on4nok 6 

Zondag, 17 september l.l.

Jaarlijks schrijft de UBA (Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs VZW) een wedstrijd uit, de BMA (Belgium Mill Award), ook wel molencontest genaamd.

Deze activiteit is ter promotie van het Belgische wind, water en rosmolen patrimonium.

De Turnhoutse radio/zendamateurclub NOK neemt al jaren deel vanuit de molen te Weelde, dit tot grote tevredenheid van de molenaars en hun helpers. “Het is eens wat anders hé.” hoor ik ze dan zeggen, en met regelmaat komen ze eens poolshoogte nemen met hoeveel 'stations' we al gewerkt hebben... en of er bekenden tussen zitten. Maar hoe gaat dit *zenden* eigenlijk in zijn werk???

Het hele reglement hier uit de doeken te doen ga ik de lezers van RaWePo besparen, dit telt 7 bladzijden. Maar in grote lijnen komt het er op neer dat de zendamateurs een autonoom station opstellen en dit op maximum 250 meter van een erkende molen. Zo'n molen heeft een 'referentienummer', die van Weelde is WIM 2026.

MAYDAY....MAYDAY....

Wij, als club, mogen  geen bestaande antennemasten gebruiken, ook moeten wij onze eigen stroom voorzien. Eigenlijk kan u zich dit het beste voorstellen als zijnde een noodsituatie. Er is geen stroom, satellieten vallen uit en de telefoon doet het niet.... wat nu???

In ons geval maakten we gebruik van een stroomgenerator en gebruikten de molen als antennemast. Er word dus een 'draadantenne', in dit geval een FD-4 aan de wiek van de molen gehangen en omhoog gehesen, toch al gauw + 30 meter hoog. Zo'n antenne is eigenlijk een draad van een bepaalde lengte, in dit geval ong. 14 meter aan de ene kant en ong. 28 meter aan de andere. Deze draden worden gescheiden door een 1:6 balun... een kastje met daarin een ferriet met exact berekende wikkelingen. Zo 'ziet' de zender een elektrische weerstand van 52 Ohm.

on4nok 1

Zover het technische....

on4nok 3De wedstrijd loopt van 08uur tot 12uur, het is de bedoeling om in die tijdspanne zoveel mogelijk QSO's (gesprekken) te maken, dit met andere deelnemende molens alsook met andere radio/zendamateurs. Elk gesprek word bijgehouden in een 'digitaal logboek' en dient ter controle doorgestuurd te worden naar de UBA wedstrijdleiding. Zo kan een station zichzelf geen 'valse' punten toekennen, het tegenstation moet dus het contact bevestigen.

Wij in Weelde gingen pas van start om 9uur. Zelf waren we er al om 7 uur, maar de 1ste molenaar liet zich pas zien om 7u45... het is zondag voor iedereen hé.

Toch maakten we 50 geregistreerde gesprekken.

Na 12 uur lieten we op verzoek van de molenaars een staaltje van ons kunnen zien door gesprekken te maken binnen en buiten Europa. Hiervoor stapten we even over van de 80m. band (3.500MHz. – 3.800MHz.) naar de 20m. band (14.000MHz. – 14.350MHz.). Het gesprek met EW1MM (Minsk) sprak hen het meeste tot de verbeelding. Niet de overbrugde afstand van 1538km. vogelvlucht sprak hen het meeste aan maar sommigen legden de link met de oorlog in Oekraïne. Doch is hiervan geen sprake, Wit Rusland is een staat op zich, onafhankelijk van Rusland.

on4nok 4Nadien begonnen de opruimwerkzaamheden, en dit maal twee.... Want voor de zekerheid hadden we twee stations opgesteld en twee keer een FD-4 gespannen, een 'werkstation' en een 'back-up station'... dit voor als er eentje uit zou vallen. Een ongeluk zit in 'n klein hoekje. Eén vonkje of een beetje overspanning kan fataal zijn... dit maakten wij in onze club al eens eerder mee.

Een uurtje later wees niets er nog op dat even ervoor van op diezelfde plaats wereldwijde verbindingen gemaakt konden worden...

Ook al waren we maar met z'n drieën, wij moesten onze aandacht verdelen vanwege de Cultuurmarkt in Turnhout, toch liep alles als gewenst en kijken met een goed gevoel terug op deze editie...Missie geslaagd!!!

Wij zijn sowieso weer uitgenodigd voor 2024, de molenvrienden zien ons telkens graag komen.

Spreekt deze hobby u aan, wil u graag meer weten? Neem gerust contact met ons op: https://on4nok.be/

foto's: JanHoed

on4nok 1

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren