heemkundekring schoolgebouw treurende dame

Gisteren werd onder ruime belangstelling het oude schoolhuis van Poppel opnieuw aan het publiek voorgesteld.

Hoewel de treurende dame in het tuintje niet veel goeds voorspelde waren er in de ontvangstruimte enkel vrolijke gezichten te bespeuren.

heemkundekring schoolgebouw treurende dame

De grijze dame in kwestie is uit arduin, weegt gemakkelijk 300 kilogram en werd door de mensen van de Heemkundekring gerecupereerd van het oude kerkhof in Ravels waar het als één der laatste restanten achterbleef toen het kerkhof werd geruimd enkele jaren geleden. Omdat het beeld echter zo aansprak, was het geen optie om het verloren te laten gaan en zodoende kwam het terecht in het voortuintje van het gerenoveerde gebouw als reminder aan onze vergankelijkheid.

Voor de gemeente was het project “Renovatie Schoolhuis Poppel” er eentje met aparte insteek. Zo kwam er uiteindelijk geen architect aan te pas wegens het feit dat alles in eigen huis met gemeentepersoneel werd uitgevoerd.

Daardoor kon ook op de hallucinant hoge kosten worden bespaard die door aannemers werden vooropgesteld. Het resultaat is er echter niet minder om en ere wie ere toekomt…. Het gemeentepersoneel dat werkzaam was aan het project heeft zich overtroffen.

Na een grondige en ook duurzame renovatie die nogal wat voeten in de aarde had, was het eindelijk zover dat het gebouw kon worden overgedragen aan de Erfgoed en Heemkundekring.

Deze transformatie is een belangrijke stap voorwaarts voor de Heemkundekring als organisatie, die tot nu toe haar archieven en collecties in de pastorij van Weelde-Statie onderbracht. Deze verhuizing werd noodzakelijk omdat de oude locatie niet langer voldeed aan de groeiende behoeften van de heemkundekring.

Het oude schoolhuis werd oorspronkelijk gebouwd in 1912 naar een ontwerp van J. Taeymans en deed dienst als onderwijzerswoning bij de school van Poppel. Als extraatje overhandigde onze burgemeester de originele plannen van het gebouw aan voorzitter Andries. Het vroegere schoolhuis werd op 14 februari 1970 ter beschikking gesteld van de plaatselijke verenigingen, zoals jeugdbeweging KAJ. Ook het Rode Kruis zat de laatste decennia op de gelijkvloerse en de eerste verdieping.

heemkundekring schoolgebouw5

Waarom het schoolhuis in Poppel?

heemkundekring schoolgebouw lcheemkundekring schoolgebouw wlHet vroegere schoolhuis in Poppel deelt dezelfde architectuur als het tegenover gelegen oud-gemeentehuis van Poppel en is daardoor een belangrijk historisch monument. Door dit gebouw te renoveren en om te vormen tot een archiefruimte, wordt niet alleen de architecturale schoonheid behouden, maar wordt ook het dorpszicht van Poppel in ere gehouden. Daarnaast sluit het schoolhuis aan bij het museum ’t Kaske’ in het oud-gemeentehuis, wat de efficiëntie en toegankelijkheid van de collecties van de heemkundekring verbetert.

“We zijn verheugd dat we een lokale organisatie aan onderdak kunnen helpen” zegt burgemeester Walter Luyten “Met ’t Kaske naast de deur is het oude schoolhuis een waardevolle aanvulling voor de heemkring.”

 Welke renovatiewerken werden uitgevoerd?

De renovatie van het oud-schoolhuis werd gestart in oktober 2021. Het duurzame aspect werd tijdens de renovatie niet uit het oog verloren. De renovatiewerken werden hoofdzakelijk door lokale ondernemers uitgevoerd. Het omvatte de volgende werken:

  • heemkundekring schoolgebouw renovatie2Renovatie gebouw: Nieuwe ramen en deuren dragen bij aan de energie-efficiëntie en esthetiek van het gebouw. De binnenruimtes zijn grondig opgeknapt, met speciale aandacht voor isolatie van de buitenmuren om een stabiel klimaat te behouden. Het gebouw werd voorzien van een moderne en efficiënte verwarmingsinstallatie die het comfort verbetert en de ecologische voetafdruk verkleint. Moderne LED-verlichting en elektriciteitsupgrades zorgen voor een efficiënte en goed verlichte omgeving. De oude trap werd vervangen door een metalen trap waardoor de toegankelijkheid van de verschillende ruimtes is verbeterd. De zolder die was gesloten wegens te bouwvallig, is nu terug bereikbaar.
  • Nieuwe, geïsoleerde pannendaken: Het dak werd voorzien van moderne isolatie, wat niet alleen de energie-efficiëntie verbetert, maar ook de levensduur van het dak verlengt.
  • Renovatie en isolatie van het garagedak en gevelbekleding: De garage, een integraal onderdeel van de archiefruimte, is grondig gerenoveerd en voorzien van isolatie voor optimale bewaarcondities. De garage is nu uitgerust met een duurzame betonvloer en heeft een gloednieuwe wc-ruimte voor bezoekers en medewerkers.
  • Gescheiden riolering met een regenwaterput voor hergebruik: Het gebouw is aangepast om regenwater op te vangen en te hergebruiken, wat bijdraagt aan duurzaam waterbeheer.
  • Branddetectiesysteem: De veiligheid is gewaarborgd met een geavanceerd branddetectiesysteem.

heemkundekring schoolgebouw renovatie3

Nadat de renovatiewerken werden uitgevoerd werd het gehele interieur opgefrist en voorzien van een nieuwe verflaag. Ook de buitenruimte werd nadien aangepakt door de aanleg van een oprit en een plantsoen voor de garage.

Welke documenten zullen er worden opgeslagen?

In de gerenoveerde archiefruimte zullen verschillende soorten items worden opgeslagen, waaronder documenten en boeken met betrekking tot Groot-Ravels en omliggende gemeenten en steden in de Kempen. Daarnaast zullen voorwerpen van allerlei aard, schilderijen, foto's, kleding en textiel worden bewaard.

Welke duurzame bewaringstechnieken zullen worden gebruikt?

De Heemkundekring hecht veel belang aan het duurzame behoud van haar collecties. Daarom worden zuurvrije verpakkingen gebruikt voor textiel, documenten, foto's en andere materialen. Er worden ook maatregelen genomen voor motbestrijding in de textielafdeling. In de toekomst wordt zelfs een klimaat neutrale sarcofaag gebouwd in de garage om zeer gevoelige materialen te beschermen.

Openhuisdag voor het publiek

Om de inwoners de kans te geven deze historische transformatie te aanschouwen, wordt er op zondag 10 september 2023 een opendeurdag georganiseerd. Het publiek is welkom tussen 13.00 uur en 17.00 uur. Tijdens deze gelegenheid is er ook de mogelijkheid om een drankje te nuttigen en meer te leren over de werking van de Heemkundekring. Iedereen is welkom!

1rawepo camera Fotoreportage Opening Oud Schoolhuis © RAWEPO

heemkundekring schoolgebouw genodigden2

heemkundekring schoolgebouw genodigden1

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren