Op de Prinsenlaan te Weelde was het gisteren even schrikken voor de familie Van Hees toen een flink nest hoornaars werd ontdekt in de nok van het dak van hun woning.
Ze hadden het niet onmiddellijk in de gaten maar toen regelmatig enkele grote dode bijen (?) werden terug gevonden rond de vensterplank van het bureau gingen ze toch eens rond kijken en werd het nest ontdekt.
Na controle met de tool van www.waarnemingen.be kunnen we niet met 100% zekerheid zeggen dat het de Aziatische variëteit is, daar zijn betere wetenschappers voor, maar het vermoeden is toch groot dat het deze invasieve soort betreft.
Ondertussen is de brandweer verwittigd en zal deze hopelijk met bekwame spoed het nest komen verdelgen. Zoals iedereen ondertussen wel weet is de Aziatische hoornaar aan een serieuze opmars bezig om Europa te veroveren. Rawepo maakte vorige week nog een post over het gevaar van de hoornaar en we willen nogmaals waarschuwen dat je zelf best niet begint aan het verdelgen van een hoornaarsnest. Daar is de brandweer beter op voorbereid want als het nest zich bedreigd voelt kunnen ze erg agressief uit de hoek komen en zelfs aanvallen omhun nest te beschermen.
Is een steek van een hoornaar gevaarlijk?
Alleen als u allergisch bent. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts. Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan wel pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. De kans dat u door een hoornaar wordt gestoken, is echter veel kleiner dan dat u door een gewone wesp wordt gestoken. Hoornaars komen namelijk niet af op zoetigheid en eten.
De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten.
Hoornaar gezien van juli tot en met september
Het gaat waarschijnlijk om een werkster. Kijk u in welke richting de werkster wegvliegt en markeer de richting op een plattegrond van de locatie. Ziet u meer werksters? Markeer hun wegvliegrichting dan ook op de plattegrond en geef dat ook door. Dit helpt om het nest om te sporen.
De Aziatische hoornaar maakt 2 nesten. Eentje in het voorjaar en eentje in de zomer.
Meldpunt Aziatische hoornaar
U dient zich wel te registreren als u een hoornaar of een andere invasieve soort wil melden via bovenstaande link.
Als u dat liever niet doet kan u nog altijd een (liefst goede) foto sturen die u met uw telefoon hebt gemaakt waarin de locatie kan worden bepaald. De EXIF data moeten er bij zitten, maar meestal is dat het geval. Dan zullen wij de melding doen in uw plaats.
Invasieve soorten
Invasieve uitheemse soorten zijn dieren en planten die door menselijk toedoen in de natuur bij ons terechtkomen, zich massaal kunnen uitbreiden en een bedreiging vormen voor de biodiversiteit en ecosysteemdiensten. Ze veroorzaken voor miljarden euro’s schade aan de Europese economie. Hoe langer ze ongestoord uitbreiden, hoe moeilijker en duurder om ze te bestrijden. Een snelle opsporing is dus belangrijk om te kunnen ingrijpen.