We kregen zopas informatie dat er in geen enkel geval op eigen initiatief kledij mag worden gebracht naar het centrum. We zullen u later meer informatie hieromtrent geven.
Vorige week zijn de eerste vluchtelingen toegekomen in het opvangcentrum aan het vliegveld te Weelde.
Voorlopig is er nog weinig van te zien, ze verblijven verder van de grote weg om niet zo in het oog te springen en zo ook hun privacy te verzekeren.
Ravelse arts hangt aan de noodklok.
Shamsia Gharjestani, huisarts in Ravels, werd al snel opgeroepen om een vluchtelinge met pijnklachten te onderzoeken. De vrouw had alle verschijnselen van een blaasontsteking maar durfde voor medisch onderzoek haar spijkerbroek niet uit te trekken omdat ze geen ondergoed droeg.
'Ze schaamde zich', vertelt Gharjestani. 'Ze heeft gewoon geen ondergoed meer.' De vaststelling dat het grootste deel van ongeveer honderd mensen in het opvangcentrum te Weelde niet of nauwelijks op het Belgische winterklimaat is voorbereid, leidde tot een spoedinzameling van kleding. Dit gebeurde onder strikte voorwaarden, opgesteld door de leidinggevenden van het opvangcentrum zelf.
Privé inzamelactie gestart.
Samen met haar kinderen verzamelde Gharjestani binnen drie dagen via enkele van haar patiënten de meeste elementaire kleding die je nodig hebt om de koude en het vocht in ons winterse klimaat te trotseren.
'De containers staan dit keer namelijk redelijk diep in de bossen zodat omwonenden er zo min mogelijk last van hebben. De ruimte in zo'n container is verwarmd maar de lucht is er erg droog. Als de vluchtelingen naar buiten moeten, om bijvoorbeeld naar de wc te gaan, moeten ze een heel eind lopen. Dertig procent van die vluchtelingen zijn kinderen: zonder sokken, mutsen, sjaals en vaak ook geen ondergoed. Het merendeel is dan ook verkouden.' aldus dokter Shamsia. 'Deze vluchtelingen zijn veelal in zomerse omstandigheden hun thuisland ontvlucht en konden door de verwarring maar heel weinig praktische zaken meenemen. Ze wisten niet waar ze terecht zouden komen en zijn helemaal niet op het Belgische klimaat voorbereid. Dikwijls zijn ze ook maanden onderweg geweest en was het nog zomer wanneer ze hun vlucht aanvatten in hun thuisland. De bewoners van het opvangcentrum krijgen eten en onderdak, meer niet. Kleding moet van elders komen.'
Slechte ervaring met het doneren van kleding.
Fedasil en Rode Kruis hebben eerder slechte ervaringen gehad met het aannemen van kleding voor vluchtelingen omdat het opvangcentrum in Weelde soms als een verkapte kledingstort werd gezien. Kleding weggeven aan vluchtelingen mag en is ook welkom mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Omdat men op het centrum niet is voorbereid op zulke taken vraagt men om rekening te houden met het volgende: Liefst heeft men volledige pakketten, gesorteerd in plastic zakken. Op die plastic zakken moet staan of de betreffende kleding voor een man of een vrouw is. In geval van kinderkleding moet ook de leeftijd erbij vermeld staan. Zorg er a.u.b. ook voor dat een pakket indien mogelijk alle elementaire kledingstukken bevat (zoals ondergoed en sokken).
Eerste kledingpakketten bezorgd op zondag.
Het verpakken en sorteren van de inderhaast ingezamelde kleding hebben Gharjestani en haar drie kinderen veel werk bezorgd. Ze heeft de kledingpakketten zonet op zondagmiddag 29 november, 16.00 uur, afgeleverd. Gharjestani: 'Morgen (maandag 30 november 2015) gaan de kinderen al naar school op het centrum. Ook dan moeten ze vanuit de relatief benauwde ruimte, die in de praktijk slecht wordt gelucht omdat het er anders te koud wordt, naar buiten. De afstand tussen de schoolverblijven en de containers met de wc's is soms ook redelijk groot. Er is dus ook grote behoefte aan fietsen en kinderfietsjes maar ook aan schoolmateriaal zoals pennen, schriften, et cetera. De situatie is schrijnend en wordt schrijnender als er vanuit de bevolking geen hulp komt. Per dag komen er zo'n vijftig vluchtelingen bij. Totaal zullen er nog zo’n vierhonderd bijkomen.'
Waar zitten mensen in Ravels met een groot hart voor hun medemens.
Toen we dit bericht vanmiddag binnen kregen hebben we even ons licht opgestoken bij enkele andere mensen die iets zouden kunnen betekenen om deze problemen op te lossen vooraleer het uit de hand loopt. We kunnen niet geloven dat er in onze gemeente niet een aantal mensen wonen met een groot hart. Dit soort sociaal engagement hebben we nodig om aan dit nijpend probleem op erg korte termijn iets te doen.
Werkgroep oprichten??
Vanuit een neutraal standpunt kan ik ook begrijpen dat veel mensen afhaken als ze zelf alles gesorteerd in plastic zakjes moeten komen afleveren. Vele mensen hebben een druk beroepsleven en willen graag meehelpen mar vinden de tijd niet om dit alles volgens de strikte voorwaarden van het centrum te doen. Daarom zouden we hier graag een oproep willen doen of mensen die wat tijd hebben zich geroepen voelen om deze sortering op zich te nemen. Het probleem van de plastic zakken zal zichzelf wel oplossen als er éénmaal een werkgroep is opgericht. Als Rawepo kunnen we enkel de mensen inlichten en doen wat in ons bereik ligt. Het echte initiatief zal echter vanuit een andere hoek moeten komen.
U kan ons zich aanmelden voor de werkgroep via mail op volgend mail adres:
Wij zullen dan contact opnemen en deze mensen samenbrengen die zich dan kunnen organiseren en hun eigen projecten uitwerken.
Om alvast een beetje logistieke hulp te bieden hebben we snel een documentje gemaakt dat u kan afdrukken en invullen als u al kledij wil gaan sorteren.
DOCUMENT KLEDIJ ASIELCENTRUM WEELDE37.12 KB
We hopen op een snelle respons, indien dit uit de hand loopt kunnen er snel problemen komen en dat is het laatste waar we op wachten.