Rawepo was de laatste dagen wat minder alert in de dagelijkse berichtgeving.

Dat had alles te maken met het kunstproject waar we druk mee bezig waren en waar voor Rawepo als websitebouwer een mooie rol is weggelegd.

Sculptura Festival #2

Sinds enkele maanden zijn we al bezig met de opzet van een website voor de kunstbeurs Sculptura#2 in één van de mooiste gebouwen in België en rondom de site Tour & Taxis in Brussel.

De Gare Maritime, trouwens mede gerenoveerd door een bouwfirma uit Ravels (Weelde) is de venue voor een prestigieus kunstproject van  Åke Verstraelen, geboren en getogen in Weelde, ondertussen uitgeweken naar het Pajottenland. Enkele jaren geleden begon het idee van een groots sculpturententoonstelling in zijn kunstzinnig brein te borrelen en toen het na de coronapandemie nog steeds verder door zijn hoofd bleef spoken vatte hij de koe bij de horens en begon het project vorm te krijgen na een meeting met mensen van Nextenza, de ruggegraat van Tour & Taxis.

Andere artisten, zoals schilders, fotografen, schrijvers enz… hebben overal ter wereld meerdere mogelijkheden om hun werken te tonen aan het grote publiek.  Sculptuurbouwers, installatiekunstenaar en assemblagekunstenaars daarentegen kunnen zelden hun creaties op tentoonstellingen tonen in België en die leegte wilde Åke graag invullen.

SF ake gatz

Vorige jaar werd de eerste editie gepresenteerd met een 20-tal kunstenaars uit België en enkele buurlanden. Dit jaar werd het ineens grootser aangepakt met als partner ook de Europese Gemeenschap die met haar uitgebreide kunstcollectie  “Art in Democracy” voor het eerst in 30 jaar naar buiten komt ter gelegenheid van Sculptura#2. Een mooie selectie van de "Europe in Democracy" collectie kreeg een speciale ruimte om de sterkte van de democratie te tonen in een jaar waar een hele generatie opnieuw naar de stembus zal stappen, in België …. maar ook in Europa. Minister Sven Gatz en andere bobo's uit het Europees Parlement waren bij de opening aanwezig om de lof te w-zwaaien over het unieke project dat ook voor de volgende editie al kan rekenen op veel  interesse van het internationale kunstenaarsgilde.

In de immense hall van de Gare Maritime staan verder zo’n 20 grotere en minder grote werken uitgestald die u gratis kan komen bewonderen. Ook in het Sculpturakantoor staan enkele kwetsbare stukken opgesteld, maar dat is niet alles…. De volledige collectie bestaat uit 40 internationale kunstenaars met de meest uiteenlopende werken, in totaal meer dan 100 stuks.

SF gabarron

SF lioness

Na de wandeling door de Gare hal kan u uw verkenningstocht verderzetten via het park van Tour & Taxis waar imposante werken te bewonderen zijn van bijv Georg Plickat,  Gleb Dusavitskiy en Cristobal Gabarron vooraleer u richting “Koninklijk Pakhuis” trekt voor het laatste deel van de expositie. Het  “Koninklijk Pakhuis”  maakt ook deel uit van de site Tour & Taxis en werd 100 jaar opgericht tussen 1904 en 1907, en kreeg de langdurige opslag van goederen als bestemming. Door zijn ligging naast de haven van Brussel, werd het doorkruist door een spoorlijn en maakte daarom deel uit van het multimodale knooppunt Tour & Taxis.

SF kvuyet

SF fossiles

Sinds de restauratie in 2000 is het Koninklijk Pakhuis een plek geworden waar zowel winkels als kantoren onder één dak zijn ondergebracht. Hier worden ook talloze kunstevenementen, beurzen, muziekfestivals en exclusieve avondevenementen georganiseerd.

In dit mooie gebouw staan de laatste 6 werken omwille van hun kwetsbaarheid. Hier kan u ondermeer werken vinden van Olivier Pauwels en de Nederlander Olaf Mooij. De galerij van het pakhuis nodigt uit om deze rustig te bewonderen vooraleer u kan genieten van een drankje in één van de talrijke etablissementen.

SF pancake

Geïnteresseerd in een bezoekje?

SF2 SITE NLDat kan eenvoudig, en helemaal gratis ook nog. Komt u met de wagen naar Brussel kan u eenvoudig parkeren in de ruime parkeergarage aan de Rue Picard. Meer info kan u vinden op deze webpagina’s die door Rawepo werden gemaakt:

https://sculpturafestival.be/

Bezoek

https://sculpturafestival.be/index.php/bezoekers/bereikbaarheid

Neemt echter best de trein. Als je in Brussel Noord uitstapt kan je de gratis shuttle bus nemen die onderin de tunnel vertrekt waar alle lijnbussen stoppen. Je stapt elke 8 minuten gratis op aan de oversteekplaats voor voetgangers, neem de tweede stopplaats en 50 meter verder is de Gare Maritime.

Krijgt u ook graag een rondleiding, dat kan ook want er lopen overal “kunstbabbelaars “ rond die u graag vrijblijvend informeren over de tentoonstelling en de werken. Geen moeilijke woorden, gewoon babbelen over wat je ziet, wat bedoelde de kunstenaar het zijn werk enz…

Met een beetje geluk komen we er elkaar tegen, elke dinsdag ben ik waarschijnlijk zelf present om u te informeren, ons kantoor kan u vinden aan de rechterkant van de Gare Maritime.

Tot ziens... elke dag geopend tot 10 maart van 11 u tot 17 u. 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren