begraafplaatsen2019 

Gemeentelijke begraafplaatsen: verwijderen van graven in 2021

De gemeenteraad heeft op 2 september 2019 beslist een procedure tot ontruiming op te starten op alle begraafplaatsen. 

Het gemeentebestuur wenst de huidige oppervlakte van de begraafplaatsen, bijna 7 hectare, te behouden en niet meer uit te breiden. Het geregeld ontruimen van de niet-geconcedeerde begravingen heeft een gunstig gevolg op het ruimtelijk beleid van de begraafplaatsen. Op deze manier kunnen uitbreidingen en noodgedwongen onteigeningen vermeden worden.

 Welke graven worden verwijderd?

In het voorjaar van 2021 worden grafmonumenten verwijderd op alle gemeentelijke begraafplaatsen. Het gaat om alle grafmonumenten van niet-geconcedeerde graven van overledenen met overlijdensdatum vóór 1 januari 1972.

Op de begraafplaats St.-Servaas zullen bijkomend 70 graven verwijderd worden om een open ruimte te creëren. 

Wat gebeurt er met de stoffelijke overschotten?

De stoffelijke overschotten van de graven op de begraafplaats St.-Servaas worden verwijderd en verzameld in één graf met gedenkplaat op de begraafplaats Raaftuinen. 

De overige stoffelijke overschotten op de begraafplaatsen St.-Michiel, St.-Jan, Poppel, Weelde-Statie en Ravels-Eel worden niet verwijderd.

Hoe worden de nabestaanden op de hoogte gebracht?

Bij elk betrokken graf zal vanaf 1 november 2019 gedurende een jaar een bordje staan met daarop de bekendmaking net als bij de ingang van de begraafplaatsen. 

Nabestaanden krijgen, onder toezicht van het gemeentepersoneel, de gelegenheid om de grafmonumenten zelf te verwijderen tussen 1 december 2020 en 15 december 2020.

Waarom een bijkomende ruiming op de begraafplaats St.-Servaas?

In het centrum van Ravels wordt een nieuwe school gebouwd. Met de aanleg van een nieuwe speelplaats, is een gedeeltelijke ruiming van de begraafplaats St.-Servaas de ideale kans om een nieuwe bewegingsvriendelijke, groene en gedeelde speelruimte in te richten op deze locatie. De school is gelegen in het centrum, waar weinig natuurlijk speelterrein aanwezig is. De nood aan speelmogelijkheden (en in het bijzonder een natuurlijk speelterrein) is groot.

Het speelterrein zal een verlengde zijn van de gewone speelplaats van de nieuwe school, maar zal ook opengesteld worden voor de brede gemeenschap. Zowel tijdens de schooluren als naschools kan iedereen terecht op het speelterrein. Op die manier wordt de speelruimte onderdeel van de publieke ruimte.

Heeft u hierover nog vragen?

Voor meer informatie bent u steeds welkom op de dienst burgerzaken. U kan uw vragen ook via mail of telefonisch stellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 014 65 48 43.

Presentatie ruiming begraafplaatsen 2019-2020

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren