In de grote drugszaak die vorig jaar november aan het licht kwam aan de Hegge in Weelde zijn de verdachten voor de rechter verschenen. Enkelen van de zeven mannen riskeren tot acht jaar celstraf voor de aanmaak van amfetamines en het omzetten van apaan naar BMK, een basismiddel voor het aanmaken van ondermeer speed. In de loop van deze maand wordt het vonnis geveld.
De zaak dateert van 13 november 2012. In de Hegge in Weelde werd toen in alle vroegte binnengevallen in een woning en in een oude verlaten hoeve. Diverse hulp- en interventiediensten hadden opdracht gekregen beide plaatsen te onderzoeken in verband met drugs. Al snel bleek het om een serieuze handel te gaan. Diverse diensten, waaronder de gespecialiseerde firma SGS Emergency Response Services, de gerechtelijke politie, de dienst LIT (Lab Intervention Team) en de brandweer van Ravels, kwamen immers ter plaatse. Het parket sprak even later over een uniek lab voor België, een complex druglaboratorium dat werd gebruikt voor het aanmaken van amfetamines en voor de omzetten van het product apaan naar BMK, een basismiddel voor het aanmaken van de gevaarlijke drug speed. Bij de inval werd naast veel bezwarend materiaal ook drugs, grote hoeveelheden chemicaliën, baar geld en een aantal voertuigen meegenomen.
Het hele onderzoek liep al weken en de invallen gebeurden pas na een grondige analyse van telefoontaps, observaties en speurwerk naar de handel en wandel van enkele betrokkenen.Volgens het onderzoek zouden Johan E. uit Weelde en Johan H. uit Poppel het brein zijn achter de hele handel.
Johan E. kwam eerder al in het nieuws toen hij de betreffende hoeve, toen net hersteld, op 9 november van 2010 in brand stak om verzekeringsgeld op te strijken. Hij werd echter gesnapt en kreeg drei jaar celstraf waarvan de helft voorwaardelijk. De andere spilfiguur, Johan H., was ook al bekend bij het gerecht. Nabij zijn woning in Poppel ontdekte de politie destijds een illegale opslag van een massa vuurwerk.
De andere verdachten, vooral Nederlanders uit het Tilburgse, zouden in opdracht van de twee hoofdverdachten hebben gewerkt. Zij waren laboranten of zorgden voor de verspreiding van de producten. In het opgedoekte drugslabo werd ongeveer 200 kilo speed per week geproduceerd waardoor de drugsbende een wekelijkse omzet van ongeveer 300.000 euro ou draaien, cijfers die het parket bekendmaakte.
Een eenvoudig rekensommetje maakt nu dat de verdachten in totaal zo'n 2,1 miljoen euro verdienden met hun handel. Dat bedrag wil het Turnhoutse parket nu verbeurd laten verklaren. Beide hoofdverdachten riskeren acht jaar celstraf, tegen de vijf anderen, die allen bekentenissen aflegden, wordt achttien maanden tot zes jaar geeist. Nog deze maand zou de rechter een oordeel vellen.