unitas3 

Twee jaar geleden, in 2020, hadden we in Ravels-Eel vijftig jaar Unitas moeten vieren maar het gekende virus stak een joeffer in de wielen.

Maar uitgesteld is niet verloren. Op zaterdag 20 augustus vanaf 16.00 is het dan zover.

Hoe het allemaal begon.

In het prachtige boek Ravels (Nicolaus Poppelius v.z.w.) staat een foto van voetbalclub Unitas van 21 juli 1930. De foto werd genomen tijdens het feest van 100 jaar België. Deze gelegenheidsclub ging ter ziele vanwege de tweede wereldoorlog. Geruime tijd bleef het stil omtrent Unitas maar eind jaren zestig kwam er terug voetballeven in Ravels-Eel. Op een zondagmiddag werd er al eens een voetbalwedstrijd gespeeld op gronden van Peer Hendrick. Geen competitie maar tegen andere gelegenheidsploegen of gewoon onder elkaar. Van een echt voetbalveld was geen sprake. Twee houten latten en een koord moesten voor goal dienen. Geen voetbalshirts, geen scheidsrechter, een lederen bal met nestels. Wel veel modder, koeienvlaaien en paardendrollen.

 unitas1

Rechtstaand: v.l.n.r. Leo Dhondt, Louis Lauwers, Karel Van Ginhoven, Andre Verhoeven, Andre Sels, Paul Van Gils
Zittend: v.l.n.r. Karel Lauwers, Andre Van Gils, Jef Lauwers, Hilaire Dhondt, Rene Mertens

De officiële (her)start…1970.

Nand Tuytelaars en Fred Van den Borne, de twee sportieve bezielers en Rene Verschueren van Unitas drongen reeds lang aan voor een echt voetbalveld in Ravels-Eel. Burgemeester Frans Thange, die ook graag stemmen van Ravels-Eel had, beloofde en zorgde er voor.

Een echt voetbalveld met vierkante doelpalen, kalklijnen, netten, hoekvlaggen, kleedhokjes, geen douches…maar wel een kantine. Het stadion van Ravels-Eel was compleet. De Hoge Voortstraat was de thuisbasis. 

De club begon te groeien. Na een A-ploeg kwam er al snel een B-ploeg bij. Jaren later nog een C-ploeg. Het kleine voetbalveld kon al dat voetbalgeweld of beter voetbaltalent niet aan. 

© RAWEPO

In het stadion van Unitas waren geen tribunes. Net voor de wedstrijd werden de banken van de kleedkamers als viptribunes geïnstalleerd.

(zie foto boven)

Tijdens het dorpsfeest in 1970 in de Hoge Voortstraat. Let ook op de kantine achteraan op de foto. 

v.l.n.r: verzorger Willy Willems, Freddy Van den Borne, Frans De Kinderen, Stanny Dries, Leo Dhondt, Burgemeester Thange, Louis Van Steen
v.l.n.r: Jan Lauwers, Karel Lauwers, Roger Heyns, Andre Van den Borne, Hilaire Dhondt, Jef Lauwers.

 unitas4

Douches bestonden niet. Een waterketel werd warm gestookt en aangelengd met koud water. De bekende: baddekes

Verhuis naar de Broekstraat.

Onder de leiding van Rudy Cnaeps werd het Steentje opgericht. Een onderdeel van Unitas dat voor een financiële input moest zorgen. Want we zouden van de gemeente nieuwe velden krijgen. Een A- en een B-veld .Er moest ook een nieuwe kantine gebouwd worden, kleedkamers, verlichting enz. Dat kost geld…veel geld. De Touwtrekkes van Ravels-Eel zouden er ook hun onderdak gaan bouwen. 

Maar de toewijzing voor de velden bleef langer op zich wachten dan wat Unitas en de gemeente hoopten. Vergunningen, toewijzing bestemmingen kunnen soms een lange tijd in beslag nemen.

Het kwam allemaal in orde en men verwelkomde zelfs een damesploeg, met zeer toepasselijk naam…Unitas-D. Op een gegeven moment waren er zelfs 6 Unitas-ploegen. Want ook Unitas E werd geboren en er werd gestart met een veteranenploeg Unitas F. Het Unitas stadion verhuisde van de Hoge Voortstraat naar de Broekstraat.

Schol op de eenheid.

Unitas betekent eenheid, ploeg, vereniging. In Manchester heet dat United. Nu zijn we dik 50 jaren verder en hoog tijd om feest te vieren. Want al die tijd is Unitas een hechte vriendengroep gebleven. Met sportieve hoogtes maar nooit laagtes.

Een feestcomité werd opgericht en iedereen die nog maar iets met Unitas te maken heeft of gehad heeft, mag meevieren. Honderden uitnodigingen zijn verstuurd. Feesten doen we op zaterdag 20 augustus. 

We starten om 16.00 uur met een gelegenheidswedstrijd tussen Unitasleden. Omstreeks 17.30 maken we plaats voor het officiële gedeelte en daarna hopen we dat iedereen blijft hangen. Unitas voorziet hapjes en meer dan voldoende drank. Een frietwagen is ter plaatse. In een aparte ruimte maakt het comité plaats voor een kleine tentoonstelling. Foto’s, truitjes enz. van weleer kan je bekijken. Om uw kennis over 50 jaar Unitas te testen, wordt er nog een kleine kwis georganiseerd. De traditionele tombola met waardevolle prijzen mag uiteraard ook niet ontbreken.

Dank je wel en sorry...

Bij een jubileum hoort vaak een cadeau bij. Maar wat geef je aan een voetbalclub. Unitas wenst geen cadeaus maar wanneer je toch iets wil geven voorziet Unitas een collectebus. Hier mag je weinig, veel of niets in stoppen. De volledige opbrengst schenkt de club aan Samana Ravels-Eel ( ziekenzorg) en De Boomgaard, woonvorm voor mensen met een beperking. Unitas dankt je bijzonder voor je gift.

Het feestcomité heeft zijn uiterste best gedaan om niemand te vergeten uit te nodigen. Maar een club van 50 jaar heeft heel veel leden, vrijwilligers. Het comité zegt dan ook sorry tegen die mensen die men vergeten is uit te nodigen. Mocht je bij het lezen van dit artikel merken dat je als lid of ex-lid van Unitas geen uitnodiging hebt gehad, dan kan je alsnog contact opnemen met Ronny Van de Pol, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Unitas dankt Karel Lauwers voor de foto’s en weetjes van vroeger.

Foto’s: Bron archief Karel Lauwers

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren