kinderspelen

De teller stopte op 196 toen de kinderspelen afgelopen waren, maar er waren zeker nog een vijftal kids die omwille van verschillende redenen te laat kwamen of niet konden deelnemen aan de spelen.

Tel daar de artiesten bij die kwamen straattekenen op zaterdagmiddag en we komen uit op minstens 320 kinderen die door het Kermiscomité werden verwend tijdens de kermis.

kindertekenen

Beloning van € 10,00 per kind

Er waren maandagmiddag minstens 200 blije gezichtjes die met een vette check naar de kermis trokken, maar er waren er ook die er een stuk van in hun spaarpot gingen steken voor latere dromen.

Gelukkig was het weer voortreffelijk om de spelen te houden en waren de toeschouwers ook in grote getale afgezakt naar het Voorlaar waar alles tegen half twee in gereedheid werd gebracht.

De chauffeurs van de wagens die er nog stonden geparkeerd werd vriendelijk maar dringend gevraagd of ze hun voertuig wilden verplaatsen zodat er voldoende ruimte was voor de verschillende spelletjes.

Traditioneel werd begonnen met de kleuters ….. en die bleven maar komen om hun ring over de grote kegels te gooien om daarna langs de genereuze kassa van het Kermiscomitee te passeren voor de lekkere appel, maar ook voor de centjes.

kl

Schoenen zoekspel

Nadat het eerste leerjaar was gepasseerd met hun schoenenspeurtocht waren de appels allemaal op en kon er enkel nog geld worden verdiend…..  Volgende keer moeten de mama’s en oma’s worden vastgebonden om ze te beletten om hun oogappeltje te helpen. Ze zijn zelf groot genoeg om hun eigen schoenen te vinden.

lj1

Flesjes vulspel

Het schoenen zoeken werd in één ruk met één enkele sessie afgewerkt. Voor het tweede leerjaar echter was de opdracht al wat moeilijker met het “flesjes vulspel”. Daarbij moeten de kinderen water overbrengen dat is opgezogen via een rietje uit een grote bak water naar een flesje 20 meter verderop. Diegene die het meeste water heeft overgebracht na X minuten is de winnaar. Met veel creatieve inbreng streden ze allemaal voor de overwinning want de winnaar kregen telkens net een euro meer als beloning.

lj2

Kubb spel

Voor het derde leerjaar mochten 17 kinderen het tegen elkaar opnemen met het befaamde “kubb spel”. Daarbij is het de bedoeling om het houten blok, “de kubb”  (wat houten blok betekent in het Zweeds) omver te kegelen met en stok die lijkt op een reusachtige lucifer.  Het spreekt voor zich dat de eerste die de kubb omver gooit de winnaar is en met de hoofdprijs aan de haal gaat.

lj3

Knikker & lepel parcoursspel

Voor de equilibristen was dit een makkie, maar voor velen een ware nachtmerrie. De eerste die vertrok leek zomaar naar de finish te lopen en bij de rest vel de knikker elke 2 meter uit de lepel. Snelle controle van de lepel gaf echter aan dat de winnaar volledig eerlijk de eerste reeks naar zijn hand had kunnen zetten.

In elke reeks gebeurde er wel ergens iets onverwachts zodat iedereen tot het eind wilde strijden om toch de overwinning te pakken, maar uiteindelijk kreeg de wedstrijd toch zijn beloop en raakte iedereen aan de finish met knikker & lepel.

lj4

Zaklopen

Eén der zwaarste proeven is het zaklopen, dat was vroeger zo, dat was gisteren zo en dat zal altijd zo blijven…

De enige zak waar dit spel mee kan worden gespeeld zijn de originele zakken van de Post. Vele proeven hebben uitgewezen dat dit het beste zakformaat is, gewezen in het beste materiaal.

De snelste starters waren niet altijd de beste finishers, soms was de honger om te winnen net iets te groot en spartelden de benen in de zakken anders dan was voorzien wat resulteerde in een flinke smak tegen het ruwe beton. Behoudens enkele kapotte knieën en een verzwikte duim lek het echter nog mee te vallen aan het eind van de reeksen.

lj5

Surplace spel

Het zesde leerjaar mocht het ultieme surplacespel doen. Dat houdt in dat je met de fiets zo traag mogelijk een afstand moet overbruggen zonder een voet aan de grond te zetten en zonder achteruit te rijden.

De ene is hier al handiger in dan de andere zodat er grote verschillen werden opgetekend. Eerlijkheidshalve dient ook gezegd dat het materiaal ook wel een rol speelt. Een meisje op een oma’s fiets is geen partij tegen een jongen op een gesofistikeerde mtb bolide, maar iedereen mag zelf meebrengen wat hij wil.

Ook hier werden uiteindelijk de envelopjes verdeeld zodat iedereen met ongeveer gelijke munt nar de kermis kon trekken.

1rawepo cameraFotoreportage Kinderspelen & Straattekenen 2023 © RAWEPO

lj6

Traditie kinderspelen

De kermisspelen zijn al vele decennia lang een initiatief van het kermiscomité dat vroeger is opgestart door de meesters van de school. De meesters hadden opgemerkt dat niet alle kinderen met gelijke kansen (lees: financiële middelen) naar de paardenmolen of de schietkraam trokken. Met een omhaling bij de middenstand en enkele andere gulle schenkers werden de kermisspelen in het leven geroepen zodat alle kinderen enkele frankjes konden verdienen om naar de kermis te gaan op maandagmiddag. De traditie is ondertussen meer dan 75 jaar oud schatten we zo.

Enkele jaren geleden was het treffend hoe blij ook de kinderen waren van het asielcentrum toen ze werden uitgenodigd om ook te komen meedoen aan hun kermisspelen. Na alle miserie die ze hadden gekend mochten ze in onze gemeente meedoen aan spelletjes waarna ze op alle kermisattracties mochten.

Onderstaande foto’s getuigen van hun vreugde

kinderen opvangcentrum2016 2

kinderen opvangcentrum2016

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren