakantiebemiddelaars van Iedereen Verdient Vakantie. Deze optie vraagt meer administratief werk en daardoor ook langere wachttijden. 

 rapopstap3

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren