Het is nog maar net begin juni en toch wordt er overal al geklaagd over de vervelende processierupsen.
De gemeente is ondertussen wel druk met het opruimen van de nesten en heeft daarvoor speciaal een rupsenzuiger aangeschaft.
De gemeentewerkers lopen er wel bij alsof ze het coronavirus te lijf gaan met de stofzuigers maar wees gerust….. het is de rupsenplaag die ze bestrijden.
De rupsen zitten enkel in de eikenbomen langs onze Vlaamse, maar ook Nederlandse wegen en zijn verdomd lastig als ze u met hun brandhartjes te pakken krijgen.
Processierupsen
De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.
Vooral bij droog en winderig weer is extra voorzichtigheid nodig en kan je best de huid beschermen tegen de brandharen. Vanaf juli gaan de rupsen in hun popstadium om in augustus als nachtvlinder verder te gaan. De brandharen blijven echter nog wel aanwezig in lege nesten, dus kunnen deze nog ongemak geven tot eind september.
Wat te doen als je in contact komt met de (rups)haren?
- niet krabben of wrijven
- huid en ogen goed wassen of spoelen met water.
Hoe processierupsen op openbaar domein melden?
De gemeente behandelt alleen nesten op openbaar domein. De voorrang wordt gegeven aan locaties binnen de bebouwde kom, rond woningen en bedrijven of andere publieke plaatsen zoals bepaalde fiets- en wandelwegen, speeltuinen, begraafplaatsen, scholen...
Geef de locatie op openbaar domein door via de meldingskaart op www.ravels.be, via
Op privédomein is de burger zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Een lijst van mogelijke bestrijders vind je op www.ravels.be (nieuws).