De oudste inwoner van Ravels heeft woensdag haar verjaardag gevierd.
Elisabeth Brunner uit Poppel mocht 102 (!) kaarsjes uitblazen in haar flatje op de Wilders.
Hoewel het gemeentebestuur het op woensdag omwille van Verloren Maandag erg druk had maakten burgemeester Walter Luyten en schepen Marion Leemans toch de tijd vrij om haar op deze heuglijke dag een bezoek te brengen om onze felicitaties en een bos bloemen van heel de gemeente over te brengen.
Het was ondertussen al de 3e keer dat het bestuur van onze gemeente langs kwam. Liesbeth vierde haar 100e verjaardag in volle corona periode in de Wilders maar dat kon je verwachten van iemand die op de vermaarde “Heijplaat” is geboren in Rotterdam. Pa Brunner werkte er en ma Antonia zorgde voor het huishouden dat toen net even anders was in het jaar 1922. Pampers was iets voor de verre toekomst en warm water uit de kraan was onbestaande, geen lekkere douche of wasmachine, geen stofzuiger enz…. alles zag er toen wel wat anders uit dan tegenwoordig.
De tiende januari 1922 was een gemiddelde dag met een temperatuur van 10 graden en er viel een lichte neerslag, een brood koste toen amper 26 cent een liter melk 10 cent. De totale Nederlandse bevolking bestond uit een schamele 6.865.000 mensen, amper een derde van het huidige aantal van 18.000.000 en het gemiddeld inkomen was 247 Nederlandse guldens per maand.
Kleine Liesbeth groeide op in een gezellige buurt en heeft een gelukkige jeugd gehad maar is al vroeg zoals het toen de gewoonte was gaan werken als strijkster bij een wasserij.
Op haar 100e verjaardag vertelde haar zoon Frans dit nog over zijn moeder….
“Mijn moeder is op haar 17e, erg jong dus al gehuwd met mijn vader Albert. Het was een spannende tijd samen, het was nooit saai en net drie maanden voor de tweede Wereldoorlog uitbrak in 1940 werd m’n broer Ben geboren. Jammer genoeg heeft Ben, mijn oudere broer dit moment niet mogen beleven. Hij overleed 2 jaar geleden.
Het waren niet de beste tijd maar door veel doorzettingsvermogen en vindingrijkheid zijn ze daar toch nog goed doorheen gekomen, later in 1947 is dit lieve prinsje geboren, ikzelf dus… en was het gezinnetje compleet.
Hoewel het toch een leuke tijd was zijn mijn ouders jammer genoeg gescheiden. Jaren later kwam er dan toch weer een nieuwe lieve man in haar leven. Peter van Driel was zijn naam, maar daar heeft zij door zijn ziekte niet zo heel lang van hun geluk op de Maashaven kunnen genieten.
Wij, m’n moeder en ik hebben daar een hele mooie gelukkige tijd gehad.
Jaren later kwam Kees Geerlings in haar leven, een goede lieve man waar ze een lange tijd samen mee heeft kunnen genieten van het leven, tot die ook jammerlijk door ziekte is overleden. Toen woonde moeder al op de Wilders.
Het zat haar dan ook niet altijd mee, maar ze heeft steeds, en nu nog altijd een positieve instelling gehad van het glas is eerder half vol dan halfleeg en heeft zich overal met veel brio doorheen geslagen.
De Wilders was en is een heel warm nest voor haar geweest en ze heeft het er altijd heel goed naar haar zin gehad.
Morgen zaterdag viert ze haar verjaardag nog eens een keertje de familie. "Een uurtje bowlen, gezellig borrelen en nadien steengrillen staan er op het programma", wist de kranige 102-jarige nog te vertellen.
Ook vanuit Rawepo wensen we Liesbeth nogmaals een dikke proficiat en we zingen graag met heel de gemeente nog een keertje …..
LANG ZAL ZE LEVEN
LANG ZAL ZE LEVEN
LANG ZAL ZE LEVEN IN DE GLORIA
IN DE GLORIA
IN DE GLORIAAAAAA!