india1

De 80 jarige Marie José De Mulder uit Poppel stapte begin december het vliegtuig op om haar benefietdoelen te gaan bezoeken in het verre India.

Deze week kregen we eindelijk haar evaluatie van de eerste weken van haar bezoeken aan de verschillende dorpjes die van haar steun mogen genieten.

Ontbijten in “De Nieuwe Burcht” 

Allereerst gaat haar dank uit naar de  uitbaters van taverne “De Nieuwe Burcht” in Poppel die begin december graag haar deuren openden voor een benefietontbijt tvv de arme dorpjes in India.

Vanuit het verre Indian slaagde Marie José er zelfs in om op de hoogte te blijven van deze benefietactie en was blij te horen dat de klantjes door Cariben Werner en haar personeel in de watten werden gelegd tijdens het ontbijt.

Marie José schrijft dit alles om een laptop die ze even mag leven van father Ravi Kata in de Chagalamerri Parochie tijdens een zeldzaam uurtje dat er beschikking is over internet. Ze stuurt nogmaals haar dank naar de bezoekers van het buffet en aan Carine & Werner van “De Nieuwe Burcht”. 

Extra foto's in het fotoalbum onderaan...

india5a

Drukke weken achter de rug voor 80 jarige Marie José. 

Na enkele drukke dagen heeft ze nu wat rust gevonden. De bezoeken volgen elkaar in sneltempo op, want iedereen wil een glimp opvangen van Mother Marie José from Belgium. Ze bezocht ondermeer een bruiloft in Muthangi waar de bruid deels door haar grootmoeder werd opgevoed wegens het gebrek aan ouders. Het bruidje was al een oude bekende van Marie José, bij haar vorige bezoeken smeekte ze Marie José om te bidden voor een goede echtgenoot.

india4

 Met 6 priesters werd de bruiloft voorgezeten voor een volle kerk. Achteraf werd feest gevierd met heerlijke maaltijd en veel zang en dans voor meer dan 400 gasten waarop Marie José eregenodigde was.

Daarna volgde de retraite, voor sommigen onder ons nog bekend uit onze jeugd voor de plechtige communie. Deze periode duurde 5 volle dagen, 5 dagen zonder smartphone….. , 5 dagen in stilte, luisteren naar sterke preken, gebed en gezang, zeer bijzonder, lange dagen van 6 u tot 21 u . Er was enkel tijd voor 3 vegetarische maalden en 2 korte breaks voor thee. Dat doet echt iets met het innerlijke van een mens.

india2

Na de retraite bleef ik nog enkele dagen hangen in Muthangi om voor de derde maal de mis bij te kunnen wonen. Op zondag begint de Heilige Mis stipt om 10:00 h in de grote hal. De mis duurt zo’n twee uur, hoofdzakelijk in hun eigen taal met hier en daar wat Engels doorheen.

Vanaf 12:00 gaat de viering van een misviering over naar een ander soort dienst, “Het Woord van God” . De hall is dan helemaal vol met 4000 mensen, Katholieken ,Hindoes ,Moslims…. Allemaal samen luisteren, zingen, bidden, bijna 5 u lang. Daarna wordt er gezamenlijk gegeten door iedereen; gesponsord door alle religies samen.

Daarna zijn we weer naar Ramanthapur gereisd waar Dr. Suresh mij naartoe heeft gebracht om father Biju te ontmoeten, de Provincial Superior waar we samen thee dronken. In India heeft dat iets sacraals, samen thee drinken en is een vorm van respect betonen.

Nu zitten we weer in  Chagalamerri, een kleine stadje, maar ik woon er in de wilde natuur, heerlijk rustig. Ik ken er vele mensen door vorige bezoekjes, ook de Zusters van St Anns school met 1200 kinderen. 95 % ervan is Moslim, maar de ouders zenden graag hun kinderen naar St Anns omwille van het goede onderwijs !

We gaan zo meteen op de motorbike fruit kopen voor de Zusters ,want we zijn uitgenodigd voor de lunch door de Provinciaal superior die op bezoek is bij de Zusters. Ik ga er naartoe in een mooie sari, een gift van de Zusters van 2 jaar geleden .

 1rawepo camera Marie José De Mulder op bezoek in India  |  © RAWEPO 

 india3

 

 

 

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren