miek charlotte

Vandaag neemt directrice Miek Van Eyndhoven afscheid van haar job als directrice van GBS De Verrekijker, Charlotte Wils die de nieuwe directrice wordt heeft grote schoenen te vullen.

Miek nam de leiding bjna 10 jaar geleden over van toenmalig directeur Eric Druyts die met pensioen ging op 3 december 2014.

Lerarenteam GBS De Verrekijke & De Klimop © RAWEPO  | RL

lerarenteam

Opgegroeid op een steenworp van de school.

Miek was toen al goed bekend met de school in Weelde, ze groeide immers op in dezelfde straat op amper vijftig meter van de vroegere school. Ze doorliep er als kind ook haar hele lagere schoolperiode en de kleuterklasjes.

Na haar lerarenopleiding startte ze er als juffrouw van het 1e leerjaren wanneer Eric Druyts met pensioen ging nam ze zijn taak over. Ze is dus al in haar negende jaar als directrice aan het werk in de nog steeds nieuwe school van de Verrekijker en Klimop in Ravels-Eel.

Dit konden we niet zomaar voorbij laten gaan en we legden haar en haar toekomstige opvolgster  Charlotte Wils. Roger Lemmens stak beide dames de microfoon onder hun neus en stelde hen enkele vragen.

"We gaan je missen Miek! © RAWEPO  | RL

lerarenteam hartjes

Rawepo RL: “Miek, er is in die jaren als directrice zeker een grote evolutie geweest in het onderwijs en zeker hier op school na de verhuis naar dit nieuwe schoolgebouw in 2014?”

Miek: “Ja er is zeker een grote verandering geweest vanaf de dag dat ik leerkracht ben geworden tot het punt waarop we nu gekomen zijn.  Ik ben eigenlijk gestart als hoofd van de school toen het nieuwe schoolbouw net klaar was, dat was dus wel een mooi cadeau als kersverse directrice.”

Rawepo RL: “Is er ook veel veranderd in het les geven op zich in bijna 10 jaar?”

Miek: ”We hebben met het team heel hard gewerkt en met het nieuwe schoolgebouw de kansen gegrepen die er kwamen door de vernieuwing. De laatste jaar is er meer en meer ingezet naar het uitbouwen van een visie, mag ook gewoon om pedagogisch-didactische verder te groeien, steeds meer te differentiëren,  ja steeds beter onderwijs te geven eigenlijk.”

Rawepo RL: “is het vandaag de dag moeilijk om in het onderwijs te staan?”

Miek: “Het is niet altijd evident om in het onderwijs te staan. Ik denk dat je alleen in het onderwijs kan staan als je er een passie voor hebt, want er zijn veel factoren die het toch wel moeilijk maken soms. Het lerarentekort is er daar één van, het is en blijft een heel mooi beroep maar je moet er echt voor willen gaan.”

Rawepo RL: “In het onderwijs staan is één ding, als directrice moet je een andere pet opzetten denk ik dan?”

Miek: “Ja, da’s inderdaad een heel andere pet. Er komen heel andere taken op u af, het is ook geen evidente job om uit te voeren en zeker niet als directie van eigenlijk twee vestigingen of twee scholen. Ik heb de eigenlijk wel altijd heel graag gedaan, ik zag er een uitdagingen en het is ook gebleken dat het een uitdaging was en tot op de dag van vandaag doe ik mijn job eigenlijk nog altijd heel graag.”

GBS Klimop  © RAWEPO | RL

klimop1

Rawepo RL: “Maar je gaat vanaf vandaag andere dingen doen, daar hebben we het dadelijk over. Naast u zit Charlotte Wils en dat wordt uw opvolgster. Stel u even voor aan e mensen van Rawepo als je wil?”

Charlotte: ” Ik ben Charlotte Wils, geboren in Oud-Turnhout en ik ben dan ongeveer een 7 jaar geleden verhuisd naar Ravels. Ik ben mijn carrière in het onderwijs gestart in het Antwerpse, maar dan ben ik toch teruggekeerd naar de Kempen, enerzijds om toch letterlijk wat dichter bij huis staan maar ook om toch op zoek te gaan naar mijn plaats binnen het onderwijs en mijn uitdaging daarin te zoeken en zo is eigenlijk de zoektocht gekomen. Dan kwam de vacature in de directie vrij en dan heb ik daarvoor gesolliciteerd. Op dit ogenblik werk ik als zorgcoördinator in Klimop en daar geef ik ook nog Katholieke godsdienst.  

Rawepo RL: “Wat betekent uitdaging voor jou om deze stap naar een leidinggevende functie te zetten in deze combinatie Verrekijker en Klimop?”

Charlotte: “Samen met leerkrachten maar ook met kinderen wil ik er mee voor zorgen dat wij in de toekomst kinderen onderwijs kunnen bieden waar al onze kinderen welkom zijn. We willen een school zijn waar we ook pedagogisch onderwijs kunnen aanbieden maar we hebben ook vernieuwingen kunnen binnen brengen. Dat is een hoofddoel waar we samen als team aan kunnen werken.”

Rawepo RL: “De overheid speelt een bepalende rol in het onderwijs, zijn er volgens u nog voldoende mogelijkheden om goed onderwijs te geven in een school door er je eigen stempel als school op te  drukken?”

Charlotte: “Absoluut wel denk ik, het is een beetje kijken waar het team draagkracht heeft en hoe gaat aanpakken waar je als team aan gaat werken.”

Miek: “ In het onderwijs nog altijd wel behoorlijk wat autonomie, we kunnen zelf bepaalde keuzes maken, zelf onze visie uitschrijven. Het is de kunst om de verwachtingen van de overheid daarbij in te passen, maar het is zeker nog haalbaar om degelijk onderwijs te geven waar we allemaal achter kunnen staan zonder de doelstellingen die de overheid stelt te negeren. “

Rawepo RL: “Penibele vraag misschien,  maar hebben jullie in Weelde en Ravels-Eel hinder van het tekort aan leerkrachten? “

Miek: “Dat is momenteel heel erg moeilijk. Elke morgen bang dat er een leerkracht zich ziek zou melden want het is elke keer zoektocht om dat opgelost te krijgen. Gelukkig hebben we een heel grote luxe in het feit dat we kunnen beschikken over een drietal vervangers die ook nog een andere deeltijdse job hebben maar die willen inspringen wanneer nodig. Dat is echt wel nodig in deze tijden, want er is gewoon momenteel geen vervanging te vinden… niemand.”

GBS De Verrekijker © RAWEPO | RL

verrekijker1

Rawepo RL: “Dat gaat voor u ook een hele uitdaging worden hé Charlotte. We mogen misschien die vraag niet stellen maar ik doe het toch… Enig idee hoe dat je dat gaat aanpakken. Welke type, welke persoon, welke mens die hier wil komen lesgeven is hier echt op zijn plaats?”

Charlotte: “Ik denk dat ik me hierin kan aansluiten bij hetgeen Miek daarstraks al vertelde,  als je passie hebt voor het onderwijs en je moet dat eerst en vooral ook graag doen. Als je er dan echt wilt ervoor gaan, dan denk ik wel dat je in het onderwijs  je plaats zal kunnen vinden.”

Rawepo RL: “Zijn er nog specifieke, andere verwachtingen naar mensen die voor de klas gaan staan?”

Miek: “Ik denk niet direct aan andere verwachtingen dan anders. Ze dienen in de eerste plaats wel mee te gaan in onze schoolvisie waarin samenwerking bijvoorbeeld een heel belangrijk punt is.  Daarbij is het ook belangrijk dat ze een positieve bril opzetten en ze moeten die visie mee waarmaken in de klas. Dat is de eerste vereiste en de tweede stap is de motivatie om mee te willen, mee vooruit willen gaan en vooral kritisch kunnen zijn op zichzelf.  Kritisch naar zichzelf durven kijken en zich kunnen en willen bijsturen. Dat zijn eigenlijk de profielen waarnaar we op zoek zijn bij de Verrekijker en Klimop.”

Rawepo RL: “Tot zover de Verrekijker en Klimop, waar wordt de volgende stap in je carrière Miek?”

Miek: “Ik word pedagogisch adviseur bij onze OVSG koepel. Dat is de koepel van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs.  Dat wil eigenlijk zeggen dat ik verantwoordelijk word voor 31 scholen die ik pedagogisch advies ga geven. De scholen zullen dus vragen stellen en dan kijk ik samen met hen hoe ik hen kan ondersteunen om hun vraag te beantwoorden of trajecten uit te zetten in een school.”

Rawepo RL: “Je blijft met andere woorden nog steeds wat verbonden met je oude school?”

Miek: “Ja dat klopt, ik ben blijf nog altijd een beetje verbonden aan de school.”

Charlotte: “Dus dat is goed nieuws voor ons. Het is heel fijn dat we nog een vertrouwd iemand hier kunnen vragen als we vragen of pedagogisch advies nodig hebben, absoluut.”

Rawepo RL: “Als ik je nu vraag waar je binnen twee jaar wil staan met uw beide scholen, Wat is dan uw antwoord?”

Charlotte: “Dan wil ik een directrice zijn die ingewerkt is, iemand die haar school en haar kinderen kent. Een directrice die samen met haar personeel aan de slag gaat om het best mogelijke onderwijs aan te bieden in onze beide scholen, zowel in De Verrekijker als in Klimop. Onze kinderen verdienen dit, want het is zo noodzakelijk in hun verdere leven.”

"WE LOVE YOU, VEEL SUCCES!" © RAWEPO 

GBS De Verrekijker © RAWEPO | RL

Foto's genomen door RAWEPO & Nonkel Fotograaf

verrekijker2 hartjes

GBS KLIMOP  © RAWEPO | RL

klimop2 hartjes

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren