Dinsdagavond kwam schrijver Herman Brusselmans, auteur van bijna 90 boeken naar Weelde voor “Schrijvers op Stal”, een organisatie van vzw Rurant in samenwerking met Landelijke Gilden en het gemeentebestuur.
Ook Patrick van Gompel, kind van de streek, was van de partij om samen met Herman wat te komen sparren over alledaagse dingen, maar vooral hoe ze als schrijver in het leven staan.
Even voor halfacht bleek het zaaltje dat was ingericht voor de avond lichtelijk te klein ingeschat voor de opkomst van de avond.
Ondanks de stromende regen was elke stoel die gevonden kon worden bezet. De oproep om toch maar best met de fiets gekomen was wijselijk door de meesten in de wind geslagen zodat het zoeken was naar parkeergelegenheid in de omgeving van Hegge 111 bij de familie Van Dijck-Christianen.
Eerst werden de gastheer en vrouw Frank en Ann, boer en boerin nog even voorgesteld door moderator Johny Geerinckx en hoewel de lichtjes suggestieve vraag naar saillante slaapkamerdetails geen gehoor kreeg bij Frank, wilde Ann graag wat uitweiden over hun levenswerk Duroc De Kempen.
Frank en Ann baten sinds 2000 een gesloten varkensbedrijf uit. Ze namen jong en ambitieus een bedrijf over en bouwden dat uit tot een bedrijf met 550 zeugen en de daarbij horende vleesvarkens, allemaal van het ras Duroc. De zeugen en biggen krijgen standaardvoer, de vleesvarkens krijgen brijvoer. Frank en Ann verkopen een deel van hun vleesvarkens zelf onder hun eigen ‘Duroc de Kempen'-label. Dat vlees kan je vinden bij slagers verspreid over de Kempen.
Het koppel kreeg al vaak de vraag om bedrijfsbezoeken te organiseren, maar dat is niet gemakkelijk in combinatie met de bioveiligheid. Daarom besloten ze een kijkstal te bouwen waaruit je kijkt op de varkens die scharrelen in het stro, eten, spelen ... Vooraan in de stal bevindt zich ook een zaal die gebruikt wordt voor vergaderingen, opleidingen, workshops ... Het bedrijf is dus efficiënt ingericht om groepen te ontvangen die graag het verhaal leren kennen achter Duroc de Kempen. Daar hechten Frank en Ann veel belang aan.
Zondag aanstaande kan je ter gelegenheid van de Dag van de Landbouw hun bedrijf bezoeken van 10 tot 18 uur.
Theet 77
Herman Brusselmans was zijn gewone zelve zoals we hem kennen, gevat en kort in zijn replieken. Behalve als het over zijn boeken gaat, dan kan hij de luisteraar in één zin drie keer op het verkeerde been zetten. Zijn roman "Theet 77", handelt over zijn jeugdjaren en zijn précaire, dubieuze relatie met zijn vader en de verering van zijn moeder die zijn godin was. Theet 77 staat voor zijn ouderlijk huis in Hamme in de straat Theet.
Zijn vader was veehouder in de jaren dat dierenwelzijn nog niks te betekenen had en daarvan mocht hij getuige zijn als hij zijn vader vergezelde naar de koopdagen. De haatliefde verhouding die hij had met zijn vader is een constante vrees voor hem bij de opvoeding van Roman, zijn jonge zoon.
Weelde snel te klein.
Voor de tweede gast van de avond bleek Weelde snel te klein in zijn jeugd. Patrick van Gompel trok al snel de weide wereld in, althans voor lokale persbegrippen. Patrick werkte lange tijd voor radio2 vooraleer hij echt de wijde wereld in trok, maar maakte wel op vrij jonge leeftijd al geïntrigeerd in de handels- en ondernemingsgeest van onze Noorderburen, met een uitgebalanceerd schrijverswoord noemde hij het “mercantiel”.
Nog steeds trekt hij naar Nederland om het plat te fietsen zoals hij het noemde, en staat hij er nog altijd versteld van de grote verschillen tussen de (groot) Hollander uit de randstad en de rest van Nederland.
Hij kan ook moeilijk zijn fascinatie verbergen hoe de verschillen gelijklopen met de scheidslijnen van het protestantisme en de rooms-katholieken. Daar liggen vele fundamentele problemen die vandaag de dag in de politiek leiden tot de onvrede met de politiek. Waar de modale Vlaming sneller bereid is zich neer te leggen bij een compromis is het binnen de protestantse opvatting bon ton dat er geen enkele centraal gezagsinstantie wordt erkend.
In zijn boek “Nou EN” trok Patrick kriskras door Nederlanders en interviewde hij een aantal spraakmakende Nederlanders om de kern van de vraag te beantwoorden: Waarom de Nederlanders zo Nederlands zijn.