Meer dan_50_personen_werden_ingeschakeld_om_de_hele_procedure_te_volgen(update) Toen zaterdagavond omstreeks 17u00 vele brandweerwagens en voertuigen van andere medische hulpdiensten werden gesignaleerd aan de bedrijfsgebouwen van het IJsklokje was er vooral vrees voor menselijk leed. Gelukkig is slechts één persoon voor controle weggevoerd omdat er een vermoeden was dat hij met ammoniak in aanraking was gekomen. Hij bleek enkel wat bevangen door de dampen en mocht 's avonds alweer huiswaarts keren. Daarom ook dat er aan de omgeving werd gevraagd om ramen en deuren dicht te houden en zich niet buiten te begeven in de onmiddellijke omgeving van het bedrijf. Intussen werden meer details bekend.

ijsklokjeRond de klok van 16.45u kwam bij de brandweer van Ravels een melding binnen van een lekkage van een gevaarlijke stof bij het IJsklokje. Een grote ammoniaktank was gaan lekken. Doordat ammoniak een zeer gevaarlijke stof is werd er meteen na een verkenning met een splashpak besloten tot een gaspakken inzet. Het zonale gaspakkenteam werd opgeroepen om het lek onder bescherming van de juiste middelen te gaan dichten.  Naast de AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen) kwam er ook versterking van de korpsen uit Kasterlee, Turnhout, Hoogstraten, Arendonk, Beerse en Merksplas. Lange tijd werden waarden in nabijheid van de opslagtank gemeten die ver boven de toegestane hoeveelheid lagen. Door veelvuldig water over de uitsroom te spuiten, kon het ammoniak verdund worden. De brandweer voerde nog diverse metingen uit.

Zondagmorgen omstreeks 06u30, het lek was toen al lang gedicht, is de brandweer van Ravels afgelost door hun collega's van Arendonk, de brandweerlui waren de ganse nacht in touw geweest om de concentraties ammoniak in de lucht en op de grond naar beneden te krijgen door met veel water te spoelen.

Op de_achtergrond_Burgemeester_Luyten_in_gesprek_met_zaakvoerder_Marc_Van_GilsDe lek situeerde zich aan één van de twee amoniaktanks die onder een overkapping staan opgesteld. Die tanks, die elk zo'n 3000 liter kunnen bevatten, dienen om de vriestemperaturen te bekomen voor de grote koelcellen van het ijsbedrijf.  Bij een routine klus die wekelijks gebeurt is er een lek ontstaan waardoor de omgeving werd blootgesteld aan het vloeibare product dat dan verdampt waardoor dan de ammoniakgeur wordt waar genomen.

Marc Van Gils, die de dagelijkse leiding heeft over dit familiebedrijf, zag dat de opgestarte prodedure perfect verliep en dat de ruim vijftig aanwezige leden van de diverse hulpdiensten prima samenwerkten. Hij was blij met het feit dat er op het ogenblik van het lek amper werkvolk aanwezig was. De produktie lag stil, enkel de onderhoudsploeg was present. Het voorval heeft volgens de zaakvoerder ook geen gevolgen voor de verdere werking van zijn firma. Maandagmorgen kan weer volgens schema gedraaid worden.  

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren