Er schijnen nogal wat nepmail te worden rond gestuurd met “laatste aanmaningen”.
We raden u aan om de bijlages die hierbij worden mee gestuurd zeker NIET te openen.
Prullenbak
De CJIB, een Nederlandse incasso instelling die ondermeer verkeersboetes int voor Rijkswaterstaat in Nederland zal u NOOIT mailen om een boete of een aanmaning.
Dat staat erg duidelijk te lezen op hun website. U hoeft zich dus geen zorgen te maken en ook niet te betalen. Die mails kunnen gewoon de vuilbak in.
We vonden de volgende informatie terug via https://www.fraudehelpdesk.nl
PHISHING- EN MALWAREMAILS
Hieronder ziet u verdachte e-mails die bij de Fraudehelpdesk worden gemeld. U kunt ook een melding maken van een valse e-mail door deze door te sturen naar de speciale inbox voor valse e-mails. Indien uw mail met 100% zekerheid geïdentificeerd kan worden, ontvangt u dezelfde dag nog een e-mail van fraudedesk met daarin meer informatie over het soort dreiging dat van de mail uitgaat (bijvoorbeeld phishing of malware). Ook ontvangt u tips.
Fraudedesk gebruikt uw mail om te analyseren en eventueel een waarschuwing op hun site te plaatsen. Bekijk hier de valse e-mailwijzer om te zien welke dreiging uitgaat van de mail die u heeft gekregen.
Heeft u een specifieke vraag over een mail, gebruik dan ons meldformulier. De meest voorkomende bedreigingen zijn .
Advies
Negeer deze berichten. Banken vragen nooit via de mail om persoonlijke informatie. Als u toch op de links klikt, krijgen oplichters mogelijk uw persoonlijke gegevens in handen of u komt terecht op een malwarewebsite. Dan kan uw computer worden geïnfecteerd met kwaadaardige software.
Kennisquiz valse e-mail
Bent u benieuwd naar wat u eigenlijk zelf weet over valse e-mails? Test uw kennis en doe mee aan onze quiz.
Herkennen
Valse e-mails zijn vaak niet eenvoudig te herkennen. Ze voldoen vaak aan een of meerdere van de volgende kenmerken:
Ze bevatten vaak slecht taalgebruik. Denk aan slechtlopende zinnen en spel- en grammaticafouten. Let op! De trend is dat in valse e-mail steeds minder fouten voor komen.
Vaak ontbreekt een persoonlijke aanhef. U wordt aangesproken als 'Geachte klant' of 'Beste heer/mevrouw'.Toch zijn er ook valse mails waarin u wél met uw naam wordt aangesproken, blijf dus opletten.
Een vaag e-mailadres dat als verzendadres is gebruikt.
Oplichters willen u op een link laten klikken en gebruiken die veelvuldig. Ook plaatsen ze kleurrijke buttons.
Moet u een betaling doen via Bitcoins, 3V Voucher of PaySafeCard? Dan is de mail vals.
U kunt een foute link of knop herkennen door met uw cursor op de link te staan, zonder erop te klikken. Bij de meeste programma's, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld. Zo kunt u zien dat het webadres waarnaar de link leidt niets met de zogenaamde afzender te maken heeft.
bron: https://www.fraudehelpdesk.nl