drugsactie 

In een internationaal onderzoek van het federaal parket naar drugshandel en productie zijn op 8 en 9 januari door de federale gerechtelijke politie van Hasselt 19 huiszoekingen uitgevoerd.

Dit gebeurde op verzoek van de onderzoeksrechter van Limburg. De huiszoekingen vonden plaats in Neerpelt, Lommel, Brecht, Hoogstraten, Borsbeek, Ravels, Nijlen, Baarle-Hertog, Tessenderlo, Gent, Deinze, Lubbeek, Geel, Brasschaat, Antwerpen en Deurne.

 

De politie heeft in België veertien verdachten aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en inbreuken op de wetgeving inzake verdovende middelen en psychotrope stoffen in vereniging. De onderzoeksrechter plaatste dertien verdachten onder aanhoudingsmandaat.

 

Start onderzoek

Het internationale onderzoek is in 2016 gestart op basis van informatie afkomstig van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid. Het agentschap gaf aan dat er ongewone bestellingen van chemische producten werden gedaan door een firma uit Lommel.

Het legt een vermoedelijk zeer goed gestructureerde criminele organisatie bloot, die zich op internationale schaal zou bezig houden met de vele facetten van internationale drugsmokkel en productie.

Het dossier dat werd opgestart bij het parket Limburg werd vrij snel, op hun vraag, overgenomen door het federaal parket. Een magistraat van het parket van Limburg werd voor het gehele onderzoek gedelegeerd.

 

Nauwe samenwerking

Het doel van het onderzoek was niet alleen om de gehele criminele organisatie in beeld te brengen en zo veel mogelijk van haar leden te identificeren maar ook om zo ver mogelijk door te stoten naar de top van de organisatie.

 Hiervoor is heel nauw samengewerkt met de Nederlandse gerechtelijke autoriteiten waaronder het Landelijk parket en evenals met het parket van Limburg.

 Uit diverse voorafgaande dossiers van het federaal parket, waarin reeds een aantal belangrijke veroordelingen vielen, is gebleken dat de regio Limburg geconfronteerd wordt met een vrij ernstige drugproblematiek. Blijkbaar hebben verschillende criminele organisaties zich in deze regio gevestigd met het oog zich op een uitgebreide schaal schuldig te maken aan de productie en handel in verdovende middelen.

 

Grensstreek

Het feit dat deze regio grenst aan Nederland speelt zeker een belangrijke rol. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat er een grote interactie is tussen beide landen in deze grenstreek.

Het reeds sinds 11 maart 2009 bestaande samenwerkingsprotocol tussen het federaal parket van België en het landelijk parket van Nederland (het FEDLAND-protocol) heeft hier eens te meer zijn nut bewezen.

Het federaal parket wenst te benadrukken dat het ontmantelen van dit soort organisaties die zich op deze schaal bezig houden met de smokkel en productie van drugs enkel en alleen mogelijk is door een ver doorgedreven internationale aanpak en een nauwe samenwerking tussen verschillende politiediensten en gerechtelijke autoriteiten over verschillende landen.

 

bron: Openbaar Ministerie Nederland

foto: https://twitter.com/PolitieLE

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren