2015 02 20 21.32

KWB Weelde had het vooraf aangekondigd, Koen Daniels is één der vooraanstaande sommeliers in Vlaanderen.

Dat hebben we gisteren gedurende een avondje wijnproeven uit het OXFAM Wereldwinkel gamma aan den lijve mogen ondervinden.

De spraakwaterval Daniels sprak in geuren en kleuren over zijn eigen passie om de toeschouwers iets bij te brengen over een item dat dikwijls heel erg moeilijk te vatten is. Smaak is zoiets persoonlijks dat er altijd in nuances over moet worden gesproken. Koen wilde de aanwezigen echter vooral bijbrengen hoe je een wijn kan definiëren op een manier die voor iedereen perfect haalbaar is.

2015-02-20-22.51Leren hoe te  proeven in drie uurtjes.

Aan de hand van enkele hoofdcriteria zoals zicht, aroma en smaak, die dan wel worden onder verdeeld in meerdere onderverdelingen, is het perfect mogelijk om wijnen te klasseren volgens een geijkte methode. Natuurlijk vergt het meer dan één avond om deze specialiteit enigszins onder de knie te krijgen maar toch werd regelmatig hier en daar verrassend accuraat gereageerd op bepaalde insinuaties en voorstellen van de sommelier.

Topwijnen uit het OXFAM gamma

Na te zijn gestart met een verbluffende “Sensus” rosé schuimwijn uit Chili om het ijs te breken had Koen al een gedetailleerd verlag gemaakt van de herkomst van de wijnen en de filosofie die erachter schuil gaat. Hierbij leerden we dat Wereldwinkel zijn wijnen uit drie landen haalt, met name Chili, de grootste producent, Argentinië en Zuid Afrika. Overal hebben ze ook sociale projecten die hiermee parallel lopen om de gezinnen en gemeenschappen die de wijnen produceren zowel financieel als op andere wijze bij te staan om hun welvaartstand naar een hoger peil te brengen.

2015-02-21-00.04Witte wijnen altijd zuurder, rode wijnen altijd gezonder.

Voor de leek is het altijd moeilijk om precies te weten hoe je een wijn proeven moet. Wat je doen moet vooraleer je echt een slokje neemt ….. heel de show vooraf laat ons maar zeggen.

Wel, die show vooraf is eigenlijk belangrijker dan het proeven zelf, het proeven is slechte de bevestiging van hetgeen je op basis van “heel die show” al hebt opgemerkt of vooral geroken. Zo kan je op basis van het rollen van de wijn al erg veel opsteken  van de viscositeit of het traangehalte en de traankleur. Allemaal indicaties van wat je kan verwachten als je uiteindelijk de proeftest doet.

De aroma’s of geuren die pas echt volledig vrijkomen als je de wijn laat walsen in je glas geven nog meer geheimen prijs en met de hulp van je tafelgenoten kan je al snel aan de hand van een simpele chart waarop de meest voorkomende geuren als leidraad worden meegegeven.  

Na drie uur intens genot kunnen we tevreden zijn met het bereikte resultaat, een avondje om te onthouden en zeker om aan te raden.

Binnenkort is er weer een wijnproeverij bij OXFAM Ravels.

Als u ook een keer wil komen proeven kan dat op Paaszaterdag 4 april van 14h00 tot 19h00 in onze Ravelse Oxfam-Wereldwinkel in de Kerkstraat. Daar staat dan het volledige assortiment met alle 35 wijnen, gaande van rood, rosé, wit tot dessertwijnen en schuimwijnen voor u klaar. Laat deze kans niet aan u voorbij gaan, het is een unieke gelegenheid om het volledige gamma te leren kennen.

 

wijnproeverij oxfam

 

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren