Buurtbewoners van de Boomgaardstraat, Vaartstraat en achterliggende wijk protesteren tegen het kappen van de bomen in hun wijk.
De gemeente Ravels heeft plannen om een parking en fietspad aan te leggen op het schapenweitje, in wat eerder “de groene onthaalpoort” van Ravels werd genoemd.
Moeten deze bomen echt verdwijnen ???
Volgens de huidige plannen moeten daarvoor een aantal bomen verdwijnen. Door enkele simpele aanpassingen aan de plannen, zoals het fietspad een paar meter verschuiven, kunnen de meeste bomen al behouden blijven. Maar de gemeente toonde zich op de informatieavond niet geïnteresseerd in de ideeën van hun inwoners.
De laatste jaren heeft de gemeente langs het schapenweitje al zonder aankondiging meerdere bomen gekapt, waaronder een rij knotwilgen. Recent heeft de gemeente in de Eigenaarsstraat – Bovenheide en De Braak 2, zonder erover te communiceren, een groot aantal monumentale bomen gekapt. Om te voorkomen dat de gemeente enkele cruciale bomen nodeloos kapt, hebben de buurtbewoners besloten een petitie op te starten. De bewoners willen het gemeentebestuur er zo toe bewegen om de bomen in het schapenweitje te sparen.
Geluidsoverlast
Achter de bomen gaat de gewestweg omhoog over de brug. Daardoor hoor je de weg in de hele wijk. Zelfs bewoners aan de Bovenheide, op ruim 700 meter afstand, horen de vrachtwagens over de brug denderen. En dat aantal vrachtwagens is sterk toegenomen, zeker na de invoering van de tolheffing op de snelwegen. Sommige buurtbewoners hebben zelfs airco-installaties laten installeren omdat ze niet meer met hun ramen open kunnen slapen. Haal die bomen langs de gewestweg weg en het geluid en de overlast neemt nog meer toe.
"Size really matters" in dit geval
Mensen hebben simpelweg baat bij grote bomen. Uit onderzoek van de universiteit Leuven blijkt dat niet het aantal bomen er toe doet, maar wel de grootte. Hoe groter de bomen in een wijk, hoe beter dat is voor de gezondheid van mensen. Bomen in woongebied dragen bij aan luchtzuivering, klimaatregulering, waterbeheer en biodiversiteit. De nieuwe bomen die de gemeente plant hebben enkele generaties nodig om hetzelfde effect te geven.
Tijdens de infovergadering over de rioleringswerken in Vaartstraat – Boomgaardstraat- Kampdijk van 11 maart 2025 blijkt dat de gemeente van plan is om nog meer bomen te kappen. In de plannen staat dat in de Kampdijk “Grote eikenbomen vervangen door kleinere, minder overlast veroorzakende bomen”. Ook in de Vaartstaat en Boomgaardstraat moeten er verschillende volwassen bomen aan geloven.
https://www.ravels.be/bespreking-ontwerp-infovergadering-11-maart-2025
Uit navraag bij de omwonenden blijkt echter dat niemand overlast heeft van de bomen in de schapenwei. De bomen staan er vitaal en mooi uitgegroeid bij en kunnen naar schatting nog 200 jaar mee. Met de petitie naderen we de kaap van 200 handtekeningen. De bedoeling is om de petitie te overhandigen aan het bestuurscollege van Ravels met de vraag om deze bomen te redden en ook elders in de gemeente volwassen bomen te koesteren.
Achtergrond informatie: enkele ecosysteemdiensten van bomen
In bebouwde omgeving kunnen bomen van enige omvang de dagtemperatuur tijdens een hittegolf wel 5 graden koeler houden. Ze werken als het ware als een natuurlijke airco. Hierdoor verminderen ze de energiekosten. Bomen hebben ook een positief effect op gezondheid en welzijn. Groen in de leefomgeving vermindert stress en heeft een positief effect op de geestelijke en fysieke gezondheid. Ze bieden meer mogelijkheden voor recreatie en verbeteren de leefbaarheid.
https://b-tree.be/boombeheer/ecosysteemdiensten-bomen/
Uit een onderzoek van de universiteit van Leuven in Brussel blijkt dat er meer antidepressiva en middelen tegen hart en vaatziekten over de toonbank gaan in wijken met beperkt kroonvolume (weinig grote bomen). De verkoopcijfers waren niet verbonden aan het aantal stammen (veel kleine bomen) maar wel aan het totaal kroonvolume per wijk. Eén grote boom met een stevige kruin doet, zo blijkt uit het onderzoek, meer dan tien kleine jonge bomen. Grote bomen hebben dus een positief effect op gezondheid en welzijn. De economische voordelen –minder medicijnen en minder ziektedagen– zijn ook mooi meegenomen.
https://www.kuleuven.be/duurzaamheid/vk-tegelwippen/groen-en-gezond/belang-van-stedelijk-groen-en-menselijke-gezondheid
Bomen kunnen helpen bij het bufferen van regenwater. Door het opvangen en het tijdelijk opslaan van water, maar ook door een filtereffect in de kroon en bodem, helpen bomen bij het bufferen van regenwater. Bomen nemen bovendien water op uit de bodem en kunnen de lokale opslagcapaciteit voor water vergroten.
De baten van bomen – Bomen en water