In het bouwproject te Weelde op de site OLV Scheyf ligt de bouw van een deel van de projecten al een geruime tijd stil.
Wegens een bouwovertreding is het nog lang niet zeker dat het eerste blok in zijn huidige staat er zal kunnen/mogen blijven staan.
Ook gisteren vroeg Groen opnieuw naar de stand van zaken, bij afwezigheid van boegbeeld Kim Buyst moest Els Potters dit keer op de bres springen en stelde enkele vragen aan de meerderheid over de kwestie. We gingen ons oor te luistren leggen bij de Groene Fractie die niet tevreden lijkt te zijn over de aanpak van de meerderheid.
In 2019 al, voor de eerste stenen werden gelegd, stemde Groen Ravels tegen de ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied OLV Scheyf, gelegen in Weelde. Het betrof toen de aanvraag tot groepswoningbouw, zijnde 25 grondgebonden woningen en 133 appartementen in 14 bouwblokken met 4 geclusterde ondergrondse parkeergarages, en de aanleg van wegen en infrastructuur.
Eind juli 2023 werd op variavraag in de Gemeenteraad van de Groen-fractie duidelijk dat er al in de eerste fase van de bouw van de bouwblokken een bouwovertreding opgetekend werd. Vastgoed van Hoof, die de site ontwikkelt, bouwde op de eerste appartemensblok één bouwlaag te veel en lapte dus de bouwvergunning aan zijn laars.
“Groot was onze verbazing toen de burgmeester eind juli liet optekenen dat er inderdaad een bouwovertreding vastgesteld werd, maar dat de bouw niet stilgelegd werd”, zegt Els Potters, gemeenteraadslid van Groen Ravels. “ Bij nader onderzoek van het dossier konden wij vaststellen dat reeds eind november 2022 melding gemaakt werd van deze bouwovertreding. In plaats van te handhaven, de bouw stil te laten leggen en een herstelvordering te vragen aan de bouwheer, liet het gemeentebestuur gewoon begaan. Wetende dat er nog verschillende andere fasen in de bouw volgen, is dit voor ons een voorbeeld van slecht bestuur; een bouwvergunning geeft immers weer welke voorwaarden een bouwheer moet volgen, anders kan iedereen zomaar zijn zin doen”, vervolgt Els Potters.
Het gemeentebestuur van Ravels (CD&V) vond het echter beter volgens de Groene fractie om in overleg te gaan met de bouwheer en een regularisatie van de bouwovertreding in een nieuwe vergunning te gieten. Aangezien de volledige vergunning aangepast wordt met een verandering bij de zaak der wegen, kwam het dossier maandag 4 september opnieuw op de gemeenteraad.
“Wij zullen opnieuw niet voor deze vergunning stemmen. Onze oorspronkelijke bezwaren, (de provincie staat niet achter de ontwikkeling van het gebied, open ruimte wordt opnieuw kleiner en er is in Ravels geen woonbehoefte), worden nu aangevuld met het feit dat een bouwovertreding oogluikend toegestaan wordt in Ravels”, zegt Els Potters. “Wij vragen al sinds het begin van deze legislatuur welke visie het bestuur heeft op de ruimtelijk ordening in onze gemeente, maar het masterplan ruimte ligt er 4 jaar na datum nog steeds niet. Dit bestuur heeft geen kader waarbinnen vergunningen afgeleverd worden en weigert een handhavingsambtenaar aan te stellen die zorgt dat ook grote bouwpromotors de regels moeten volgen. Dat kan voor ons niet zomaar passeren.” De eigenlijke bouwvergunning zal enkel beoordeeld worden door het college van burgemeester en schepenen. Door dit duidelijk signaal te geven tijdens de gemeenteraad hoopt Groen Ravels dat de CD&V-fractie bezint en aan de bouwpromotor een herstelvordering eist, waarbij de oorspronkelijke bouwvergunning gevolgd wordt, in plaats van louter te regulariseren.
We zijn benieuwd naar de afloop van deze kwestie...