20180914 Viering 100 Jarige Nelles Van Nooten 0010

Op het Molenzicht bekomen ze vandaag van een feest zoals ze er zelden één zien.

Nelles Van Nooten werd er namelijk gevierd voor zijn 100 jaren en dat moest iedereen geweten hebben. 

20180914 Viering 100 Jarige Nelles Van Nooten 0056

100 jaar geschiedenis

In 1918 zag de wereld er nog helemaal anders uit….. rond Nieuwjaar 1917 was Trees Vloemans, getrouwd met Antoon Van Nooten net zwanger van kleine Nelles…. 

Google bestond nog niet ….. van computers of smartphones was nog geen sprake, zelfs televisie was nog iets waar nog niemand in de verste verte aan dacht. Hier en daar was er misschien al iemand die een radio had maar zelfs dat durven we betwijfelen. In België was de eerste radio uitzending pas gebeurt in 1914 en dat was enkel bestemd voor de koninklijke familie die er toen naar een aria uit Tosca luisterde.

In de Stille Kempen was het enige vertier het lezen van een boek of luisteren naar de straffe verhalen achter de Leuvense stoof.  Verhalen over de Titanic die nog niet zo heel lang was gezonken (1912) of over de oorlog die nu wel heel snel moest gaan ophouden…. De laatste jaren waren vele grote rijken zoals Pruisen en Rusland in elkaar gestort, vele landen kenden revoluties en het Panama kanaal wordt gegraven. 

Oud-strijder WO 2

De eerste Grote Wereldoorlog is stilaan vergeten als die kleine Duitse korporaal de wereld opnieuw veranderd in een slagveld waarbij vele miljoenen het leven laten. Nelles diende aan het front in WO 2 en is naar alle waarschijnlijkheid de laatste overlevende oud-strijder uit Ravels.

Ondertussen breidde de familie Van Nooten op het Molenzicht uit tot ze met zeven kinderen waren. Nelles heeft ze allemaal overleefd, behalve Sooi, zijn jongste broer die ook nog steeds leeft.

Begonnen aan 3 Bef per uur.

Als jonge Nelles stilaan volwassen wordt gaat hij werken, eerst voor 3 Bef bij den Boerenbond, maar al vlug heeft hij in de gaten dat hij met 3 frank per uur geen lief gaat vinden en stapt vol goede moed naar Maalderij Klaasen in Den Eel. Hij heeft geluk en mag beginnen…. Hoeveel hij daar in het begin verdiende blijft een goed bewaard geheim.

In de maalderij was het echter hard werken, elke dag moest hij regelmatig den trap op tot boven in den toren, den tel was hij al rap kwijt maar dat moet in de vele duizenden keren hebben gelopen. Hij vertelde dan dat ze daar allemaal zo wit van ’t stof werden dat je haast niemand herkende.

Na zijn loopbaan als maalder bij de Klaasen is Nelles nog jaren gaan helpen met asperges steken bij Van Roey op het Gilseinde. Ondanks het zware werk bleef hij dit doen tot hij al ver in de tachtig was. 

20180914 Viering 100 Jarige Nelles Van Nooten 0076

Duivenmelker

Zijn hobby was duivenmelker. Nog steeds gaat hij graag een kijkje nemen bij collega duivenmelker Dré Rens op het Gilseinde want de duifkes ziet hij nog altijd even graag.

Het duifke dat hij het liefst zag was zijn Julia waarmee jij trouwde. Julia Andriessen en hijzelf kregen zelf ook drie kinderen maar daar bleef het niet bij. De drie Van Nootens kregen daarna ook zeven kleinkinderen, 14 achter kleinkinderen en 2 achter achter keinkinderen.

20180914 Viering 100 Jarige Nelles Van Nooten 0047

Trambestuurder

In een ver verleden is Nelles ook nog een tijdje trambestuurder geweest, daarom dat de familie en de mensen uit de buurt het wel een aardig idee vonden om hem met de trein op te komen halen om een bezoekje te brengen aan de maalderij Klaasen waar hij zolang heeft gewerkt. 

Zelf zou hij het traject nog te voet kunnen doen dachten we zo want hij ziet er nog heel patent uit. Hij is nog kwiek te been en fietst regelmatig rond in de buurt om ergens een praatje te gaan slaan. Ook in de Gewestbossen van Ravels kan je hem wel eens tegenkomen op de fiets.  

Als je hem volgende keer ergens in de buurt van het Kesseven tegenkomt, wens hem dan een gelukkige verjaardag en wens hem daarbij nog vele jaren.

filmcamera   Videoreportage 100 jarige  © RAWEPO

1rawepo camera  Fotoreportage afhalen 100 jarige Molenzicht  |  © RAWEPO

20180914 Viering 100 Jarige Nelles Van Nooten 0033

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren