IMG 6139 001
Gisteren organiseerde Okra Weelde hun grote jaarlijkse petanque wedstrijd achter de gemeentezaal van “de Brouwerij” te Weelde.
De club van Weelde telt op dit ogenblik 43 leden die elke week meermaals per week enthousiast oefenen om fit te blijven.
 

IMG 6133IMG 6142Grote opkomst ondanks slechte weersvooruitzichten.

Petanquespelers zijn het gure weer van de laatste maanden allang gewoon en zijn dan niet bang van een buitje. Het tornooi ging gewoon door.
Hoewel er vorige week nog maar een 30 tal teams hadden ingeschreven groeide dit aantal de laatste dagen nog aan tot 52 teams, komend uit de verre regio van Olen tot Oostmalle toe.
Toen alle spelers en hun teams waren ingedeeld  kon tegen half twee de wedstrijd beginnen, eerst nog even kennismaken met de banen die telkens weer anders zijn natuurlijk en toen kon iedereen starten.
 

Petanquespel is populair bij senioren.

Elk team bestaat uit 3 spelers die tegen een ander team spelen tot 13 punten. Als iedereen in de ronde heeft geworpen wordt nagekeken hoeveel ballen van één team er het dichtst bij de “but” liggen. De “but”  (frans  voor doel) is het kleine balletje dat eerste wordt gegooid.
IMG 6138IMG 6153Het team dat de partij mag beginnen wordt bepaald door loting. Degene die de toss wint, trekt een cirkel met een diameter van 50 centimeter (tegenwoordig wordt ook een kunststof cirkel gebruikt) en gooit het but uit op een afstand tussen de 6 en 10 meter. Het team dat het but werpt, werpt ook de eerste boule en probeert deze zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Daarbij moet er op gelet worden dat de voeten binnen de cirkel staan en zij niet van hun plaats mogen komen voordat de geworpen boule de grond heeft geraakt.
Vervolgens mag de tegenpartij proberen een boule dichter bij het but te plaatsen (pointer), de boule van het andere team te verplaatsen (tirer of schieten) of het but te verplaatsen.
Er wordt niet om beurten gespeeld, maar het team dat het dichtst bij het but ligt, speelt pas weer als de tegenstander beter ligt of geen boules meer heeft.
In het laatste geval mag dat team proberen meer punten te scoren door boules dichterbij te brengen dan de beste van de tegenstander. Voor elke boule die een team dichterbij heeft geplaatst dan de tegenpartij krijgt men een punt (dus maximaal 6 punten bij triplette en doublette). Dan is de werpronde (of "mène") voorbij. Het team dat heeft gescoord, trekt een cirkel op de plaats waar het but lag en gooit hem opnieuw, waarna de volgende mène begint.
Het spel eindigt zodra een team 13 punten heeft behaald.
 

Regenbuien

Ondanks de regenbuien die na 14.00h regelmatig op de petanquers neervielen bleven de wedstrijden toch aan de gang en konden de verschillende rondes regelmatig worden afgewerkt. 
Tegen half zes waren de laatste teams klaar met hun laatste match en kon de rangschikking werden opgemaakt.
Bij de eindafrekening bleven 7 teams staan met 3 overwinningen, tussen hen werden de prijzen verdeeld:
 

Uitslag:

1  Technicouitslag petanque_okra
2  Dessel
3  Olen Centrum
4  H. Hart
5  Bergom
Klik hiernaast op de afbeelding voor de volledige uitslag van het tornooi.
 
De deelnemende teams uit Ravels vielen dit keer jammer genoeg niet in de hoofdprijzen. 
 
fotograaf

    Fotoreportage Petanque Tornooi OKRA

 

IMG 6140 001

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren