roof insulation 

Sinds 1 januari 2015 moeten zowel eigen woningen als huurwoningen beschikken over een geïsoleerde zoldervloer.
Deze nieuwe Vlaamse dakisolatienorm geldt voor alle zelfstandige woningen: studio’s, eengezinswoningen en appartementen.
De aangebrachte isolatie dient minimaal een R-waarde van 0,75 m² K/W te hebben (afhankelijk van het gebruikte materiaal zal dit overeenkomen met minimum 3 à 5 cm isolatie).
 

Geleidelijk meer strafpunten

Nu deze verplichting van kracht is worden bij een woningonderzoek steeds strafpunten toegekend indien de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning daarvoor een beperkt aantal strafpunten en krijgt de eigenaar de tijd om het dak te isoleren. Vanaf 1 januari 2020 worden direct 15 strafpunten toegekend als de woning bij een woningonderzoek niet aan de dakisolatienorm voldoet. Vanaf 15 strafpunten komen woningen direct in aanmerking voor een ongeschiktverklaring door de burgemeester. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren alvorens hij de woning opnieuw kan verhuren. Een ongeschikt verklaarde woning mag dus niet meer verhuurd worden en wordt opgenomen in de Vlaamse inventaris voor ongeschikte en onbewoonbare woningen. Zo lang een woning in dit inventaris is opgenomen zal de eigenaar een jaarlijkse heffing moeten betalen.
 
In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn.
Nieuwbouwwoningen (aangesloten op het elektriciteitsnet vanaf 1 januari 2006) die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienorm.
De dakisolatienorm is in theorie, net als alle andere minimale kwaliteitsnormen voor woningen, niet beperkt tot huurwoningen. Ook woningen die worden bewoond door de eigenaar zelf dienen te beschikken over dakisolatie. In de praktijk zullen woningonderzoeken wel enkel worden uitgevoerd in huurwoningen.
 

Financiële tegemoetkomingen

De overheid geeft een belastingvermindering aan wie investeert in dakisolatie. Voor investeringen (betaald in 2014 of 2015) kan je een belastingvermindering krijgen van 30 % van het factuurbedrag. Daarnaast kan je ook een premie bekomen via je netbeheerder. Deze premie wordt toegekend per vierkante meter aangebrachte dakisolatie.
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren