phishingmails

U heeft ze misschien ook al gehad…. de phishing mails van nepvrienden die je om geld vragen wegens een ongelukkige diefstal in het buitenland.

Gewoonlijk zijn ze in slecht Nederlands geschreven met veel grammaticale fouten… GA ER NIET OP IN!! Het zijn NEP VRIENDEN.

 

Trap er vooral niet in, echte vrienden doen zoiets niet!

Vanmorgen kregen we er weer eentje van een geode bekende die in Odessa op reis was en daar het “slachtoffer” was geworden van diefstal (?)

Niets was minder waar, het mailaccount van de man in kwestie is gehacked en gebruikt om mensen geld afhandig te maken.

GA vooral niet in op de vraag en antwoord ook niet op de mail, gewoon de DEL toets gebruiken en in de prullenbal met die handel. Zelfs als je hem doorstuurt kan de afzender al via een verborgen slimme link weten dat de mail is gelezen …..

Advies

Betaal niet, maar neem op een andere manier dan via de mail, contact op met uw vriend. Vraag of de mail inderdaad door hem is verstuurd.

Is uw eigen e-mailaccount gehackt?

– Neem contact op met de provider om het beheer over uw postvak te herstellen. Als u gebruikmaakt van bijvoorbeeld Gmail of Hotmail kunt u dat doen via de helpfunctie op de website. U hoeft dan niet in te loggen. Het lukt helaas niet in alle gevallen het beheer over uw postvak terug te krijgen.

– Waarschuw al uw contacten zo snel mogelijk, eventueel via een alternatief mailadres. Vertel dat uw postvak gehackt is en dat mail waarin om geld gevraagd wordt niet van u komt.

– Wijzig, waar nodig, uw wachtwoorden en eventueel ook uw inlognaam (denk ook aan internetbankieren). Mensen krijgen per mail nogal eens inloggegevens toegezonden en de hackers hebben toegang gehad tot alle mail in die box.

– Wees alert op uw accounts op social media. Als die zijn gesynchroniseerd met bijvoorbeeld Gmail, zijn de contacten bekend bij de cybercriminelen. Het is dan mogelijk dat ook die contacten uit uw naam worden benaderd.

 

Hacken voorkomen

– Gebruik sterke en verschillende wachtwoorden.

– Wees alert op mails van onbekende afzenders.

– Houd de beveiligingssoftware van je apparaten up-to-date.

– Bescherm je apparaten als mobiele telefoon, tablet, computer en laptop goed met antivirussoftware, antispywaresoftware en een firewall.

– Maak gebruik van betrouwbare wifi-netwerken voor persoonlijke zaken. Een open wifi-netwerk is een speeltuin voor hackers.

– Open niet zomaar een bestand, maar wees voorzichtig.

– Reageer nooit op spam.

– Denk na welke informatie u in e-mails deelt. Reageer nooit op e-mails waarin gevraagd wordt om persoonlijke gegevens.

– Als u op een website persoonlijke informatie moet achterlaten voor bijvoorbeeld een aankoop, controleer of er sprake is van een beveiligde verbinding. Het webadres moet beginnen met https:// of u ziet een slotje in de adresbalk.

– Hou op social media in de gaten wat u plaatst en controleer uw vriendschapsverzoeken goed.

Enkele voorbeelden.

Ik heb een reis naar  Odessa, Oekraïne gemaakt en mijn tas is toen gestolen, in mijn tas zaten allemaal belangrijke spullen zoals, telefoon, geld en mijn paspoort. De ambassade wil mij helpen door mij te laten vliegen zonder passport. Het enigste wat ik moet doen is een vliegticket kopen en mijn hotel rekeningen betalen. Helaas heb ik geen toegang tot mijn rekeningen zonder mijn credit card. Ik heb contact gezocht met mijn bank, maar ze hebben tijd nodig voor ze mij een nieuwe credit card kunnen geven, Dus wou ik u vragen om mij snel wat geld te lenen dat ik zo snel mogelijk aan u terug geef zodra ik terug ben, ik nodig 2360 EURO. MoneyGram is de snelste manier waarop ik het geld kan krijgen

Ik wacht uw antwoord af

Groetjes,

“nepvriend X1”

______________________________________________________________________________________

Subject: spoedeisende-hulp!

Ik hoop dat dit optijd bij je komt, Ik heb een reis gemaakt naar Liverpool, Verenigd koninkrijk en mijn baggage is gestolen met mijn internationale paspoort, credit kaart. De ambasadde is bereid me te helpen door me met een vligtuig mee te laten gaan zonder paspoort, ik moet alleen de vliegtuig ticket vooruit betallen en mijn hotel schulden, helaas voor mij kan ik niet bij mijn geld komen zonder credit kaart ik heb contact met mijn bank gehad en die kunnen op kort termijn niks voor mij betekenen, in deze onfortuinlijke situatie dacht ik om aan jou een lening te vragen die ik terug kan betalen zodra ik terug ben ik heb terwaarde aan 1350 pond nodig ik moet echt nodig op de volgende vlucht als je het geld hebt stuur ´t dan via western union dat is de beste manier om geld naar me te sturen. Zeg´t maar als je me persoonlijke informatie nodig hebt (zoals me naam, adres etc.)

ik zie uit naar je antwoord

Met vriendelijke groet,

nepvriend

“nepvriend X2”

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren