brouwerijuitbater

Gisteren was het een speciale dag voor de Ravelse Gemeenteraad.

Na vele jaren met Jef van Gils als secretaris woonde Chris Bax voor de eerste keer als gemeentesecretaris de gemeenteraad bij om de notulen op te maken. Het warm applaus van de raadsleden deed haar zichtbaar deugd .

 

Zeer beperkte agenda voor maart.

De agendapunten voor de maand maart waren op één hand te tellen, ware het niet dat er op het laatste moment nog de sluiting van brasserie “De Brouwerij” zich aandiende.

 

Nieuwe concessiehouder gezocht, liefst zo snel mogelijk....

Mr Van de Wiel legde vorige week de boeken neer en hield het voor bekeken, ondertussen wordt wel gefluisterd dat het Hegse Stalleke binnenkort een doorstart zal maken maar voor de Brouwerij is het vat af.

Daardoor moet de gemeente op zoek naar een nieuwe concessionaris  voor het horecapand in het midden van Weelde.

De Brouwerij die in de jaren negentig zijn eerste “zwanenzang” kende na een veel belovend begin, heeft in al die jaren nooit haar potentieel kunnen waarmaken. Ook sinds de gemeente de zaak kocht en de brasserie verhuurde bleef het moeilijk om de zaak winstgevend te houden.

Zaakvoerder Gerrit was bij de burgemeester op bezoek geweest om nog te bespreken hoe het verder moest maar de kosten blijven te hoog om de zaak in zijn huidige vorm winstgevend te maken. Het is niet de huur die te hoog blijkt maar de personeelskosten. Er is te weinig omzet om koks en service personeel te betalen zodat het een kwestie van tijd was vooraleer het doemscenario van het faillissement zich zou voltrekken.

 

Oppositie stelt vragen over haalbaarheid huurprijs voor brasserie.

Mario Langenhuizen vroeg zich af of het normaal was dat ditzelfde scenario zich al drie keer herhaalde in dezelfde legislatuur en of er ergens een andere oorzaak moet worden gezocht, maar de heer burgemeester hield vol dat de Brouwerij perfect leefbaar zou zijn mits het op een zuinige en correcte manier wordt gemanaged. Een koppel met het hart op de juiste plaats, dat er hard voor werkt kan uit dit pand een mooie toekomst opbouwen. Dit vraagt echter wat investering van  slecht betaalde tijd en energie en dat is waar het de laatste concessionarissen blijkbaar wat aan ontbrak.

Gert Laurijssen  vroeg zich ook af of het een goed idee zou kunnen zijn om met een variabele huur te werken, met dit systeem wordt ook in steden gewerkt om de leegstand tegen te gaan en het is perfect mogelijk met de horeca kassa van tegenwoordig. Zo zou er een huurprijs worden gevraagd naargelang de omzet zodat er kan worden gebouwd aan een goed gefundeerde zaak zonder de zware financiële kosten van de huurprijs.

Burgemeester Luyten benadrukte nogmaals dat de huurprijs niet de oorzaak is van de faling, de huurprijs is nu ook al vastgelegd in vier stappen. De eerste 2 jaar betaalt de concessiehouder  slechts € 950, de volgende jaren stijgt de huur telkens met enkele honderden euro naar € 1.150 / 1.350  om uiteindelijk te worden vastgelegd op € 1.500. Dit is naar horeca begrippen voor de huidige grootte een zeer lage huurprijs, temeer omdat er recent nog is geïnvesteerd in dubbele beglazing door de gemeente.

Er wordt op zeer korte termijn naar een nieuwe concessionaris gezocht voor het pand.   

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren