Op de gemeenteraad van 4 maart op maandag werd een agendapunt van Groen Ravels weggestemd door de CD&V meerderheid.
Het ging over het idee van groen om in Ravels tot zes keer per jaar een boeren- of belevenismarkt te organiseren.
Kim Buyst:
Organisatie belevings- en boerenmarkt
Motivatie
Meer inzetten op korte keten heeft alleen maar voordelen. Het is een meerwaarde voor lokale landbouwers en producenten, omdat zij op die manier nieuwe afzetmarkten en meer zichtbaarheid krijgen. Op die manier is heeft de markt een positieve impact op een belangrijke economische poot in onze gemeente. Daarnaast is het korte keten verhaal een duurzaam verhaal, er is minder impact op leefomgeving alleen al omwille van minder transport. Tot slot kunnen de markten een toeristische trekpleiter worden en brengen we op deze manier mensen uit de gemeente samen.
Ravels wil met de tweemaandelijkse organisatie van een belevings- boerenmarkt hierop een antwoord bieden. We kijken hiervoor naar het voorbeeld van Marta in Hasselt.
Ravels wil hiermee meer aanbieden dan een gewone boerenmarkt, die traditioneel inzet op het aanbieden van lokaal geteelde en geproduceerde producten. Om van een gewone boerenmarkt een succes te maken, wordt er ingezet op een integraal belevingsverhaal. Zo kunnen er bijvoorbeeld kookworkshops georganiseerd worden, kan er ter plekke ontbeten worden en zou er 's avonds een overschottendiner kunnen zijn waarbij iedere keer een andere chef met de overschotten een heerlijk diner bereidt.
Daarnaast brengt men de producenten op, maar ook naast de markt in contact met elkaar zodat er nieuwe samenwerkingen en kruisbestuivingen ontstaan. Deze zouden kunnen leiden tot nieuwe producten.
Deze markt kadert verder ook binnen de Fairtrade-gemeente, waarbij één van de voorwaarden is in te zetten op de korteketeneconomie. Er ligt daarom een sterke focus op het ondersteunen van de lokale boeren en producenten.
Het bestuur staat in voor de organisatie van de markt, wat niet automatisch inhoudt dat het de eigen diensten zijn die de organisatie effectief opnemen. Er kan voor gekozen worden om de organisatie uit te besteden, waarbij wel geopteerd wordt geen standgeld aan de standhouders te vragen. Het bestuur voorziet de middelen in het eigen budget.
Voorstel van besluit:
Artikel 1: De gemeente Ravels heeft de intentie om zes keer per jaar een boeren- en belevingsmarkt te organiseren.
Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen komt met een plan van aanpak terug naar de gemeenteraad op ten laatste 1 juni, met als doel de eerste markt te organiseren tijdens het eerste weekend van september 2024
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen raamt een budget en voorziet de nodige middelen in de gemeentelijke begroting.
Om nu te verklaren dat het punt klakkeloos van tafel werd geveegd is wat kort door de bocht.
Het voorstel van Groen was ook te nemen of te laten en daar viel de meerderheid over, en daar hadden ze hun eigen redenen voor.
Patrick Van Den Borne nam het woord bij afwezigheid van burgemeester Luyten. In 2019 was al een studie gepasseerd in samenwerking met ARO (Arendonk-Ravels-Oud Turnhout) en daaruit was gebleken dat de interesse matig was. Er waren toen maar enkele boeren die interesse toonden waardoor het project in de ijskast werd geplaatst. Het voorbeeld van de succesvolle boerenmarkt in Hasselt was ook niet door te trekken naar Ravels. Waar in Hasselt als provinciale hoofdstad deelnemers worden toegelaten uit 50 km in de wijde omtrek en bezoekers ook van zover komen om de markt te bezoeken zou dit in onze plattelandsomgeving niet echt werken volgens de studie die was uitgevoerd. Ravels zit nu éénmaal met een nationale grens die toch een obstakel blijft vormen voor vele initiatieven.
Omdat de studie echter al dateerde van voor de coronapandemie wilde de meerderheid de studie wel opnieuw oppakken om te zien of er misschien nu meer animo is voor een lokale markt op regelmatige basis, maar die zou dan wel in hetzelfde kader worden gevoerd als vorige keer. Er zijn trouwens ook subsidies verbonden aan de financiering van zulke studies in het kader van het ARO project.
Omdat Groen echter het voorstel dat op tafel lag niet wilde wijzigen werd het afgekeurd. Het schepencollege heeft wel toegezegd dat ze het totale project opnieuw zal bekijken in het licht van de ontwikkelingen van de laatste jaren. Als blijkt dat er vandaag toch een groter draagvlak is bij de verschillende doelgroepen om ten eerste een markt op regelmatige basis te organiseren, en ten tweede er genoeg interesse is vanuit de Ravelse burgers kunnen er toch nog mogelijkheden worden gefaciliteerd zoals gevraagd in het voorstel van Groen om alsnog een boerenmarkt te organiseren.
Het plan gaat voorlopig nog even in de koelkast, wordt hopelijk vervolgd…