Kerst 2015 kop 001

Opnieuw is het een groot succes geworden, de traditionele kerstevocatie in Weelde die deel uitmaakt van de kerstactiviteiten van KWB Weelde. Een tot aan de nok gevulde Sint Michielszaal, er wordt uitgegaan van zowat 400 aanhoorders, kon genieten van een eigentijds kerstspel van de hand van Alois Vinckx. Hij schreef en regisseerde “Kerstmis in den zevenden hemel”, een eigentijds verhaal met als leidraad de vluchtelingenproblematiek.

Kerst 2015Vele repetities en twee try-outs – voor KGV en Ziekenzorg – gingen vooraf aan de opvoering voor het grote publiek op 2de kerstdag. Zaal Sint Michiel bleek andermaal een goede locatie te zijn,  algemeen coördinator Johan Jansen had er voor gezorgd dat er voldoende stoelen klaar stonden om het publiek te ontvangen. Hij verwelkomde de mensen dan ook op zijn gekende manier. Het Poppelse koor Quinza onder leiding van Lisbeth Ruts bracht er vanaf zeven uur de sfeer in met enkele prachtige kerstliederen, maar klokslag half acht weerklonk het geluid van vliegtuigen, bommen en explosies…. het was ergens oorlog.

Kerst 2015_2Dat was meteen de inleiding van een kerstverhaal dat zo uit de realiteit leek geplukt.  Vluchtelingen, veelal uit Syrië, stonden aan de grenspost in rijen aan te schuiven om een veiliger land binnen te mogen, het Rode Kruis was aanwezig om de mensen mee op te vangen.

Het tweede bedrijf speelde zich af bij de familie Derlinden waar de kinderen ondermeer spraken over enkele vluchtelingen die in hun klas waren terechtgekomen. Kerst 2015_3Ze besloten dan ook oude kleren en spulletjes te gaan afgeven bij een kamp waar de gevluchte mensen in weinig comfortabele omstandigheden verbleven. En als beloning voor al het goeie werk en de goeie punten op school zou de familie op kerstavond gaan eten bij restaurant “In den zevenden hemel”. Den opa, die bij het gezin inwoonde, haalde intussen verhalen van de Tweede Wereldoorlog boven, verteld met de nodige inleving. Wat later vertrok hij met de man des huizes en een vriend op pad om Driekoningen te gaan zingen… op kerstavond deze keer omdat ze dachten dat de mensen dan guller zouden zijn.

Kerst 2015_4Deel drie van het verhaal speelde zich af in het restaurant zelf.  Daar vielen de boekingen voor kerstavond wat tegen, al een geluk dat er onverwacht een Amerikaan binnenviel. Het was een reporter van de New York Times die meteen indruk maakte op de dames van de bediening. Kerst 2015_5De chef van het restaurant, een man met zogenaamde losse handjes, wilde dat de dames de Amerikaanse gast het prima naar zijn zin zouden maken. De sfeer verliep gemoedelijk totdat eenieder werd opgeschrikt door een hels lawaai dat werd veroorzaakt door … een engel.  Het bleek de engel Gabriel te zijn die in plaats van vleugels een grote GPS op zijn rug kreeg. En die GPS zag blijkbaar geen verschil tussen “den zevenden hemel” en de hemel waar hij thuis hoort. Den engel vertelde op ludieke wijze verhalen van vroeger, over aartsengelen ondermeer….het publiek kon er duidelijk geen genoeg van krijgen.

In deel vier kwamen de gasten aan in het restaurant, de familie Derlinden, maar dan zonder pa en opa die nog aan het Driekoningen zingen waren. Kerst 2015_9Even later ging de deur opnieuw open… maar een dienster stuurde de mensen wandelen met “Hier is geen plaats voor vluchtelingen”. De chef greep echter onmiddellijk in. “Een bijna leeg restaurant met een keuken vol eten, hoe haal je het in je hoofd ! Roep die mensen terug binnen, wie het ook mogen zijn”… Het waren Jozef en Maria die met hun pasgeboren kindje onderdak zochten. Zij werden meteen aan tafel gezet.

Kerst 2015_7Een kerstlied weerklonk en de Driekoningen vielen binnen. Zij schonken prompt al wat ze bijeen hadden gehaald aan Jozef en Maria… een flink gevulde beurs en een zak vol lekkere dingen. En zo werd het toch nog Kerst voor iedereen !

Een verdiend applaus weerklonk, het publiek had zichtbaar genoten van de knappe prestatie van de acteurs die elk hun rol prima vertolkten. Veel lof ook aan Alois Vinckx die het verhaal neerpende,  een hedendaags toneelstuk dat de zaak pakte.

Kerst 2015_8Een lange stoet zette daarna koers richting kerststal op het gemeenteplein, iedereen met een brandende fakkel in de hand. Daar kregen de aanwezigen glühwein, warme chocomelk, pannenkoeken en hotdogs aangeboden en was er vooral nog veel gezelligheid. Proficiat aan alle spelers, dankjewel KWB Weelde ! Op naar editie 29.

Fotoreeks : Kersttoneel KWB Weelde 2015

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren