ravelsDe laatste gemeenteraadszitting gisterenavond stond vooral in het teken van de vaststelling van het gemeentelijke meerjarenplan dat werd voorgesteld aan de leden van de gemeenteraad. Het werd weer een geanimeerde zitting met veel heen en weer gefluister want… jammer genoeg gaat in de verschrikkelijk slechte akoestiek van de gemeenteraadszaal achteraan meer dan de helft van de debatten verloren zodat het bijna onmogelijk is om een juiste weergave te schetsen van de debatten. Hierbij een oproep om hieraan iets te doen zodat we de burger op een meer adequate manier kunnen voorlichten zonder te moeten gissen wat er nu eigenlijk is gezegd. Iedereen heeft een microfoon voor zich die nooit of nauwelijks wordt gebruikt.

Vanaf het financiële boekjaar 2014 wordt de beleids- en beheerscyclus van toepassing op alle gemeenten, OCMW’s, provincies, autonome gemeente- en provinciebedrijven en OCMW-verenigingen van publiek recht. Daarmee doet een nieuwe wijze van planning haar intrede bij alle lokale en provinciale besturen. Alle lokale gemeentebesturen moeten zodus een planning indienen voor de volgende jaren met daarin de doelstellingen voor alle verschillende deelgebieden zoals financieel beleid, investeringen, patrimonium werkgelegenheid, verkeer enz…. Dit meerjarenplan moet later ook worden getoetst met resultaten die meetbaar zijn…. En daar lag de mening mijlenver uiteen tussen oppositie en meerderheid wat deze telling nu precies inhoudt. Binnenkort zal de bevolking nader worden ingelicht over de inhoud van het plan maar omdat het plan in zijn volledigheid zo’n 16 bijlages of meer bevat geven we u hier graag in het kort de samenvatting weer zoals die door de burgemeester en het schepencollege is opgesteld.

 Gemeentelijk meerjarenplan 2014-2019 (beknopte samenvatting)

Uit het gemeentelijk meerjarenplan blijkt dat Ravels de komende jaren een financieel gezonde gemeente zal blijven, met een betekenisvol investeringplan. De gemeentelijke aanvullende belastingen zullen niet verhoogd worden tijdens deze legislatuur en daarmee blijft Ravels met 6 % aanvullende gemeentebelastingen ver onder het Vlaamse gemiddelde. De opcentiemen op de onroerende voorheffing (de grondlasten) blijven op 1250 en ook hier zit Ravels onder het Vlaamse gemiddelde. De fiscale druk op de gezinnen blijft hierdoor onaangeroerd, wat in tijde van financiële crisis niet voor de handliggend is. Om deze doelstellingen te bereiken voert de gemeente een strak financieel beleid. De gemeentelijke uitgaven dienen onder controle gehouden te worden en hiervoor zijn vele beleidsbeslissingen

  • De personeelskosten dienen onder controle te blijven, dwz geen toename van het aantal personeelsleden. Gepensioneerden worden normaliter vervangen. - De werkingskosten van de gemeente dienen strikt opgevolgd te worden.
  • Het principe van de vervuiler betaalt. De gemeente poogt goede en optimale dienstverlening te geven. Zij die er gebruik van maken betalen hiervoor.
  • Terugdringen van de leningslast. De leningslast is de voorbije jaren gedaald en hierdoor kwamen er extra middelen vrij. Dit wil de gemeente in de toekomst  verderzetten met als ultiem doel, een leningsvrije gemeente.
  • Herschikken van patrimonium. Oud, energieverslindend patrimonium moet eventueel verkocht worden

Op deze manier blijft de gewone exploitatie ( inkomsten – uitgaven op de gewone dienst ) tijdens de ganse legislatuur positief. Met deze overschot kan de gemeente haar investeringen plannen en betalen.

De voornaamste investeringen

  • De bouw van een kleuter- en lagere school te Weelde . De kinderen zullen vanaf 1 september 2014 naar de nieuwe school kunnen.
  • Inrichten van een industriezone in Weelde Statie ( uitbreiden van de huidige ambachtelijke zone met 4 ha)
  • Heraanleg van Steenweg Baarle na overname ( vernieuwen van de weg met vrijliggend fietspad)
  • Aanleg vrijliggend fietspad N12 ( Weelde tot Kein Ravels)
  • Aanleg vrijliggend fietspad N 118 (Ravels Eel – Arendonk)
  • Masterplan en bouw nieuwe school te Ravels
  • Vernieuwingswerken en onderhoud van de school te Poppel.
  • Bouw van jeugdlokalen ( Scouts, Chiro en KSJ)
  • Ruimtelijk uitvoeringsplan ambachtelijke zone Grens Poppel
  • Ruimtelijk uitvoeringsplan sportpark Ravels en Baetenheide
  • Heraanleg gemeentelijke voetpaden, fietspaden en gemeentewegen.
  • Herinrichting site Sint Michielskerk
  • Uitvoeren plan begraafplaatsen
  • Renovatie Wijkpost Ravels Eel
  • Energiebesparende maatregelen gemeentelijke gebouwen.
  • Vernieuwen keuken gemeentezaal te Poppel.

Op het eerste gezicht is dit plan wel ambitieus maar zullen deze doelstellingen wel allemaal kunnen worden verwezenlijkt ?
De burgemeester maakt zich sterk en daarmee zijn hele fractie dat alle acties die zijn opgenomen kunnen worden verwezenlijkt in het voorop gestelde tijdsbestek, onder enkele belangrijke voorwaarden. Er worden in deze legislatuur voor € 33.000.000  investeringen gepland voor alle bovenstaande verwezenlijkingen, dat is op zich al een geweldige investering.

Alleen kan Ravels dit niet dragen, maar met de wettelijke subsidies die ons toekomen is dit een realistisch voorstel, de enige voorwaarde is het tijdig vrijkomen van deze subsidies, dat is een factor die onzeker is en afhankelijk van de conjunctuur van het moment. Dit is het enige dat niet onder de beslissingen valt van onze gemeente en zijn bestuur. Dat ligt op een hoger beslissingsniveau. Indien hier echter problemen zouden rijzen is er een theoretische lening voorzien om deze geplande acties toch te kunnen uitvoeren in geval van nood. Nadat de heer burgemeester dit plan op enige punten had toegelicht kreeg de oppositie het woord om de opmerkingen te formuleren.

Als eerste kwam Dorpslijst aan het woord met fractieleider Van Raak. Als eerste opmerking gaf Peter te kennen dat hij het betreurde dat de verschillende fracties niet vroeger waren betrokken in het opstellen van het meerjarenplan. Nu krijgen ze een massa vage lectuur voorgeschoteld waar in erg brede bewoordingen zaken worden verkondigd die eigenlijk nog alle kanten uitkunnen in de komende jaren. Waarom staat nergens duidelijk te lezen wat er effectief wordt verwezenlijkt om het wonen in Ravels betaalbaar te maken voor de eigen jeugd. In de aanloop naar de  verkiezingen vorig jaar was dit één van de strijdpunten en in het hele plan worden er nergens of slechts minimaal naar verwezen.
De repliek van de meerderheidspartij hield in dat het dikwijls moeilijk is om als gemeente zelf de woningmarkt op te gaan tegen de eigen bevolking maar dat er achter de schermen met de  maatschappelijke en sociale bouwmaatschappijen op zeer regelmatige basis overleg wordt gepleegd.
Verder werd er geopperd dat er nergens een peiling van de burger is over het gevoerde beleid. Waar kan men ergens vinden welke doelen worden na gestreefd en welk budget wordt hiervoor uitgetrokken? Hoe worden de resultaten gemeten van het beleid?  

De NVA fractie had dezelfde vragen, hoe worden resultaten gemeten en waar vinden we de beleidsdoelstellingen terug voor dit meerjarenplan. Er bleek wat verwarring te bestaan over het begrip beleidsdoelstellingen en het meetbaar maken van de acties of verwezenlijkingen die in het plan zijn opgenomen. Deze discussie die toch wel bijna een vol uur duurde en waar Mario Van Langenhuizen nog enkele aanvullende punten wou opnemen in het plan  verwaterde stilaan in een welles nietes verhaal  zodat een meerderheid oppositie stemming eindelijk het debat beëindigde. Jammer genoeg was deze hele discussie bijna onmogelijk te volgen zodat we hopelijk vanuit de verschillende fracties later nog hun reacties te kunnen brengen op de hele materie.

Indien u zelf eens de moed kan opbrengen om deze debatten te komen volgen, de gemeenteraad is openbaar. Iedereen kan en mag deze komen volgen, onder voorwaarde natuurlijk dat het blijft bij volgen in stilte.... Dat is soms moeilijker dan je zou denken 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren