asielkinderen

Vorige week was op het nieuw geopende asielcentrum van Weelde een eerste vergadering met een aantal mensen uit de buurt die zich hadden opgegeven om te zetelen in het OC-buurtbestuur.
Een tiental mensen waren aanwezig om de eerste gezamenlijke meeting bij te wonen.

Warm welkom

Dia14Als centrummanager verwelkomde Gunter Gys iedereen persoonlijk, blijkbaar leeft men op goede voet met de buurtbewoners en hecht men hieraan ook veel belang.
Na een algemene uiteenzetting over het begrip asielzoeker in ons land met landelijke tabellen kwamen de cijfers van het OC in Weelde op tafel.
Op 12 januari 2016 waren er precies 492 personen ingeschreven op het OC. Dit getal blijft redelijk constant, als er bewoners vertrekken worden de vrijgekomen plaatsen direct weer ingevuld met nieuwe mensen.

 

Hiervan zijn 163 vrouwen of meisjes en 329 mannen of jongens (cijfers van 12/01/2016)
Het segment alleenstaande mannen bedraagt 172 terwijl er maar 21 alleenstaande vrouwen op het centrum verblijven.
Hier zitten 141 kinderen bij die allemaal in familieverband in ons land zijn aangekomen.

Dia16Dia17Hiernaast kan u de juiste verdeling in ouderdomsgroepen bekijken in de diagram. Ook de verschillende nationaliteiten kan u in de diagram nagaan. Er is wel een opvallend groot aantal Afghanen (318) die op dit moment aanwezig zijn in het centrum. Het aantal Syriërs, waarvan men over het algemeen dacht dat er het meeste waren bedraagt slechts 79.
Het opvangcentrum streeft een optimale wisselwerking met zijn lokale omgeving na, zodanig dat het centrum deel wordt van het sociale weefsel.

Hoe wil men dit bereiken?

Het opvangcentrum wil zich openstellen voor geleide bezoeken van onder meer verenigingen, scholen, buurtbewoners, ...
Het opvangcentrum wil daarnaast ook een netwerk van partners uitbouwen en dit netwerk mobiliseren, alsook zelf als partner participeren in bestaande netwerken.
Het opvangcentrum moet een deel worden van de buurt wil het een kans op slagen hebben.
Het opvangcentrum wil ook graag deel uitmaken van de buurt. Men legt daarom contacten met organisaties, scholen, buurtbewoners, ... en organiseren activiteiten voor mensen uit de buurt. Op die manier kunnen buurtbewoners het opvangcentrum leren kennen en kennismaken met bewoners.

Integratiemedewerker uit Weelde afkomstig

Door het aanstellen van een integratiemedewerkster wil men preventief optreden en de mensen in het centrum informeren over onze normen, waarden en gewoonten vooraleer er irritaties optreden. Het zal nooit helemaal uitgesloten kunnen worden dat er hier en daar wel eens een ergernis optreedt maar dit hoopt men door de inzet van de integratiemedewerker in de kiem te kunnen smoren. Sem Erkens, de integratiemedewerker is zelf ook inwoner van Weelde en Sem is daarom het ideale aanspreekpunt voor de mensen uit buurt en de ruimere omgeving van het centrum.

Gewoontes aanleren van de lokale bevolking.

Eén van de eerste informatiecampagnes bij de nieuwe inwoners was het bekend maken met de winkelgewoontes in ons dorpje. We hebben hier in de dorpskern van Weelde eigenlijk al maar één enkele winkel waar deze mensen terecht kunnen en ze zorgden daarom in het verleden voor een algemene perceptie van overlast.

Overlast wordt door iedereen anders ervaren, de ene vind het wel wat exotisch hebben om een vreemdeling te zien lopen en is er nieuwsgierig naar, de andere ervaart dit dan weer sneller als een potentiele bedreiging voor de “normale” gang van zaken. Sommige mensen zijn nu éénmaal toleranter ingesteld op het gebied van vreemde invloeden in hun omgeving.

Dit keer is men vanuit een ander standpunt vertrokken, het centrum is met de bewoners naar de Okay getrokken en heeft hen aangeleerd hoe men in Europa naar de winkel gaat. Wij hebben met ons drukke leven bijvoorbeeld dikwijls geen tijd om te staan lanterfanten in de winkelgangen en zij hebben natuurlijk zeeën van tijd..... de proefstandjes dienen om ons als locals een nieuw artikel te leren kennen, niet om je honger te stillen en het is vooral niet de bedoeling om als klant zelf zakjes te openen en in de proefschalen te schudden.... Op = Op. We zouden wel willen voorstellen dat de werknemers in Okay niet de schalen terug vullen waar deze mensen op zitten te kijken, want er zijn er die dan zelf het initiatief nemen en aan zelfbediening gaan doen. Ze snappen dikwijls niet wat de bedoeling is van de proefstandjes en denken dat dit hier in ons land de normale gang van zaken is.

Van meerdere aanwezigen kreeg de leiding van het centrum te horen dat het voorlopig erg meevalt met het zwerfvuil, ook Wim Brouillard kon dit bevestigen. De weken voor het centrum openging was er zelfs sprake van dumping die moeilijk kan worden toegeschreven aan de asielzoekers. Het centrum doet er alles aan om de bewoners attent te maken dat het wegwerpen van zwerfvuil niet wordt getolereerd en zet regelmatig mensen in om het bewuste Okay traject proper te houden. Omdat de nieuwe bewoners langere tijd zullen verblijven in het centrum rekent men er op dat ze zuiniger zullen omspringen met de omgeving.

Verspreid aub geen cowboyverhalen meer, het is zo al moeilijk genoeg.

Centrummanager Gunter Gys en Sem Erkens verzekerden de mensen van het comité dat er tot op heden geen noemenswaardige incidenten zijn gebeurd, ondanks de zogenaamde “cowboyverhalen” die de ronde deden. Als dit toch het geval zou zijn ligt de verantwoordelijkheid bij Okay zelf. Als er incidenten worden gemeld, worden die bij het dossier gevoegd van de betrokkenen waardoor hun verblijfsvergunning negatief wordt beïnvloed. Volgens centrummanager Gys is dit een zeer sterke troef die ze in handen hebben en kunnen ze daarmee nagenoeg alle problemen counteren, het dossier is heilig en een troefkaart die uit de hoge hoed kan worden getoverd als er zich problemen zouden voordoen.

Ondertussen is het centrum een zestal weken open en beginnen de zaken zich te settlen, alles vindt zijn draai en de mensen beginnen ook stilaan uit hun stress situatie te komen. We mogen niet vergeten dat de velen onder hen zijn gevlucht met gevaar voor hun leven, ook tijdens hun vlucht. Het vraagt wat tijd voor iedereen om te wennen aan de nieuwe situaties.... Is het hier veilig voor ons, zullen we hier een veilige haven vinden met een toekomst voor onze kinderen.

Het centrum heeft enkele ouderen aangesteld als woordvoerders voor de verschillende etnische groepen en maandelijks is er algemeen overleg gepland over de gang van zaken op het centrum. Eén van de eerste zaken die op de agenda kwamen was die van de maaltijden. Omdat er in de landen van herkomst dikwijls meer kruiden worden gebruikt ervaarden velen de maaltijden als erg flauw. Hier is ondertussen aandacht aan besteed en voorlopig is iedereen weer tevreden.

Peter/meter project

In Turnhout is het project gestart om kandidaat peter/meter te worden van de asielzoekers die daar worden opgevangen. In Weelde is dit dossier nu ook gestart en wordt onderzocht of dit een mogelijkheid is om inwoners te helpen integreren in onze maatschappij.
De mensen gaan ook redelijk lange tijd aanwezig blijven tot hun asielprocedure is afgewerkt. Daarna krijgen ze twee maanden om het centrum te verlaten als hun procedure positief wordt beoordeeld.

In die tussentijd moeten ze in principe zelfredzaam worden, of dit bij alle bewoners het geval zal zijn is vooralsnog erg twijfelachtig. Deze groep zal uiteindelijk toch via hulp van het OCMW trachten om een nieuw leven op te bouwen in ons land. De vrees is natuurlijk aanwezig dat, indien er een groot aantal vrijwilligers mensen onder hun hoede gaan nemen, deze geneigd zullen zijn om in deze omgeving te blijven hangen. Temeer omdat die vrijwilligers dikwijls het enige houvast zijn van de nieuwkomers. Deze vrees is terecht, toch is ze niet realistisch als we zien dat onze opvangplaatsen altijd vol zitten en ze daardoor wel gedwongen zullen moeten verkassen naar steden als Turnhout waar de huis- en appartementsprijzen dikwijls lager zijn dan hier in onze gemeente.

 

klasjes asielcentrum

Schoolklasjes.

De 141 kinderen die worden opgevangen zijn niet allemaal schoolplichtig, er zijn ook kleuters bij, maar er bevinden zich toch al drie schoolcontainers op het centrum die ressorteren onder GBS De Verrekijker en De Kleine Wereld. Er is geopteerd om voorlopig les te geven op het centrum zelf, de klassen in de betrokken scholen zitten allemaal al vol en teveel verandering gedurende het schooljaar zou wellicht teveel verwarring teweegbrengen, ook voor de lokale kinderen. We hopen binnenkort een reportage te kunnen brengen over de schooltjes op het centrum, voorlopig is het in het belang van iedereen dat er vooral rust en regelmaat wordt gecreëerd.

De kleuters, alle 3 tot 5 jarigen hebben één klasje met twee leraren. Deze kleuters krijgen elke voormiddag “les” van 8.45h tot 11.00h.

Voor de kinderen van het Lager Onderwijs zijn ook twee containers op het terrein voorzien, een beetje afgescheiden van de wooncontainers. Dit is uniek in België, elders worden de kinderen in asielcentra altijd opgevangen in de lokale scholen. Omwille van het grote aantal in Weelde is dit hier anders georganiseerd en is er op het centrum eigenlijk een soort filiaal gecreëerd van de GBS scholen van Ravels.
Deze klasjes zijn voor de 5 tot 12- jarigen die op het centrum verblijven. Hiervoor heeft men 4 leraren kunnen aantrekken die worden betaald door de overheid. Ze geven elke dag les van 8.45h tot 15.30h met uitzondering van woensdag.
De inrichting van de klaslokaaltjes werd verwezenlijkt met de hulp van de basisscholen van de gemeente Ravels. Het oude meubilair kon hier worden gerecupereerd en kan hier nog goede diensten bewijzen.

Voor de oudere kinderen van het secundaire onderwijs wordt onderwijs voorzien in Turnhout. Vanaf vorige week trekken ze naar de OKAN ( onthaalonderwijs voor anderstaligen) in het VTST, Sint Pieter en HIVSET. Dit geldt voor alle 12 tot 18 jarigen schoolgangers.
Vanaf vorige maandag zien de buurtbewoners van het Geeneinde dan ook grote groepen, in fluo-vesten getooide jongeren naar de bushalte wandelen aan de Singel of Weelde-Statie. Daar nemen ze de bus naar hun respectievelijke school in Turnhout.
In de eerste dagen was dit wel wat wennen voor de plaatselijke kinderen die soms moeilijk een plaatsje konden vinden op de bus, deze plotselinge overrompeling was ook niet aangekondigd zodat er wel wat vragen werden gesteld over de veiligheid enz.

Zoals altijd is het ook hier de individuele perceptie die een grote rol speelt, sommigen zien hierin geen graten, anderen vinden het moeilijker om hiermee om te gaan. Vooral de gebeurtenissen in Keulen hebben een grote rol gespeeld, het heeft geen goed gedaan aan het imago van de asielzoeker in het algemeen. Het hoeft echter in Weelde niet zover te komen, we zijn ervan overtuigd dat de leiding en onze eigen gemeentelijke diensten er zorg voor zullen dragen dat Weelde trots zal kunnen zijn op de passage van het opvangcentrum, er zijn tal van mensen die voortdurend alle ontwikkelingen in de gaten houden en klaar staan om in te grijpen waar nodig.

Team vrijwilligers opgezet

nieuwjaarOndertussen is Sem Erkens begonnen met het opzetten van het vrijwilligersteam om allerhande activiteiten te organiseren in het centrum. De vrijwilligers kunnen met deze activiteiten helpen met de integratie, want een zeker percentage onder de bewoners zal zeker Vlaanderen als nieuwe thuis kiezen en ook proberen zich zo goed mogelijk te integreren. Dikwijls zijn het hoogopgeleide mensen die bereid zijn om een nieuw leven aan te vatten in België. Daarbij is een snelle en vlotte integratie zeer belangrijk.


Indien u zich geroepen voelt om deel uit te maken van dit team kan u altijd een mailtje sturen aan Sem Erkens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of een briefje sturen met het volgende adres ter attentie van de integratiemedewerker Sem Erkens
Integratiemedewerker , Noodopvangcentrum Weelde Geeneinde 54 - 2381 Weelde

De eerste activiteiten hebben al plaats gevonden ondertussen, zo was de KVLV al op het centrum om de vrouwen te leren breien en er zijn al nieuwe activiteiten gepland.
Het is de bedoeling om samen met de vrijwilligers volgende zaken aan te pakken:


breiles2breiles1Vorming en educatie
-Nederlandse lessen
-huiswerkbegeleiding
-taalspellen
Sport
-basketbal
-voetbal
-volleybal
-badminton
Knutselen
-tekenen
-hoedjes van papier maken
-wenskaarten knutselen
Breien
in samenwerking met de KVLV Weelde
Hondenwandelingen
in samenwerking met dierenasiel ‘Veeweyde’


Buurtvergaderingen op regelmatige basis.

Het is de bedoeling om op regelmatige basis een buurtvergadering te organiseren zodat bepaalde zaken kunnen worden besproken en overlegd met de buurtafgevaardigden. Indien u legitieme vragen heeft of hinder ondervind van bepaalde zaken in verband met het Opvangcentrum kan u deze richten aan onze redactie. De vragen zullen dan meegenomen worden naar de volgende bijeenkomst, indien het dringend is zullen we deze overmaken aan de leiding van het Opvangcentrum.

Voor al uw vragen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dia39

 

 

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren