Met de zomer voor de deur is de beruchte Aziatische hoornaar weer terug van weggeweest.
De provincie Antwerpen doet onderzoek naar een ecologische beheerswijze en ondersteunt gemeenten bij de beheersing van deze soort.
Vandaar dat de provincie Antwerpen lokvallen ter beschikking heeft gesteld. De lokvallen zullen de koninginnen van de Aziatische hoornaar wegvangen. Hiervoor ging de gemeente een samenwerking aan met lokale imkers.
Hoe herken je de Aziatische hoornaar?
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is bijna twee keer zo groot als een wesp of honingbij. Een handige manier om de hoornaar te identificeren, is aan de hand van een 1 euro muntstuk: hoornaars zijn namelijk altijd groter.
Het is belangrijk om de Aziatische hoornaar niet te verwarren met de Europese hoornaar. Deze laatste verschilt duidelijk van de Aziatische hoornaar, en vormt geen bedreiging voor onze biodiversiteit.
Een bedreiging voor bijen en natuur
Naast het feit dat een steek van de Aziatische hoornaar pijnlijker is dan die van een gewone wesp, vormen ze een grote bedreiging voor de bijen. En die zijn broodnodig voor onder andere bestuiving en dus het behoud van onze natuur. In tegenstelling tot bijen zijn hoornaars vleeseters. Ze halen de nodige eiwitten om te groeien niet uit stuifmeel maar wel uit andere insecten. Allerhande kleine insecten zijn geschikt. Vliegen, bijen en wespen staan bovenaan de menukaart. Ook sprinkhanen, libellen en vlinders worden wel eens gevangen.
Ravels trekt ten strijde samen met lokale imkers
Het gemeentebestuur van Ravels is meteen ingegaan op de oproep van de provincie Antwerpen die gratis lokvallen ter beschikking stelde. Recent werden een aantal lokvallen bezorgd aan de imkers in de gemeente. Een van hen is Sven Van Loon:
“Met een lokval worden koninginnen die op zoek zijn naar voedsel
weggevangen tussenhet moment dat de koningin ontwaakt uit
haar winterslaap tot de periode dat de werksters haar eten geven”.
(deze periode loopt ongeveer van half februari t.e.m. half mei – eind juni)
Wat doen lokvallen?
De naam zegt al veel. Het is een manier om de Aziatische hoornaars te lokken om de populatie onder controle te houden. Ze komen af op een brouwsel van suiker, bier, witte wijn en soms een stukje verse vis. De imkers zijn verantwoordelijk voor het dagelijks checken van de vangst. Wanneer een Aziatische hoornaar gevangen wordt, zetten ze de lokval tijdelijk in een vriezer om de beestjes inactief te maken. Om een duidelijk beeld te krijgen van de plaag, worden gegevens zoals locatie en het aantal gevangen hoornaars doorgegeven door de imkers.
Wat als je zelf een nest ontdekt?
Probeer nooit zelf een nest te verwijderen. Hoornaars vallen de mens doorgaans niet lastig, want ze zijn vooral bezig met het vangen van insecten die als voedsel dienen voor de larven in het nest. Zelf leven de volwassen hoornaars van suikerrijke sappen die ze vinden in bomen (de eik vooral) en planten. Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat u te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijft u op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
Stap 1: Meld het nest via de website van Vespa-Watch. Zend een foto in waarop het nest en/of de wesp goed zichtbaar is.
Stap 2: Een vrijwilliger van Vespa-Watch controleert je melding en kijkt of het om een melding van de Aziatische hoornaar gaat.
Stap 3: Je ontvangt een bericht van Vespa-Watch over je melding. In geval van bevestiging van de soort, is het aangeraden om het nest te laten verwijderen. Op de website van Vespa-Watch vind je een lijst met bestrijders en hun maximale werkhoogte (link naar https://vespawatch.be/eradicators/).
Meer info: https://vespawatch.be/