Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad vooraleer het zover was, maar gisteren… amper twee dagen voor de aftrap van het nieuwe schooljaar zegende Mr. pastoor Herman Janssen de kruisjes van de nieuwe klaslokalen van VBS De Negensprong te Poppel.
In de toespraken die de zegening voorafgingen werd vooral de nadruk gelegd op de medewerking van de gemeente die maar liefst € 800.000 stak in een grondige renovatie van de oude gebouwen.
Geduld is een schone deugd….
Met deze woorden stak directeur Guy Meulemans van wal, want geduld is één van de noodzakelijke kwaliteiten die je moet bezitten bij het pannen van een nieuwe of het renoveren van al wat oudere schoolgebouwen. Waar het ver vooruit plannen van grote werken in de gemeentelijke scholen al jaren op de agenda staat had men deze toekomstplannen in de Vrije Basisschool op de lange baan geschoven wegens het gebrek aan eigen financiële middelen. De toegekende subsidies zijn in alle onderwijskoepels dezelfde. Ze kunnen mits tijdige planning allen rekenen op 70% van de overheid, maar toch dient er altijd nog 30% uit eigen middelen te worden gefinancierd.
Gelukkig is het bestuur van onze gemeente wijs genoeg om in te zien dat ook de kinderen van Poppel nood hebben aan een goede infrastructuur om hun eerste jaren van het Lager Onderwijs met succes te doorlopen. Na een eerste moeizame start vonden de partijen elkaar, en hoewel er nog verschillende jaren van lobbywerk aan te pas kwam van pastoor Herman Janssen bij het gemeentebestuur stonden alle neuzen in dezelfde richting, maar toen het idee in de gemeente ontsproot van de erfpachtovername begon de bal te rollen en kon eindelijk een begin worden gemaakt van de renovatie van de Negensprong.
Directeur Meulemans beseft heel goed dat het dank zij de samenwerking met de gemeente mogelijk werd om deze renovatie te verwezenlijken zodat de Negensprong, die in korte tijd tot op de muren werd uitgekleed en heropgebouwd, een nieuwe generatie Poppelse jongeren het moderne onderwijs kan geven die ze verdienen.
"Dank aan gemeente, maar ook aan het onderwijzend team en de kinderen."
Hij dankte graag de gemeente voor haar medewerking en financiële steun, maar ook voor de manier waarop de schepen van onderwijs Carine Couwenberg altijd creatief is omgegaan met de mogelijkheden die het flankeren onderwijs boden om deze steun wettelijk mogelijk te maken.
Ook het leraressenkorps werd betrokken in de hulde door de flexibiliteit die ze aan de dag hebben gelegd gedurende de periode dat de school was herschapen in een werfzone. Dankzij hen konden de kinderen dit schooljaar doorkomen zonder al te veel moeilijkheden en mankementen.
Ook schepen Couwenberg en burgemeester Luyten kwamen daar in hun korte toespraken achteraf nog meermaals op terug.
Samenwerking is wel heel erg cruciaal geweest in deze onderneming, zowel op logistiek vlak als op ondernemersvlak want ook de ontwerpers en uitvoerders van dit project moesten vindingrijk blijven en met nieuwe oplossingen komen gedurende deze renovatie.
Muzikaal intermezzo.
Na de eerste toespraken mocht een leerlinge van de Negensprong een muzikaal intermezzo brengen met haar cello. Dorris Versteynen liet het zich welgevallen en, hoewel het stukje erg kort was zagen we wel het potentieel van deze jongedame waarvan we hopelijk later nog meer van zullen horen.
Regiovoorzitter vzw KOBArT “ Si non e vero… e ben trovato”.
Frans Vanhoof, een begenadigd spreker en regiovoorzitter van de vzw KOBArT (Katholiek Onderwijs Bisdom Antwerpen regio Turnhout) was de volgende die achter het spreekgestoelte mocht plaatsnemen.
De regiovoorzitter wist ons allen, meestal mensen uit de gemeente te boeien met enkele historische wetenswaardigheden uit onze eigen gemeente die de meesten nog nooit hadden gehoord.
Als volleerd geschiedenisleraar vertelde hij het verhaal van de Drie Zaligheden…
In deze streek aan de grens moet het zalig wonen en werken zijn. De Drie Goddelijke Deugden (Ravels Poppel-Weelde) van de Kempen aan de Belgische zijde wedijveren hier immers met de Acht Zaligheden (acht dorpen): Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel, Wintelre) van de Kempen aan de Nederlandse zijde om de titel van de zaligste gemeente aan de grens.
Als ik de geschiedenis mag geloven, ben ik verheugd vandaag op Belgische grond te staan in de Drie Goddelijke Deugden want de Acht Zaligheden van de Nederlandse Kempen zouden hun naam te danken hebben aan Hollandse militairen die tijdens de Belgische revolutie in 1830 waren ingekwartierd in die gemeenten en ze al spottend zeer armzalig noemden.
De inwoners hebben alleen de spotnaam van armzaligheid om gezet in Zaligheid en hun dorpen de Acht Zaligheden genoemd... Si non e vero ben trovato.Of vrij vertaald vanuit het latijn : “Als het al niet waar is, het is toch een mooi verhaal.”
In de rest van zijn rede dankte hij vooral de vele mensen en partijen die een cruciale rol speelden in het tot stand komen van de renovatie. Daarbij viel het hem op dat de visie van de gemeente Ravels toch wel uniek is in Vlaanderen. Weinige ander gemeenten zijn zo breeddenkend dat ze bereid zijn om zover te gaan als die van ons om een nobel doel als deze renovatie te verwezenlijken. De investering in de grijze materie van morgen, de jeugd van nu is blijkbaar belangrijk voor de beleidsmensen van Ravels en dat is sterk geapprecieerd tot ver buiten onze gemeente.
Ook pastoor Herman Janssen werd geloofd om zijn onuitputtelijke overgave om het renovatieproject onder de aandacht en dus ook levendig te houden.
Ik moet ook het huidige en het voormalige Plaatselijk Comité van de school van de Negensprong hartelijk bedanken voor hun inzet en blijvende ijver om voor het goed van onze school te zorgen.
Ik heb zelf op vergaderingen van het comité mogen vaststellen dat deze mensen de voorbije jaren mee hebben nagedacht en gezocht naar oplossingen om de gebouwen van Dorp 60 te renoveren. Zij hebben ons ook letterlijk en figuurlijk de weg naar de gemeente Ravels gewezen waar zij mee onderhandeld hebben. Zij waren steeds bereid na te denken en goede raad te geven.
Een bijzonder woord van dank moet ik zeker richten tot mijnheer pastoor, Herman Janssen, een parochieherder zoals ze er nu geen meer maken. Hij vertegenwoordigde de parochie in het Plaatselijk Comité en kon altijd de kerk in het midden van de parochie houden. Gedurende vele jaren– ik denk meer dan 40?- heeft hij samen met het plaatselijke Comité een niet aflatende bezorgdheid getoond voor de school, niet alleen voor de gebouwen maar ook voor de kinderen en het personeel.
Hij vormde vaak zowel voor als achter de schermen een belangrijker schakel tussen het schoolbestuur, de school, de parochie en de gemeente. Ik heb ook zijn groot talent als lobbyist leren appreciëren.
Ook de ouders deelden in dezelfde lofbetuigingen als mijnheer pastoor,
maar vooral directeur Guy kreeg zijn eigen moment de gloire van de regiovoorzitter.
Ik weet dat U het enigszins vervelend vindt om in het publiek geroemd te worden, directeur Guy, maar laat vandaag eens alle schroom varen.
Het mag vandaag aan de wereld verkondigd worden dat U een intelligent, bekwaam en deskundig schoolleider zijt, die in uw school de Negensprong enorm veel werk hebt verzet. Ik bedoel daarmee op de eerste plaats dat u al de gebouwen van uw school gemoderniseerd hebt en dat u de vele financiële zorgen die dat meebrengt, hebt gedragen en nog draagt, terwijl jij hiervoor voortdurend naar oplossingen hebt gezocht en zoekt. Voor waar een reuze opdracht. Maar daarenboven wil ik aan de mensen van Poppel en Ravels ook meedelen dat de “Negensprong” onder uw leiding een uitstekende pedagogische reputatie heeft opgebouwd.
Volgens het eindrapport van de doorlichting door het inspectie-team van de staat heeft uw school “Cum Laude” de doorlichting vorig schooljaar doorstaan en werd er geen enkele voorbehoud geformuleerd. Dit resultaat is een bekroning van uw werk en van uw personeel.
Ook zij verdienen alle lof want het is ook hun werk dat door de inspectieleden onder de loep wordt genomen. Als Schoolbestuur willen wij u en uw personeel dan ook danken en publiekelijk feliciteren met dit resultaat. Het is bovendien propaganda voor uw school, want de ouders en toekomstige ouders van Poppel en omgeving kunnen hun kinderen naar uw school met een gerust gevoel sturen en de burgemeester en het gemeentebestuur mogen overtuigd zijn en vertrouwen hebben dat hun investeringen hier goed zijn besteed.
Tenslotte werden ook alle mensen die hebben bijgedragen met hun technische kennis geprezen, architectenbureau AAT-Architecten van Luc Vaes die samen met architect An Belmans het project uittekende en de realisatie opvolgden, hoofd van de gemeentelijke technische dienst Roel Goossens en nog vele anderen die het project over de eindstreep trokken.
Zegening van de kruisjes.
Als laatste in de rij was het aan pastoor Herman Janssen om de kruisjes te zegenen die in de nieuw gerenoveerde lokalen komen hangen. De pastoor maakte het kort en dankte iedereen, maar in de eerste plaats Onze Lieve heer voor het horen van de gebeden van zijn parochie om deze renovatie te kunnen verwezenlijken.