Noodopvangcentrum WeeldeStaatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block gaat de bestaande 2.800 opvangplaatsen in de transitcentra tot eind dit jaar openhouden. De maakt ze deze voormiddag bekend. Concreet houdt dit in dat het tijdelijke asielcentrum aan het Geeneinde in Weelde ook zal open blijven tot 31 december 2012. Daarmee krijgen de critici, zij die nooit geloofden in wat eerder dit jaar werd beloofd door de minister van Open VLD, toch gelijk. Hoewel de gemeente Ravels hierin met haar rug tegen de muur staat, is het nog maar af te wachten wat de reacties van onze dorpsgenoten zullen zijn.

Nu De Block tijdens de begrotingscontrole extra geld heeft gekregen, zowat 27 miljoen euro, kunnen ook het nieuwe open terugkeercentrum en het nieuwe gesloten centrum Caricole de deuren openen. Verder zullen de asieldossiers sneller kunnen worden afgehandeld. Het nieuwe open centrum komt er voor afgewezen asielzoekers die vrijwillig willen terugkeren naar hun land. Het gesloten centrum is bestemd voor wie dat niet wil.

De Block gaat de 2.800 opvangplaatsen in de bestaande transitcentra nu ook openhouden tot eind dit jaar. Normaal gezien zouden die eind mei sluiten. De staatssecretaris hoopt het aantal plaatsen en op termijn ook de centra zelf met een reeks structurele maatregelen te kunnen verminderen. Op korte termijn zijn echter wel nog voldoende plaatsen nodig. Ze zegt geen nieuwe plaatsen te zullen openen, maar wel de 2.800 bestaande plaatsen in de vijf transitcentra in Bastenaken, Gembloers, Houthalen-Helchteren, Bierset en dus ook onze gemeente Weelde tot 31 december 2012 te behouden om te vermijden dat nog meer mensen op straat zouden belanden. Het is natuurlijk de bedoeling deze vijf tijdelijke transitcentra eerst af te bouwen en, als dat mogelijk is, zelfs vroeger te sluiten dan momenteel voorzien is.

UPDATE 13/03  De gemeente Houthalen-Helchteren stapt ondertussen opnieuw naar de rechter tegen de beslissing van de federale regering om het asielcentrum in Helchteren open te houden tot 31 december. Dat bericht Het Belang van Limburg. Op 20 juli 2011 besliste de regering om het asielcentrum op de vroegere militaire basis open te houden tot 31 mei 2012, hoewel ze eerder met de gemeente had afgesproken dat het maar tot 30 november zou openblijven. De gemeente stapte naar de kortgedingrechter, maar die oordeelde dat het niet vroeger dicht moest omdat het toch zou sluiten op 31 mei.

"Gisteren heeft de regering voor de derde keer beslist om de sluiting uit te stellen", zegt burgemeester Alain Yzermans (sp.a). "Dit kan niet. Afspraken moeten nagekomen worden. Het gemeentebestuur heeft beslist om in beroep te gaan tegen het vonnis van de kortgedingrechter."

Misschien wordt het stilaan tijd voor onze gemeentelijke mandatarissen om ook actie te ondernemen. Op deze manier begint het verkiezingsspook stilaan te verschijnen in onze gemeente. Ravels, overwegend CD&V maar met een stevige oppositie wordt deze opositie  nu door hun eigen partijgenote met de rug tegen de muur gezet.  De VLD oppositie kan moeilijk ingaan tegen het beleid van hun VLD staatssecretaris en ook kunnen ze deze beslissing niet echt gebruiken om het de CD&V moeilijk te maken in een dossier dat zo complex is, het zou hen wel eens zwaar kunnen tegenvallen en door de kiezer worden terug gefloten. De enigen die garen zullen spinnen met deze beslissing is het nieuwe NVA dat pas werd opgericht in Ravels, we wachten af wat de reacties zijn van gemeente en oppositie in Ravels.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren