RAW 9218

De vermeende wolfaanval van enkele weken terug blijkt na DNA onderzoek toch niet van een wolf te zijn. Het slechte nieuws is het fait dat het dan een razende hond moet zijn geweest.

Wolfexpert Jan Loos vermoedde reeds na een eerste vluchtig onderzoek dat het wel eens om een hond zou kunnen gaan en hij krijgt dan ook gelijk van het DNA onderzoek.

DNA-onderzoek duurde enkele weken

Om een definitief antwoord te krijgen, hebben experts van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) de site bezocht om DNA-monsters van de afgewerkte schapen te verzamelen. De DNA-test duurde een paar weken. Op donderdag werden de resultaten van dit onderzoek, dat ook werd uitgevoerd op andere schapen uit Limburg en Oost-Vlaamse Welle, openbaar gemaakt. De schapen die in Limburg zijn gebeten, zijn zeker het werk van wolven. Misschien zijn het de wolven Naya en augustus. In de andere twee incidenten in Weelde en Welle werd geen wolf maar honden DNA  gevonden.

Het is ne zeker dat in Weelde drie schapen op brutale wijze werden gedood door een bloeddorstige hond. De buren van de Maatsheikensstraat in Weelde reageren op het nieuws dat geen wolf is verdwenen. "Er zijn veel mensen met honden. Misschien heb ik wel een vermoeden vanwaar de hond afkomstig is, maar het is moeilijk te bewijzen", aldus Ronny Stabel, de eigenaar van het naburige huis waar de drie schapen waren gedood. Ronny Stabel is zelf ook eigenaar van een aantal schapen.

"Ik hoop dat de eigenaar van de hond begrijpt wat zijn “huisdier” heeft aangericht. Mijn schapen zijn gelukkig niet aangevallen. In de afgelopen weken is het rustig gebleven in de omtrek. De gemeenteraad plaatste een wildcamera, maar ook dat leverde geen resultaat op.  Ik nam geen extra stappen na het incident om mijn schapen te beschermen want je kunt er toch niet veel aan doen, het lijkt een beetje op inbrekers. Als ze echt ze willen zullen ze ook slagen.'

Uitwendige sporen wijzen naar hond

De wolvenexpert Jan Loos van de vzw Landschap en de website welkomwolf.be hadden al een vermoeden dat het een hond in Weelde was. Hij kwam kijken waar het dode schaap midden februari lag. "Ik informeerde ook bij collega's uit Nederland, net over de grens in Weelde, en daar kregen ze geen informatie over wolven, dus het was zeer onwaarschijnlijk dat het een wolf zou worden in Weelde. "

Gezien de aard van de verwondingen, vermoedde Jan Loos al dat het een hond was en geen wolf. "De beetsporen in de hals, maar ook op het kuit en de nek waren niet het handelsmerk van een wolf," zei de expert. "Wolven zien we dit nooit doen. Als ze hun prooi doden, bijten ze onmiddellijk naar het hart en gaan ze vandaar verder eten. De klauwmarkeringen op de buik van een schaap gaven bijna de zekerheid dat het een hond was die begon te bijten en krassen van razernij, wolven doen dat niet. "

Woedende hond heeft geen angst voor mensen

Het feit dat het een hond is en geen wolf, volgens Jan Loos, betekent niet dat buren op hun twee oren kunnen slapen. "De buurt heeft een groot probleem, want deze hond kan nog steeds in de buurt zijn, een wolf zal daar niet blijven en zou al ver van Weelde zijn geweest", zegt Jan Loos. "Het is meer een hond die razend is geworden en bloed heeft geroken, een hond die zich als een wolf heeft gedragen. Een woedende hond die losloopt is meestal niet bang voor mensen, maar voor de wolf."

 wolf1

bron: Nieuwsblad

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren