hoornaars herkennen

De Aziatische hoornaar is een soort wesp die al een hele tijd geleden aan zijn opmars is begonnen om Europa te veroveren.

Daarmee is deze wespachtige in staat om heel erg veel schade toe te brengen aan onze eigen bijenpopulatie en zelfs onze inheems soort volledig uit te roeien. Wat kunnen we eraan doen?

Op de blog van beestjeskwijt.be vonden we alvast een heleboel informatie over het venijnige beestje...

Alles over de hoornaar: informatie, herkennen en bestrijden.

Hoornaars

De hoornaar is familie van de gewone wesp en de Duitse wesp. Samen behoren ze tot de insectenfamilie ‘papierwesp’. Denkt u met de hoornaar te maken te hebben? Dan vindt u hier alles over deze mega-wesp, die ook wel ‘paardenwesp’ wordt genoemd. Want wat voor insect is het? Waar bouwt ze nesten en hoe ziet haar koningin er dan uit? Ruim baan voor de hoornaar!

© RAWEPO

hoornaar

Wat is een hoornaar?

De hoornaar behoort tot de sociaal levende insecten, net als de gewone wesp en de Duitse wesp. Dit betekent dus dat ook deze wespensoort niet solitair leeft, maar in een groep. De hoornaar staat ook wel bekend als ‘paardenwesp’ en is de grootste wespensoort die in België en Nederland voorkomt. Nu en dan veroorzaakt de hoornaar problemen, zeker als deze nesten bouwt op een plek waar mensen leven dan wel recreëren.

Hoornaar herkennen: wat zijn de uiterlijke kenmerken?

De hoornaar is een soort ‘megawesp’, ofwel een uit de kluiten gegroeide wesp die veel herrie maakt en - net als haar soortgenoten - zeer onprettige steken kan uitdelen. Nu komen hoornaars niet zo vaak voor als limonadewespen, maar het is wel prettig als u ze op tijd kunt herkennen. Maar hoe herkent u een hoornaar?

  1. De kop is roodbruin.
  2. Op de kop zitten twee antennes.
  3. Stevige brede kaken.
  4. Twee paar vleugels, lichtbruin van kleur.
  5. Het borststuk is rood- tot donkerbruin.
  6. Het eerste deel van het achterlijf is rood- tot donkerbruin.
  7. Het tweede deel van het achterlijf is geel-zwart gestreept.
  8. Aan het achterlijf zit een angel.
  9. De hoornaar is ongeveer 17 tot 25 millimeter lang.
  10. De hoornaar vliegt ‘s nachts, maar ook als het regent.

Wat is het verschil tussen de Aziatische en de Europese hoornaar?

In ons land leven voornamelijk Europese hoornaars. De Aziatische hoornaar kunt u beschouwen als het tropische neefje. In 2019 werd deze uitheemse soort, tot ieders verbazing en schrik, op diverse plekken in België aangetroffen. Maar aan wat voor uiterlijkheden werd deze soort herkend?

  1. De Aziatische hoornaar is kleiner.
  2. Haar bovenlijf is niet geel of roodbruin, maar zwart.
  3. Ze heeft zwarte poten die aan het uiteinde geel zijn gekleurd.
  4. Verwar haar niet met de Aziatische reuzenhoornaar (die is 45-55 mm lang!).

Waarom we de Aziatische hoornaar niet graag op eigen bodem aantreffen? Deze soort eet voornamelijk wilde bijen en honingbijen en rooft daarbij hele nesten leeg. En dat terwijl bijen al een beschermde insectensoort zijn! Het spreekt dan ook voor zich dat Aziatische hoornaars snel moeten worden bestreden als men niet wil dat de ecologische balans in ons land ernstig wordt verstoord. Sterker nog: er bestaat in ons land zelfs een bestrijdingsplicht op deze soort.

hoornaar bestrijden

Waar komt u de hoornaar tegen?

In België komt de hoornaar voornamelijk in het oosten en in het zuiden voor, daar waar zandgronden overheersen. In België krijgen ze vooral in het noorden last van plagen. Hoornaars leven als groep en kunnen op verschillende plekken nesten bouwen. Bijvoorbeeld op zolder of in een spouwmuur, maar er worden ook wel nesten aan in (holle) bomen. Komt u zo’n nest tegen? Dan is het verstandig om op afstand te blijven, want u hoeft er nog niet eens op te slaan om aangevallen te worden. Het nest te dicht naderen kan al voldoende zijn voor een tripje naar het ziekenhuis!

    Voor nog meer infomatie over de hoornaar verwijzen we graag nogmaals naar de bron van dit artikel : https://beestjeskwijt.be/blog/hoornaar-bestrijden

 

 

 

 

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren