20181026 Krokuslint Dodendraad 0014

Gisterenvoormiddag reden een zestigtal kinderen van de Negensprong uit Poppel en twintig van hun Nederlandse vriendjes van Basisschool Akkerwinde uit Hooge Mierde langs de andere kant van onze landsgrens naar de Schootseweg, pal op de grens met onze noorderburen.

Daar stonden hoogwaardigheidsbekleders van Nederland en België al op hen te wachten.

Krokuslint langs de grens aan de Schootseweg / Weeldsebaan.

De stichting Verhalis heeft de afgelopen maanden alle grensgemeentes met Nederland gemotiveerd om een kilometerslange rij witte krokussen aan te laten planten door de kinderen van de scholen van de  aangrenzende gemeentes. De gedachte achter dit project was om 100 na afloop van “Den Groote Oorlog” van ’14-’18 een vredeslint te planten op de plaats waar in het verre verleden de Dodendraad stond. 

Voor Ravels was schepen Jef Van de Pol aanwezig, voor de gemeente Hooge Mierde nam waarnemend burgemeester Jetty Eugster het woord.

„Soms moeten we de grens uitgummen”, zei waarnemend burgemeester Jetty Eugster van Reusel-De Mierden tegen de kinderen die druk bezig waren met het planten van de krokussen. Het was niet zo makkelijk, de grond was bezaaid met stenen en de schepjes konden amper in de grond geraken. Toch deden de meesten erg hun best om hun bolletjes met het witte stipje naar omhoog in de aarde te krijgen.

Dodelijke Versperring van  2.000 Volt

Na de verovering van onze noordelijke provincies door de Duitsers hadden de Duitse generaals het dodelijke idee om de vluchtelingestroom te stoppen met de plaatsing van een elektrische versperring. Vele eenvoudige mensen waren nog maar amper bekend met het begrip elektriciteit en vonden de dood bij het aanraken van de verschrikkelijke draad. Naar schatting meer dan 1.000 burgers kwamen om door de elektrische schok bij het aanbraken van de draad die liep van het Nederlandse Zeeland tot in het verre Limburg aan het Drielandenpunt. 

‘Den Draad’ had behoorlijk wat impact op de kleine dorpen aan weerszijden ervan. Door de oorlog was de sigarenindustrie in Arendonk nagenoeg stil komen liggen. Veel sigarenmakers zochten werk in Reusel en de rest van de Kempen. Door die draad werden ze voor een dilemma gesteld: in Reusel gaan wonen, zodat er brood op de plank kwam óf kiezen voor hun thuisland. In twee jaar kozen ruim driehonderd Belgische vluchtelingen ervoor in Reusel te gaan wonen, waardoor het inwoneraantal daar met 30 procent toenam, van 1.000 naar 1.300 inwoners. Ze vonden onderdak bij Reuselse gezinnen.

21 krokusbollen, 20 om te planten…. Eentje voor thuis.

De kinderen kregen allen een speciaal doosje met daarin 21 krokusbolletjes. Het was de bedoeling om aan de dodendraad 20 bolletjes in de grond te steken en er eentje thuis in een potje te planten of in de tuin. Dan kan je straks thuis  zien wanneer het krokusbloemenlint begint te bloeien aan je eigen krokusje en kan je met eigen ogen gaan zien hoe het witte vredeslint zich kronkelt langs de dodendraad, begin 2019.

1rawepo camera Fotoreportage Krokuslint Schootseweg / Weeldsebaan   |  © RAWEPO

20181026 Krokuslint Dodendraad 0042 

Namiddag, de brug in Ravels 

Na de middag fietsten en wandelden meer dan 150 kinderen naar de brug in Ravels om onderaan de brug te verzamelen.

20181026 Krokuslint Dodendraad Brug Ravels 0154

Ook hier liep 100 geleden de Dodendraad, er was zelfs een zogenaamde “Zivildurchläße” in Ravels om met een “Passierschein” de grens/dodendraad te kunnen passeren.

Na de Schootseweg met kinderen van de Negensprong waren hier de kinderen uit GBS de Klimop, GBS De Kleine Wereld en   BS De Zonnewijzer talrijk aanwezig om ook hier hun bolletjes in de grond te planten.

Net als voor de middag was het ook hier niet gemakkelijk voor de kinderen om de grond om te woelen en hun bolletjes in de grond te krijgen. Hier en daar zagen we erg gemotiveerde planters die gewoon met de hand hun plantgaatje maakten, anderen waren dan weer bevreesd om vuile handen te krijgen en stonden er was onwennig bij.

Toch moesten ze allemaal drie gaatjes maken met daarin telkens een zestal bolletjes zodat het krokuslint in het voorjaar er mooi zal uitzien voor fietsers en wandelaars.

Krokussen bloeien erg vroeg, we zijn benieuwd wanneer we de eerst foto’s gaan binnen krijgen van het witte vredeslint,  100 jaar na de eerste lente van vier jaar Wereldoorlog. 

1rawepo camera Fotoreportage Krokuslint Brug Ravels  |  © RAWEPO

20181026 Krokuslint Dodendraad Brug Ravels 0173

 1 filmcamera Filmreportage aanplanting Krokuslint  

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren