talander tuinfestival1
Gisterenavond overhandigde een fiere presentator van het Ravelse Tuinfestival een  mooie cheque aan de Talander vzw.
 
De overhandiging  vond plaats in het Theehuisje, een gezellige horecazaak die wordt uitgebaat door de bewoners van Talander zelf, een echte belevenis… zowel voor hen zelf als voor de bezoekers. Ze bedienen u met een eeuwige glimlach...
 
talander-chequeElk jaar kiest de organisatie van het Tuinfestival een goed doel en dit jaar was dat , net zoals de twee vorige keren, snel betwist.
Eén telefoontje met de heer burgemeester was voldoende om Talander  te selecteren, de mensen van het Tuinfestival waren terecht trots op hun festival en zijn ervan overtuigd dat hun bijdrage van € 2.000 een significante steun zal zijn die goed zal worden besteed. De uitbaters van het Theehuisje die de cheque in ontvangst mochten nemen waren in ieder geval in de wolken met het cadeau.
 

Wat is Talander.

Talander is een unieke plek gelegen tussen Ravels en  Arendonk, midden in de natuur. Talander is een initiatief dat al meer dan 25 jaar bestaat, vijftien volwassen mensen met een verstandelijke beperking hebben er hun werk- en woonplek.
InfraHoofd1De bewoners zijn samen met de medewerkers verantwoordelijk voor het werk dat moet gebeuren, zorg voor materie, plant, dier en mens. Daarnaast willen zij ook dienstbaar zijn voor de medemens, vele bezoekers worden gastvrij ontvangen.
Op Talander krijgt de mens in beweging de ruimte, iedereen is op zoek naar een plaats in de wereld. Op Talander kan je stilstaan bij je eigen beweging en dit door beleving van zorg, natuur en cultuur. Dat willen we ook uitdragen naar de buitenwereld.
 

Popup werkplek in de oude pastorij van Weelde centrum.

Volgend jaar zal wellicht een aantal bewoners worden ingezet om de omgeving rond de kerk St Michiel in Weelde te onderouden. In ruil daarvoor kunnen ze gebruik maken van de oude pastorij die stilaan wordt opgeknapt voor dit doel. Eerst zal het wellicht een soort popup-werkplek worden, in een later stadium hoopt men dat de pastorij en dagopvang zal worden met een meer permanent kader.
 

Theehuisje op Talander

Wie van de oudere generatie herinnert zich nog de taverne het Houten Paard?
In onze eigen jonge jaren kon men daar terecht voor feestjes, reuzegrote ijsjes,  gezellige zondagnamiddagen in een groen omgeving enz…
Enkele jaren geleden startte het Theehuisje met de uitbating van deze kleine horecazaak.  De voorwaarde bij elke activiteit op Talander is dat de bewoners altijd zelf moeten kunnen worden betrokken  bij het project. 
talander1Zo kan men via wandelingen terecht komen in het Theehuisje waar de jongens u dan graag verwelkomen met een zelf bereide kruidenthee. Ze bakken ook zelf taarten of cakes die ze in het Theehuisje serveren maar ook voor een fris Ravelse Blondje of een donker biertje uit Arendonk kan u er terecht. 
Talander vzw verzorgd ook verschillende activiteiten rondom op het terrein, zo zijn er populaire ezelritten waar de kinderen erg van kunnen genieten en worden er op regelmatige basis kunstopleidingen gegeven. Binnenkort start er weer een cursus  “Letters in Steen”  en  ook daar is er telkens plaats voor één van de bewoners die de cursus mee kan volgen.
 
We waren erg onder de indruk van al de activiteiten op Talander en hopen op een beetje meer interesse vanuit onze gemeente Ravels. Voor velen is Talander wel iets waar men al van gehoord heeft maar omdat het achter de Staatsbossen ligt is het voor de meesten van Ravels al helemaal Arendonk terwijl er toch zoveel te beleven valt en het een hel erg waardevol project in zich heeft.
Voor meer informatie over wat Talander vzw kan u altijd terecht op hun eigen website:  www.talander.be 
 

Planning Tuinfestival 2016 al in de steigers 

Een kort gesprek met één der vormgevers van het populaire festival leerde, ons al snel dat men al is gestart met het selecteren van de groepen of acts voor volgend jaar. Er is al druk mailverkeer gaande tussen de organisatie en groepen die graag op het podium zouden staan in  2016. De eerste en belangrijkste vereiste is echter nog steeds dat er een duidelijke link moet zijn tussen  minstens één van de leden van de band en Ravels. Dat is dikwijls het eerste en definitieve struikelblok. 
De organisatoren zelf zorgen ook enkel voor de organisatie van het festival, die brok is al groot genoeg. Voor de logistieke hulp wordt er vooral gerekend op de gemeente en voor de  helpers wordt beroep gedaan op verenigingen uit Ravels. Dit jaar waren de clubleden van  Flandria en Lenig & Gezwind de welgekomen  verenigingen die hand en spandiensten verleenden aan het organisatie comitee om alles op rolletjes te laten verlopen. 
 
 
 
talander luyten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren