Na de succesvolle editie van 2023 stelden vele boeren zich alweer snel kandidaat om ook dit jaar als gastheer en gastvrouw te fungeren voor de nieuwe dag van de Landbouw 2024.
In Ravels kan u op bezoek bij twee jong boerengezinnen die u graag een inkijk geven in het moderne boerenleven
ERIC EN ILSE BEYENS-SLEGERS
Zuid Heikant 24, WEELDE (Welkom van 10 tot 17 uur)
Eric en Ilse startten in 2001 een melkveebedrijf op in Weelde. Zowel Ilse als Eric groeiden op op een boerderij en wilden graag net als hun ouders de landbouw in. Ze werkten eerst buitenshuis, maar grepen even later de kans om het bedrijf van Ilse haar ouders over te nemen en naar hun hand te zetten. Eric nam de melkkoeien van zijn ouders over, en in 2003 besliste het koppel ook te starten met vleeskalveren. Ondertussen bouwden ze een mooi bedrijf uit voor hun melkkoeien, en voor het bijbehorende jongvee. De koeien worden gemolken met een robot en er is ook een mestrobot aanwezig op het bedrijf. De vleeskalveren worden automatisch gevoederd. Eric hecht veel belang aan duurzaamheid. Hij tracht zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn in energie. De stallen liggen vol met zonnepanelen, er is een warmtepomp geplaatst en er staat ook een windmolen op het bedrijf. Brent en Britt, de kinderen van het koppel, steken maar al te graag een handje toe op het bedrijf. Beide kinderen zijn aan hun hogere studies bezig, waarna ze misschien wel de volgende generatie kunnen verzekeren.
→ Wat valt er die dag te beleven?
Je kan vrij door het bedrijf van Eric en Ilse wandelen. Op verschillende punten zullen personen klaarstaan om uitleg te geven. Aangezien Eric, maar ook zijn kinderen, heel geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, kan je verschillende installaties aan het werk zien die energie opwekken, waaronder een windmolen. Er zal ook kinderanimatie voorzien worden, en ook een hapje en een drankje zullen niet ontbreken. Er zullen zelfs hamburgers voorzien worden van eigen kalfsvlees.
FRANK EN ANN VAN DIJCK-CHRISTIANEN
Hegge 111, WEELDE (Welkom van 10 tot 18 uur)
Frank en Ann baten sinds 2000 een gesloten varkensbedrijf uit. Ze namen jong en ambitieus een bedrijf over en bouwden dat uit tot een bedrijf met 550 zeugen en de daarbij horende vleesvarkens, allemaal van het ras Duroc. De zeugen en biggen krijgen standaardvoer, de vleesvarkens krijgen brijvoer. Frank en Ann verkopen een deel van hun vleesvarkens zelf onder hun eigen ‘Duroc de Kempen'-label. Dat vlees kan je vinden bij slagers verspreid over de Kempen.
Het koppel kreeg al vaak de vraag om bedrijfsbezoeken te organiseren, maar dat is niet gemakkelijk in combinatie met de bioveiligheid. Daarom besloten ze een kijkstal te bouwen waaruit je kijkt op de varkens die scharrelen in het stro, eten, spelen ... Vooraan in de stal bevindt zich ook een zaal die gebruikt wordt voor vergaderingen, opleidingen, workshops ... Het bedrijf is dus efficiënt ingericht om groepen te ontvangen die graag het verhaal leren kennen achter Duroc de Kempen. Daar hechten Frank en Ann veel belang aan.
→ Wat valt er die dag te beleven?
Door ramen kan je een kijkje nemen in de kraamstal en zie je hoe pasgeboren biggetjes drinken bij hun moeder. Je kan wandelen door de kijkgang en van daaruit, door grote ramen de varkens zien scharrelen op stro. Het bedrijf beschikt over een eigen brijvoerkeuken waar je kan zien hoe het varkensvoer gemaakt wordt. Je krijgt er uitleg over de circulaire manier van voeren: hoe men met reststromen uit de voedingssector zelf het varkensvoer maakt. Vooraan aan de kijkstal, vind je hoevezaal 't Perspektief waar je iets kan drinken. Er zal ook een hapje voorzien worden van eigen varkensvlees. Voor de allerkleinsten is er kinderanimatie voorzien.