luytenwToen gisteren het nieuws bekend raakte dat staatsecretaris Maggie De Block het asielcentrum nog wil openhouden tot het eind van dit jaar was het niet goed toeven ten huize burgemeester Walter Luyten.

"Razend over leugens en verbroken beloftes!"

"Onze geloofwaardigheid als lokale politici wordt gewoon te grabbel gegooid op een half jaar voor de gemeentelijke verkiezingen. Ik ben razend dat beloftes telkens gebroken worden. De hogere overheid hoeft niet meer op onze medewerking te rekenen. Ik ben ook kwaad op het Rode Kruis dat altijd gezegd heeft dat haar engagement maar voor één jaar geldt. Eerst is dat verlengd naar 1,5 jaar en nu wordt dat engagement opnieuw met vele maanden verlengd. Dit is voor mij platvloerse 'commerce'. Ik vermoed dat het Rode Kruis hier goed aan verdient. Ik wil niet discussiëren over het probleem van asielopvang, want dat is geen eenvoudig thema. Maar mij gaat het om de geloofwaardigheid.

De overheid belooft iets, maar even later wordt die belofte zonder schroom weer ingetrokken. Dat maakt mij kwaad en ik kan me goed voorstellen dat dit ook de inwoners van Ravels kwaad maakt."De oorspronkelijke vrees van heel wat inwoners van Ravels dat het tijdelijke transitcentrum zal evolueren naar een permanent asielcentrum steekt opnieuw de kop op. "Veel inwoners zullen inderdaad denken dat dit een nieuwe stap is in de richting van een permanent asielcentrum in Weelde", meent Walter Luyten. "Zelf denk ik wel dat de tijdelijke asielcentra zoals in Weelde ooit zullen sluiten, maar dan zal de overheid wel iets moeten doen aan de veel te grote instroom van asielzoekers. De enkele wooncontainers die al waren weggehaald in Weelde komen niet terug. De huidige capaciteit van 450 blijft voorlopig behouden, de overheid keert niet terug naar de begincapaciteit van 512. De staatsecretaris belooft dat ze het aantal zo snel mogelijk zal terugdringen en dat de kans bestaat dat het centrum zelfs voor het einde van dit jaar dichtgaat, maar aan die belofte kan ik moeilijk nog geloof hechten." Aldus sprak Walter Luyten in het Laatste Nieuws vanmorgen.

Walter Luyten ook geprikkeld tijdens radio interview.

Gisteren was onze burgervader ook te horen op Radio 2 Antwerpen.  Ook hier reageerde hij fel tegen de genomen maatregelen. Zo haalde hij in het interview de overlast aan, ondermeer bij onze lokale supermarkt, maar had hij het ook over enkele diefstallen met een duidelijke link naar de mogelijke politieke vluchtelingen. De bevolking heeft de gang van zaken de laatste maanden geaccepteerd omdat men wist dat het om een tijdelijke maatregel zou gaan. De nu genomen maatregelen komen dan ook hard aan, zowel bij mezelf als bij de bevolking. Het weegt zwaar op ons vertelde Walter Luyten nog. Hij was ook hier enorm teleurgesteld in zowel de federale overheid, als in Fesasil en het Rode Kruis. Het vertelde ook meteen een brief geschreven te hebben aan de Staatssecretaris om zijn ongenoegen te uiten. 

Rawepo vroeg de burgemeester gisteren al om een reactie maar voorlopig hebben we nog geen antwoord gekregen op onze vraag.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren