HET SPEL
Wat is geocaching?
Hoe wordt het spel gespeeld?
- Schrijf u in voor een gratis Basislidmaatschap.
- Bezoek de "Verstop en zoek een cache" pagina.
- Voer je postcode in en klik op 'zoeken'.
- Kies een geocache uit de lijst en klik op de naam.
- Voer de coördinaten van de geocache in je GPS-ontvanger in.
- Gebruik je GPS-ontvanger om je te helpen bij het vinden van de verborgen geocache.
- Teken het logboek en plaats de geocache op de oorspronkelijke verstopplek terug.
- Deel je geocaching verhalen en foto's online.
Wat zijn de regels van geocaching?
Wat heb ik nodig om te gaan geocachen?
Waar liggen geocaches?
AAN DE SLAG
Wat voor soort cache moet ik zoeken op mijn eerste avontuur?
Cachesoort: Traditional
Moeilijkheidsgraad: 1
Cachegrootte: normaal of groot
Je zou ook kunnen controleren wat andere geocachers onlangs hebben gelogd op de cachepagina. Dit geeft aan of de geocache waarschijnlijk nog op z'n plaats verstopt is of niet. "Gevonden" logjes zijn aangegeven op de cachepagina met een smiley gezichtje.
Hoe kan een Cache eruit zien?
Wat zit er meestal in een Geocache?
De meest eenvoudige caches bevatten altijd een logboek of logrol waarop je je vondst kunt vastleggen. Grotere caches kunnen naast een logboek ook andere zaken bevatten. Deze zorgen ervoor dat het avontuur een echte schatzoektocht wordt. Je weet nooit wat de cachelegger of bezoekers van de cache achtergelaten hebben. Onthoud echter, als je iets meeneemt, laat dan iets achter van minimaal dezelfde waarde. Het wordt aangeraden om de spullen in een cache individueel in te pakken in doorzichtige, af te sluiten plastic zakjes om ze te beschermen tegen de elementen.
Regelmatig zul je een trackable vinden, een soort "geocaching spel element". Meer hierover kan je vinden op hier.
Zoeken naar Geocaches
Je kunt geocaches opzoeken via de locatie of de GC code (een unieke code verbonden met elke cachepagina) via de startpagina, de Verstop & Zoek pagina of de uitgebreide zoekopdracht pagina. Premium-leden kunnen de zoekresultaten sorteren op aantallen Favorite punten, moeilijkheid van de cache, moeilijkheid van het terrein en meer.
Het laden van de coördinaten op je GPS-ontvanger
De wijze van laden van coördinaten op jouw GPS-ontvanger is afhankelijk van welk type apparaat je hebt.
Met de hand invoeren van coördinaten
Als jouw GPS ontvanger niet rechtstreeks met een interface kabel aan te sluiten is op de computer, moet je de coördinaten met de hand invoeren. Dit is verschillend op elke GPS ontvanger. Bekijk hiervoor de gebruikershandleiding van jouw apparaat.
Stuur naar de GPS
Als je een Garmin-, Magellan- of DeLorme-GPS-ontvanger met een interface kabeltje direct aan jouw computer aansluit, kun je gebruik maken van de "Stuur naar de GPS" functionaliteit om de cachepagina direct naar het GPS-apparaat te sturen. De eerste keer dat je van deze functionaliteit gebruik maakt, word je gevraagd de juiste plugin voor jouw GPS-ontvanger te downloaden.
Download LOC- of GPX-bestand
Als je een GPS-ontvanger hebt met een interfacekabel, dan kun je de cachepagina als een LOC bestand (gewone leden) downloaden of als GPX bestand (premium-leden). LOC bestanden bevatten basale informatie over een cache, inclusief de coördinaten, cachenaam en moeilijkheid en terrein waardering. GPX bestanden zijn beschikbaar voorPremium-leden en bevatten al deze gegevens met daarbij nog de cachebeschrijving, hints en de 20 meest recente logs. Premium-leden kunnen tot 1000 caches downloaden in een enkel GPX bestand gebruikmakend van de Pocket Query functionaliteit.
Voor de meeste GPS-ontvangers moet er geocaching software van derden worden gedownload om LOC of GPX bestanden te kunnen lezen. Sommige apparaten, zoals de Magellan Triton en Garmin Colorado ondersteunen en lezen GPX bestanden direct.
Het ziet er in het begin niet zo simpel uit maar met een beetje hulp van onze experts zijn we al snel op weg om echte schattenjagers te worden...... Eerst zullen we uitgebreid uitleggen hoe we een "cache" opzoeken op de computer, laptop of tablet. We leren u ook hoe de gratis "c:geo cache app" wordt geïnstalleerd op uw mobiele apparaten.
Later gaan we dan één of twee echte cache doen in de buurt zodat u kan aanvoelen hoe het echte avontuur werkt.
Het is voor velen binnen korte tijd een echte verslaving en echt een geweldig plezierig tijdverdrijf voor de ganse familie om in de zomer samen te gaan geocachen, ouders kunnen het met hun kleinste snaken gaan doen en grootouders kunnen er met de fiets op uit trekken met de kleinkinderen, op ouderwetse schattenjacht.
Bij DIGIDAK hadden we deze week al een eerste geslaagde kennismaking onder begeleiding van enkele expert geocachers.
Er zijn al een aantal inschrijvingen binnen en deelname is beperkt. Inschrijven is dan ook wenselijk via onderstaande gegevens. Daar kan u ook meer informatie verkrijgen.
Digidak info en inschrijvingen bij Stephanie Van Loon 014 46 24 09 (Di. – Vr.)