IMG 9216Onze gemeente kon in dit jaar van 100 Groote Oorlog herdenkingen uiteraard niet achterblijven.
Gedurende de komende tijd zullen er verschillende initiatieven vanuit de gemeente worden gestart maar ook de Heemkundekring heeft volgende week zaterdag en zondag al een eerste afspraak met de Groote Oorlog in “Weelde Statie op de vlucht in WO I”.
 
IMG 9153IMG 9154Vanmorgen klokslag 11.00h waren de leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar present om eer te betuigen aan de gesneuvelden in  14/18 aan het oorlogsmonument in Poppel. Om 13.30h was het de beurt aan Ravels centrum waar de kinderen van de Kleine Wereld en de Zonnewijzer op hun beurt samenkwamen aan het monument aan de Sint Servatiuskerk.  Als laatste in de rij was het gemeentehuis in Weelde aan de beurt waar de kinderen van de Verrekijker, De Klimop en ’t Spoor samenstroomden aan het gemeentelijke monument voor het gemeentehuis. Als toemaatje was de brandweer aanwezig met een “Ford F350” oldtimer brandweerwagen uit 1958.
De  toespraak van de heer burgemeester Walter Luyten was kort maar krachtig en enkele leerlingen sloten telkens het eerste deel van de plechtigheid af met een gedicht  over vrede. 
 
Toespraak burgemeester:
Geachte aanwezigen, beste kinderen.
“Binnenkort op  11 november herdenken wij Wapenstilstand, het einde van de eerste wereldoorlog.IMG 9141
Doorheen de jaren, want dit is reeds 96 jaar geleden, vergeten we en vervaagt de gruwel van de oorlog.
Het is echter belangrijk dat wij beseffen, zowel jongeren als volwassenen, de waarde van vrede.
Dit jaar, 2014, herdenken wij het begin van deze eerste grote oorlog…. en alle evenementen in gans Vlaanderen zijn één grote oproep tot blijvende vrede…..  
en dat is wat ons vandaag hier brengt.
Hulde en dankbaarheid aan de mensen die sneuvelden in de eerste en tweede wereldoorlog, maar ook een oproep tot blijvende vrede.
 Het is belangrijk dat jonge mensen, die volop in hun educatieve ontwikkeling zitten, opkomen voor vrede en deze koesteren als een waardevol goed.
Dit moment van eerbetoon aan zij die hun leven gaven voor onze vrijheid en een moment van bezinning rond de waarde van een duurzame vrede zijn belangrijke ankerpunten in ons waardebesef. 
Een initiatief waaraan scholen, leerkrachten en brandweer meewerken en waarvoor ik hen, namens het gemeentebestuur, van harte dank.”
 
De leerlingen van de Negensprong uit Poppel hadden er echt wel hun best voor gedaan en hadden ook nog een  vredeslied ingestudeerd om de melodie uit 1785  van “Ode an die Freude” of “Alle menschen werden brüder”, ook bekend als het Europese volkslied.  Een jonge violiste gaf blijk van haar klassieke klasse en speelde voor ....

IMG 9195IMG 9191

Vredeslied

Komen en zing een vredeslied, en leer het aan je vrienden.
Kom en zing een vredeslied, en breng de mensen bij elkaar.
Jaag haat en nijd uit de wereld, open je hart voor iedereen.
Sluit vriendschap voor het leven, strooi wat liefde om je heen.
 
Vreugde ’t mooiste in ons leven, geeft de wereld zonneschijn.

IMG 9261IMG 9255

Laat ons zingen, laat ons dansen, maak het leven blij en fijn.
Geen verdriet en ook geen zorgen, heel de natuur doet met ons mee.
Alle mensen worden broeders, vrede zal op aarde zijn.
 

IMG 9224Nadat het plechtige gedeelte achter de rug was mochten de leerlingen als rasechte soldaten uit 14/18 zandzakjes naar de monumenten dragen om er een muur rond te bouwen. De store mannen van de brandweer zorgden er wel voor dat deze zakjes deftig werden gestapeld zodat de zandzakmuurtjes nog lange tijd zichtbaar zullen zijn in ons straatbeeld.
Dezelfde plechtigheid werd driemaal herhaald en ook afgesloten door Yvonne Peeters, de dirigente van Sint Nicoaüskring uit Weelde die “the last post” ten gehore bracht terwijl het verkeer rondom dit moment van eerbied gewoon veder denderde…. 
 
IMG 9174IMG 9274IMG 9243
U kan nog meer dan 100 ander foto's bekijken in onze reportage: HERDENKING WO I © rawepo 
 
 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren