ketting der liefde1

Op zaterdag en zondag speelden in de gemeentezaal van Den Eel de bewoners van vzw Den Boomgaard de kerstspecial “Ketting der Liefde”.

Daarbij werden ze muzikaal ondersteund door de Koninklijke Fanfare van Jeugd & Vreugd.

Volle zalen voor Ketting der Liefde

Beide avonden werd gespeeld voor een volle zaal en kon men genieten van een hartverwarmend stukje toneel dat de bewoners van de Boomaard hadden voorbereid. 

Het publiek werd ook actief betrokken in het stuk want er moest telkens een stukje samen worden gezongen. Het had wel wat voeten in de aarde voor de dirigent alle zangneuzen in dezelfde richting had gezet maar tegen het einde van het stuk klonk het met wat zin voor overdrijving al als een redelijk geoefend koor.

Voor het stuk was de laatste weken intensief geoefend, niet enkel door de bewoners van de Boomgaard maar ook door de muzikanten van jeugd en vreugd die de verschillende hoofdstukken opluisterden met speciaal gekozen kerstmuziek. 

We geven u graag de hoofdlijnen mee van het stuk en kijk vooral naar de opname die we maakten onderaan dit verslag. Op dit moment is de video nog aan het verwerken, kom later eens terug als u de video nu nog niet kan bekijken... 

ketting der liefde3

"Ketting van Liefde" 

Muziek fanfare: Christmas Festival  

Op een plaats hier niet ver vandaan, staat een groot kasteel. Dit kasteel is bewoond door de landheer,  zijn vrouw Reinhilde en hun zoon Noël. Op en rond het kasteel wonen ook bedienden, muzikanten en ambachtslui. Noël zou spoedig 18 jaar worden en om deze reden mag hij van zijn vader een wens doen. 

De jongen die niets te kort komt en goed verzorgd wordt door iedereen weet eigenlijk niet goed wat hij nog wensen kan. Elke avond valt hij in slaap terwijl hij droomt over zijn wens! 

Muziek fanfare: Water of Time 

Dagen en nachten lang dacht hij na over zijn wens tot hij plots wakker wordt in de late avond. Noël springt uit zijn bed en rent naar zijn vader en moeder. 

Vader! Moeder! Ik weet wat ik wensen wil! Laat maar horen zegt de vader. 

En de zoon zegt: Vader ik wordt hier zo goed verzorgd en door zoveel liefde omringd. Elke dag propere kledij, lekker en vers eten, muzikanten maken het hier vrolijk, elke avond krijg ik een verhaal te horen. Ik heb leren lezen en rekenen en noem maar op. Ik ontvang hier zoveel liefde dat ik een groot feest wil geven voor al deze mensen. 

Een groot feest met muziek en dans. Een groot feest met brood, vlees en fruit. Graag wil ik al deze mensen persoonlijk uitnodigen om mijn verjaardag te vieren op Kerstdag. 

Zijn ouders zijn zeer verheugd deze mooie wens van hun zoon te horen en vader stemt toe. 

Omdat de weg lang is en omdat Noël zich niet eenzaam zou voelen, kiest hij drie vertrouwelingen om mee op pad te gaan. 

De eerste die mee gaat is Jan de Klusjesman. 

De tweede helper voor onderweg is Geer de Sterke Beer. 

En als derde zal Wimme de Slimme mee op pad gaan. 

Terwijl ze de lange weg afleggen zingen ze het Lied Ketting van Liefde. 

Zang: Ketting van Liefde

Muziek fanfare: Winterwonderland 

Aan het bos gekomen horen ze gejammer en geklaag. Ze zien een houthakker zitten met zijn handen in het haar. Ze houden halt en ze vragen ‘He houthakker, waarom heb je zoveel verdriet’. De houthakker zegt ‘ik moet al die takken nog zagen voor brandhout zodat de bakker zijn oven kan verwarmen. Maar mijn zaag doet het niet meer’. 

Jan de Klusjesman komt eens kijken en neemt de zaag ter hand en verwijdert het steentje dat gekneld zat tussen de ketting. ‘zo die doet het weer’ zegt Jan de Klusjesman. En hij geeft de zaag terug aan de houthakker. Die is zo blij en maakt een vreugde sprong. 

De houthakker vraagt aan Noël ‘Wat is mijn schuld?’ 

En dit is wat Noël zegt … 

Zang: Ketting van Liefde 

Muziek fanfare: Gabriellas song 

Noël en zijn drie helpers gaan weer op stap. Aan het bos gekomen horen ze iemand om hulp roepen. Help! Help! 

Het is de boerin die naast haar kar staat. De kar vol graan is omgevallen. Ze houden halt bij de boerin en vragen wat is er toch gebeurd? 

De boerin antwoordt ‘Ik ben op weg naar de molenaar, zodat hij het graan kan malen tot bloem voor de bakker. Hij heeft het nodig om er broden en worstenbroodjes van te maken. Maar nu is mijn kar gevallen.’ 

Ze besluiten om de boerin te helpen. Geer de sterke Beer stapt naar de boerin en helpt haar om de kar terug recht te zetten. De boerin is zo dankbaar en vraagt aan Noël ‘wat is mijn schuld’? 

En dit is wat Noël zegt … 

Zang: ketting van Liefde

Met het dorp in zicht komt het gezelschap aan bij de molen. De molenaar zit te wenen. Noël spreekt de molenaar aan en vraagt wat er mis is.  De molenaar vertelt dat er te weinig wind is waardoor hij het graan niet kan malen. Het zal zo niet tijdig bij de bakker geraken. 

Wimme de slimme komt wat dichter om alles te bekijken. Hij denkt even heel goed na en komt op het idee om zeilen aan de wieken te binden, hierdoor zal de molen sneller draaien het bloem sneller klaar zijn en nog op tijd bij de bakker geraken.  

De tevreden molenaar staat recht en vraagt aan Noël ‘wat is mijn schuld’? 

En dit is wat Noël zegt … 

Zang: Ketting van Liefde

De herders die hun schapen terug naar de stal brengen, hadden het nieuws over het grote feest vernomen en ze konden het niet laten om hun vreugde in een dans te laten zien. 

Muziek fanfare: Dance of the Shepherds  

In het dorp doet al snel de ronde dat Noël van het kasteel een groot dankfeest geeft voor iedereen. Noël stapt naar de bakker en vraagt hem ‘wil jij voor mijn feest worstenbroodjes en appelbollen bakken?’ 

Bakker Koen vreest echter dat hij dit niet alleen voor elkaar krijgt. Noël kijkt eens goed rond en zegt de bakker ‘in het kasteel hebben wij een hele zaal vol helpers die graag een handje willen toesteken’ 

De bakker is blij en dankbaar voor de hulp uit het kasteel en vraagt ‘wat is mijn schuld’? 

En dit is wat Noël zegt … 

Zang: ketting van Liefde

Noël, Jan, Wimme en Geer vertrekken blijgezind terug naar het kasteel.  

Muziek fanfare: Oh Happy Day 

Noël en zijn helpers komen ondertussen aan bij het kasteel van de landheer. Noël vertelt in geuren en kleuren aan vader en moeder alles wat hij meegemaakt. Hoe hij de houthakker heeft geholpen met zijn zaag, hoe hij samen met Geer de boerin geholpen heeft met haar kar. Ook de molenaar kreeg wat extra hulp. En als laatste staken ze allemaal een tandje bij om de bakker te helpen om alles te maken voor het feest. Moe maar voldaan vertrekken de helpers terug naar hun huis.  Het is ondertussen kerstavond en moeder Reinhilde doet de kerstlampjes aan. Noël begint hart te geeuwen. Hij is moe van zijn lange tocht en wat hij allemaal heeft meegemaakt. Noël gaat slapen, zo is hij morgen helemaal fris voor het grote feest. Hij valt in een diepe slaap!  

Muziek fanfare: Stille Nacht

Noël wordt de volgende ochtend wakker. Hij begroet zijn ouders. En om samen te kunnen zingen en te smullen nodigt hij alle anderen uit. Voor ze samen van het eten gaan genieten, groeten ze nog iedereen.  (1-2-3 buigen, 1-2-3 buigen) 

Alle bewoners op het podium om te groeten en iemand doet een woordje uitleg om te mensen uit te nodigen om iets te eten van het worstenbroden en appelbollen. 

Muziek fanfare: Laat de zon in je hart 

 

Ketting der Liefde

Naar een idee van Paul Potters

Affiche: Timothy lauwers

Regie: Kim VD Steen en Marieke Snoeys

Dirigent: Koen Peeters

Muziek: Koninklijke Fanfare Jeugd & Vreugd

Opname: RAWEPO

Project subsidie: Gemeente Ravels

Voorlezer : Els Versweyveld

Rolverdeling:

  • Bart: houthakker
  • Chris: herder
  • Riet: herder
  • Sonia: herder
  • Koen: bakker
  • Marleen: molenaar
  • Reinhilde: moeder
  • Gunter: vader (landheer)
  • Mario: Noel (zoon)
  • Bernard: Geer de sterke beer
  • Veronique: Jan de klusjesman
  • Erwin: Wimme de slimme
  • Kristel: Boerin
  • Pavan: achter de schermen
  • Timothy: achter de schermen

 

 ketting der liefde2

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren