evolutie exploitatierekening 

Gisteren in één van de laatste gemeenteraden van deze legislatuur moest de jaarrekening nog worden goed gekeurd van afgelopen jaar.

Vooraf waren de raadsleden uitgenodigd om de toelichting te komen volgen van de pas benoemde financiële directeur van de gemeente Roger Caymax. 

Gezond financieel beleid.

Over het algemeen moet worden gezegd dat Ravels een financieel gezond bijstaat. Met een positief saldo op het exploitatieresultaat van € 4 629 275,79  kunnen we niet anders dan tevreden zijn.

Op bijgevoegde tabel zien we dat de evolutie van deze rekening standvastig is gedurende de laatste jaren. De ontvangsten groeien gestaag en de uitgaven volgen in hetzelfde tempo zodat er telkens een mooi saldo overblijft zodat de burger zich voorlopig geen zorgen moet maken over een verhoging van de belastingen op gemeentelijk vlak.  

Dit is het resultaat van een gedegen financieel beleid dat op de centen let waar nodig, maar ook genoeg visie heeft om in de toekomst bepaalde projecten te verwezenlijken. Het geld dat nu wordt opgespaard voor toekomstige werken moet dan niet geleend worden en er kan uit eigen fondsen worden geput wanneer het nodig is. De oppositie opperde in het verleden wel eens dat we deze honingpot ook wel zouden kunnen aanwenden om bepaalde zaken voor de Ravelse burger goedkoper te maken zoals het afvalbeleid of andere zaken die een directe impact hebben op de burger. De meerderheid heeft deze vragen steevast afgewimpeld met het argument dat we niet weten wat ons over enkele jaren misschien overkomt. Ze grijpen als voorbeeld dan steeds terug naar de moeilijke jaren die IOK heeft doorgemaakt.

Opmerkelijk negatieve vergelijking met vorig jaar was de dienst Verkopen waar meer dan € 150 000 minder werd geboekt omwille van het gebrek aan houtverkopen in 2017. Ook was er een daling van de opbrengst in de verspreiding van het reclamedrukwerk, hier werkt het ontradende effect van de overbedeling wel degelijk, maar dat voelen ze op de gemeente in de portemonnee met een daling van de inkomsten met zo’n € 50 000. 

Lou Haagen maakte van de gelegenheid gebruik om in één van zijn laatste gemeenteraden die hij als raadslid mocht bijwonen de financiële directeur en zijn team te danken voor hun goede werk.

Andere agendapunten.

Naast de jaarrekening waren er weinig zware agendapunten.

Er werd een aanvullend verkeersreglement goedgekeurd om een snelheidsbeperking in te voeren op vraag van de bewoners en de buurt aan de Hoenderweg in Poppel naar 50km/h.

gis coordinator

Intergemeentelijke dienstverlening GIS-coördinatie: verlenging

Rol van de GIS-coördinator

De opbouw van de organisatorische en technische infrastructuur voor het gebruik en bijhouding van geografische gegevens bij de lokale besturen staat of valt met de beschikbaarheid van een professionele GIS-coördinator. De GIS-coördinator heeft de specifieke competentie en kennis voor het omgaan met geografische informatie en slaat de brug tussen de verschillende domeinen van het lokale bestuur, de ondersteunende IT-afdeling en het beleid. De GIS-coördinator heeft zo de belangrijke rol om GIS organisatiebreed en geïntegreerd binnen de verschillende domeinen van het lokale bestuur te brengen.

Het college stelde voor in te gaan op het aanbod “Intergemeentelijke dienst-verlening GIS-coördinatie” van IOK, verlenging met 1 jaar. Dit handelt over het in kaart brengen van de ondergrondse leidingen zodat bij bouwwerken met alle leidingen rekening kan worden gehouden. 

Varia

In de varia kwam Carine Van Gorp met de vraag of er iets kan worden gedaan aan het elektriciteitsprobleem dat de laatste weken opduikt na oplevering van de werken aan de Bredase weg. Volgens schepen van Openbare Werken Patrick VdB is dit een Eandis probleem waar de gemeente moeilijk in kan tussenkomen, hij beloofde echter een telefoontje te plegen met Eandis om opheldering te verkrijgen over het probleem.

verkeersdrempel Weelde Statie

Verder vroeg Carine of het mogelijk was om iets te doen aan de verkeersdrempel in de Nieuwe Stationsstraat. Enkele weken geleden heeft iemand weer los over de beplanting gereden en dit is geen alleenstaand geval. 

Het toeval wil dat deze drempel binnenkort toch een aanpassing krijgt wegens het blokkeren van de oprit van een woning in aanbouw. De verkeerscommissie zal zich buigen over een eventueel andere invulling van de verkeersdrempel op de nieuwe locatie.  

Marion Leemans wist te melden dat in de vernieuwde school in Poppel de temperatuur vorige week opliep tot bijna 30 graden Celsius. De kinderen hebben last van deze warme omstandigheden en er is geen mogelijkheid om verkoeling te brengen.

Volgens schepen van O.W. Van den Borne is daar momenteel weinig aan te verhelpen, ook de nieuwe Verrekijker heeft te kampen met hetzelfde probleem. Omwille van het halen van de EPB normen is het nu eenmaal enorm moeilijk om met deze warmte voor genoeg afkoeling te zorgen zonder toestellen te installeren die deze norm overschrijden.  De containerschool in Ravels zou nog het best wegkomen met deze condities door het gebruik van een warmtepomp.

 

  

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren