aftrap krokus dodendraad

Vanmorgen was de raadzaal van het gemeentehuis van Ravels gekozen om de aftrap te geven aan een speciaal grensoverschrijdend project.

Dit prestigieuze project krijgt de naam “ de Dodendraad leeft.” …..

 

Vele afgevaardigden bij elkaar.

Vanuit vele gemeenten waren vertegenwoordigers van besturen, toeristische verenigingen, erfgoedverenigingen en heemkundekringen aanwezig om de infodag bij te wonen over dit project dat echt wel grensoverschrijdend mag worden genoemd.

Hoewel er nog niet echt vele gemeenten hun definitieve fiat hebben gegeven durven we toch nu al stellen dat dit project één van de weinigen is die een algemeen draagvlak zal mogen ondervinden vanuit alle lagen van de bevolking aan beide zijden van onze landsgrenzen.

 

Het project zelf ….  

Honderdduizenden witte krokussen, als herdenking einde Eerste Wereldoorlog

‘De Dodendraad Leeft’

de dodendraad leeft

 Tijdens de week van de Dodendraad, van 7 tot 14 oktober 2018 worden er honderdduizenden witte krokussen geplant langs het voormalige traject van de Dodendraad, de elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog.

dodendraad leeftVerhalis, een vzw voor bijzondere erfgoedprojecten, werkt sinds 2014 aan een landkunstwerk in de vorm van een wit krokuslint langs het voormalige traject van de Dodendraad – de elektrische versperring die de Duitsers in 1915 langs de hele Belgisch-Nederlandse grens hebben geplaatst. Op die draad stond 2000 Volt, waardoor er zo’n 1000 mensen zijn gesneuveld bij pogingen om van bezet België naar het neutraal Nederland te komen. De draad werd door de Duitse bezetter neergezet om te voorkomen dat er smokkelaars, spionnen en deserteurs de grens overstaken. Vluchtelingen die aan het begin van de oorlog naar Nederland waren gevlucht, konden door de draad niet meer terug naar huis. Families waren jarenlang van elkaar gescheiden.

Om de herinnering aan dit belangrijke grensverhaal levend te houden werkt Verhalis met partners langs de hele grens aan een tweetal projecten met een groot publieksbereik: 

  • een landkunstwerk in de vorm van een wit krokuslint langs het dodendraadtraject
  • een lange afstand fietsroute tussen Knokke en Vaals langs het traject van de Dodendraad

jvdpolmierde webHet krokuslint herdenkt de slachtoffers en rijgt tegelijk alle reconstructies van de Dodendraad en andere herdenkingsmonumenten langs de grens aaneen.

Verhalis heeft gekozen voor witte krokussen, omdat deze bloem het meest lijkt op de witte isolatoren van de draad en omdat wit de kleur van de vrede is.

Juist nu er in onze tijd weer zoveel mensen op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld, en landen hun grenzen weer met prikkeldraad sluiten, werkt Stichting Verhalis aan dit levend monument. Een monument ter nagedachtenis van de honderden slachtoffers, waarbij onrechtstreeks ook iemand van onze gemeente van de Dodendraad en ter herinnering aan de vrede, die 100 jaar geleden in november 1918 werd getekend, waarna de grens weer open ging.

 

Voorstel Ravels en omliggende gemeenten.

voorstel web ravelsvoorstel web ravels originele routeTijdens de bijeenkomst in de Ravelse raadzaal zijn de vertegenwoordigers van gemeentes aan beide zijden van de grens enthousiast met elkaar aan de slag gegaan om op kaarten aan te geven waar de krokussen het best geplant kunnen worden en waar de fietsroute in hun gebied zou kunnen lopen.

De afbeeldingen hiernaast kunnen over elkaar worden gelegd om het juiste traject weer te geven.

 

Zo konden de mensen van Ravels zelfs met meerdere mensen aan de slag om te proberen een compromis te sluiten over het te volgen traject dat zowel goed zichtbaar moet zijn voor de bevolking als goed bereikbaar via het knooppuntennetwerk.

Dankzij schepen Jef Van de Pol die als gastheer fungeerde voor deze brainstormmiddag, voorzitter Luc Andries van de lokale heemkundekring en enkele andere lokale mensen werd al snel een route gevonden die langs één kant goed aansluit bij de originele route van de Dodendraad via het kanaal Dessel-Schoten, maar langs de andere kant ook met het populaire fietspad van het Bels Lijntje een goede toeristische invalshoek krijgt. Ook met de naburige gemeenten Baarle-Nassau die aan Weelde-Statie ook graag wilde participeren aan het project werd een mooie oplossing bedacht die wellicht nog verder zal worden overlegd, terwijl de afgevaardigden vanuit Goirle en Hilvarenbeek ook aan hun kant van de grens interesse hadden voor enkele aangedragen oplossingen vanuit Ravels. In het totaal zou het gaan om zo’n 10 km lengte waar in Ravels de Doedendraad zou kunnen herleven.

Dit alles is allemaal nog maar in een zeer vroeg stadium want de gemeenten moeten allen nog budget en capaciteit vrijmaken om het financiële plaatje rond te krijgen. Als aanvang is de inbreng per gemeente € 1.500 die Verhalis denkt nodig te  hebben voor de organisatiekosten van het project, marketing, aanleg lange afstand fietsroutes, planning enz…. Voor de praktische realisatie van het project zal elke gemeente € 300/km op de tafel moeten leggen, die zijn voor de plantactiviteiten, krokusbollen, doosjes enz….

In elk doosje zitten 20+1 krokus. Die ene extra is voorzien omdat hopelijk in vele gevallen de krokussen door schoolkinderen zullen worden geplant. Met die ene extra krokus die ze dan mee naar huis kunnen nemen om te planten, kunnen ze dan precies zien wanneer het tijd wordt om hun geplante krokuslijn te gaan bewonderen.

Draaiboek piloot project

 ravels raadzaal

Plantweek .... 07-14 oktober 2018 

doosjes krokussenOveral langs de grens zullen in 2018 witte krokusbolletjes worden geplant in ‘de week van de Dodendraad’ van 7 tot 14 oktober.

De krokussen worden geplant door kinderen van basisscholen, heemkundeverenigingen en vele vrijwilligers. Op de scholen en in de lokale media zal er in die week aandacht worden besteed aan de herinneringen en verhalen die nog voortleven over de slachtoffers van de Draad.

Naast het krokuslint legt Verhalis in 2018 een lange afstand fietsroute aan van 350 km langs de knooppunten die zo dicht mogelijk bij het dodendraadtraject liggen. Via een website en informatieboekjes kan men de route rijden, terwijl men onderweg de verhalen kan lezen over de gevolgen van de Dodendraad in de verschillende grensregio’s.

Stichting Verhalis werkt voor dit project samen met provincies, gemeentes, routeburo’s, scholen, heemkundekringen en erfgoedcellen aan beide zijden van de grens. Voor informatie kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stichting Verhalis organiseerde reeds in 2014-2015 een pilootproject met de gemeenten Wuustwezel en Zundert en maakte daarover een filmreportage die u hieonder kan bekijken.

In dit pilot project werden 20.000 krokusbollen in de grond gestopt door vele kinderen, in het huidige project zullen honderdduizenden krokussen de grond in gaan.

 

 

 foto's: © RAWEPO - VERHALIS

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren