VOLGEND ARTIKEL IS EEN OPINIESTUK VAN N-VA  VOOR REKENING VAN N-VA, GESCHREVEN DOOR GERT LAURIJSSEN

ContainerparkDe lokale fractie van N-VA Ravels heeft in de aanloop naar de gemeenteraadszitting van gisterenavond een onderzoek uitgevoerd naar de tarieven die het gemeentelijk containerpark aanrekent aan haar inwoners. Aanleiding was de agendering van het nieuwe reglement rond de retributies op de aflevering van afvalstoffen.

In Ravels wordt de exploitatie van het gemeentelijk containerpark al sinds enige tijd verzorgd door IOK. Al van bij het begin zorgde dat voor heel wat ongenoegen. Vooral de zeer hoge kosten voor tuinafval en snoeihout stoot heel wat mensen tegen de borst. N-VA raadslid Carine Van Gorp stelde in haar nota dat de prijzen van het containerpark asociaal duur zijn. "Wanneer we een vergelijking maken van de Ravelse tarieven met die van containerparken in naburige gemeenten, dan zien we dat Ravels veruit de hoogste tarieven hanteert.

Als we bijvoorbeeld kijken naar de aanlevering van een aanhangwagen tuin- en snoeiafval van 750 kg, dan kost dat in een gemeente als Arendonk 4 Euro, in Turnhout 6 Euro. In Ravels betaal je daar maar liefst 75 Euro voor." Veel heeft te maken met de keuze die de gemeente Ravels heeft gemaakt om haar containerpark te laten exploiteren door IOK. Ook in andere gemeenten die met IOK op dit vlak samenwerken, blijkt dat de tarieven beduidend hoger liggen. Maar volgens raadslid Van Gorp springt Ravels er ook op dat vlak uit: "Vergelijken we de tarieven van Ravels met bijvoorbeeld Dessel, waar de exploitatie van het containerpark ook door IOK gebeurt, dan zien we dat Ravels nog steeds 20% duurder is." De gemeente bepaalt uiteindelijk de tarieven, niet IOK. Het is dus de taak van het bestuur om die toegankelijk te houden voor iedereen.

De vervuiler betaalt

Voorts geeft N-VA aan dat ze het absoluut eens is met het principe van 'de vervuiler betaalt'. "Iemand die vrijwel geen afval aanlevert bij het containerpark, omdat hij goed sorteert, moet niet opdraaien voor de kosten van een ander." Alleen vindt N-VA dat de extreme prijsverschillen die Ravels kent met de naburige gemeenten weggewerkt moeten worden. In de eerste plaats omdat het aanleveren van afval toegankelijk moet zijn voor iedereen, dus ook voor diegene met een lager gezinsinkomen. Carine Van Gorp: "De discussie gaat uiteraard niet alleen over de tarieven van het containerpark. Ook het ingevoerde DIFTAR systeem dat de gemeente hanteert om huishoudelijk afval in te zamelen kost de Ravelse burger handenvol geld. Alles bij elkaar spreken we voor een gemiddeld gezin over enkele honderden Euro's per jaar. Daar moet dringend een slimmere oplossing voor bedacht worden".

Afvaltoerisme

Asociale tarieven die grote verschillen kennen met naburige gemeenten werken volgens N-VA ook het sluikstorten en afvaltoerisme in de hand. Vandaag is het zo dat veel inwoners van Ravels hun afval aanbieden op het containerpark van Arendonk, waar afval aanleveren gemiddeld slechts een tiende kost in vergelijking met Ravels. Het mag duidelijk zijn dat het principe van 'de vervuiler betaalt' pas zal werken wanneer de overheid voor alle gemeenten dezelfde tarieven gaat hanteren. Om een eerste stap in de juiste richting te zetten eist N-VA een verlaging van de tarieven met 20% over de hele lijn. In dat geval zou Ravels op een gelijk niveau komen te liggen met Dessel. De stemming leverde geen resultaat. CD&V verkoos niet in te stemmen met een tariefverlaging.

Vergelijking tarieven voor aanlevering afval in Gemeentelijke containerparken

Gebaseerd op een gemiddelde aanhangwagen met 750kg afval

Ravels (IOK)

Dessel (IOK)

Turnhout

Arendonk

Steen- en betonpuin

€7,5

€4,5

€6

€4

Tuinafval, gras, snoeihout

€75

€48

€6

€4

Vlak en gelaagd glas

€75

€0

€6

€0

Harde kunststoffen

€75

€56

€12

€0

Asbest

€110

€110

€0

€60

Grof vuil

€150

€112

€15

€4

Roofing

€150

€112

€12

€4

Bron: gemeentelijke containerparken

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren