Enkele weken geleden klaagden we hier de sluikstorten al aan, amper één dag na de grote opruimactie van 400 mensen uit verschillende buurten en verenigingen.
Ook vandaag kregen we weer een melding van iemand die op zijn regelmatige loopsessies steeds weer moet constateren dat sluikstorten populairder blijkt dan ooit. Dezelfde loper had echter nog een andere melding die verontrustend was.
Archeologische site door vandalen beschadigd.
Dit keer echter was er naast de sluikstortmelding ook melding van vandalisme aan één van de archeologische sites rond het vliegveld van Weelde. De bekende paalstructuur aan de Hoogeindse Bergen werd danig verstoord en de palen die model stonden voor het logo van onze gemeente liggen nu her en der verspreid in de omgeving.
Historie opgravingen
Opgravingen brachten aan het licht dat er reeds 4000 jaar voor Christus mensen leefden in Ravels. Deze periode wordt aangeduid als het Neolithicum of de Nieuwe Steentijd. Het is in dat tijdperk dat de mensen niet langer rondzwierven, maar ter plaatse bleven en aan landbouw gingen doen.
De gevonden grafheuvels in Ravels en Weelde zijn gelegen in een oud duinengebied, dat op de waterscheidingszone ligt tussen het Maas- en Scheldebekken.
Vanaf 1500 voor Christus, in de bronstijd, werd de streek bewoond door mensen die uit Midden-Europa kwamen. Zij zijn waarschijnlijk de bouwers van de grafheuvels in Weelde (Hoogeindse Bergen). Deze vier gerestaureerde grafheuvels zijn geen alleenstaand feit, ook in Nederland werden er aangetroffen (in Goirle, in Hilvarenbeek, in Veldhoven en elders in de omgeving).
De grafheuvels aan de Hoogeindse Bergen zijn gelegen vlakbij wandelknooppunt 54, in de richting van knooppunt 42.
bron historie: http://www.toerismeravels.be