De gemeenteraadszitting van gisteren kondigde zich vooraf aan als eentje van zovelen....
Zodra de voorzitter van wal stak met de goedkeuring van het vorige verslag van de GR was er echter al direct vuur aan de lont van de onafhankelijk zetelende Mario Langenhuizen die voor de zoveelste keer met de opmerking kwam, al dan niet terecht, dat zijn interpellaties nauwelijks waren terug te vinden in deze verslagen. Dit keer ging het over de teksten van het voorstel dat Langenhuizen had gedaan. Deze waren volledig anders weer gegeven als hij ze had voorgelegd en zodoende waren goedgekeurd in vorige GR.
In een lang debat raakte de GR het uiteindelijk eens met en compromis waarbij alle partijen konden leven.
De rest van de agendapunten gingen redelijk snel zodat we allemaal vlug naar huis konden.... Maar dat was buiten punt 22 gerekend.
Agenda punt 22 was namelijk het punt van de collegebeslissing over de aanpassingen voor toekomstige aanwervingen voor gemeentepersoneel. Naar aanleiding van een incident enige tijd geleden was dit punt op de agenda gekomen nadat de oppositie dit gedurende de variaronde had gevraagd. Er blijkt een ontgoochelde kandidaat te zijn geweest die met de nodige agressie zijn gram is komen halen bij de betrokken dienst.
Het schepencollege heeft advies angevraagd aan JobpuntVvlaanderen die de volgende aanbeveling deden :
bijlage_12_Jobpunt_Vlaanderen.pdf796.71 KB
Beslissing shepencollege :
bijlage_13_collegebesluit_2013.10.22.pdf84.42 KB
Om dit probleem in de toekomst te vermijden en elke zweem van partijdigheid helemaal uit te bannen, wil vooral de oppositie uiterst strikte maatregelen nemen die een vlotte werking bij een aanwerving echter compleet in de war zouden sturen. Het is volgens de meerderheid echter onmogelijk om alles perfect te orchestreren met een full-proof garantie dat er geen gelijkaardige problemen meer optreden. Er zal altijd wel eens iemand zijn die zich onrechtvaardig behandeld voelt, dat is ook zo in andere aanwervingen in de privé industrie. De secretaris, die zich aanvankelijk soepel probeerde op te stellen en mee wou denken om een oplossing op papier te zetten, was samen met meerdere raadsleden de wanhoop nabij en eerlijk gezegd dacht ik ook dat ze er niet zouden uitraken.
Meerdere malen kwam het bijna tot een stemming om een beslissing te forceren, telkens waren er weer andere obstakels of letters en comma's die de stemming tegenhielden.
Een belangrijke doorbraak in de hele discussie kwam er nadat de secretaris opmerkte dat op deze manier in feite een motie van wantrouwen werd ingediend tegen de eigen diensthoofden van de gemeente. De externe leden van de beslissingscommissie, het externe bureau die de aanwervingsprocedure verzorgd en de ervaringsdeskundige uit een andere gemeente werden niet betwist, dat stond buiten kijf.... Dan was het enkel de partijdigheid van het eigen diensthoofd dat in twijfel werd getrokken. De secretaris wilde hiertegen zwaar protesteren en verklaarde dat er al mensen zijn die niet meer willen meewerken wegens dit soort insinuaties.
Uiteindelijk werd er gestemd om de algemene regels die gelden bij aanwerving niet te veranderen, de uitslag was meerderheid tegen oppositie.
VOLGENDE BIJDRAGE IS EEN PERSOONLIJKE REACTIE VAN RAADSLID MARIO LANGENHUIZEN OP DE GEMEENTERAAD VAN MAANDAG 4/11
De gemeenteraadszitting van maandag ll. was nogal verwarrend voor de mensen die het debat niet hebben gevolgd over het voorstel tot aanpassing voor het aanwerven van gemeentepersoneel van onafhankelijk raadslid Mario Langenhuizen. Omdat Mr Langenhuizen dit graag wou verduidelijken stuurde hij volgend document ten persoonlijke titel in.
Reactie_Rawepo_2013-11-06_LangenhuizenMario.pdf06/11/2013, 09:48