sjt iss

Enkele weken geleden  hielden leden van de radioamateurvereniging ON4NOK  een wedstrijd radioverbindingen op het vliegveld van Weelde.

Ook uit onze gemeente zijn verschillende leden actief in deze vereniging. 

Zendamateurs bieden mogelijkheid om in gesprek te gaan met astronauten.

4617648Leerlingen van het Sint-Jozefcollege Turnhout (SJT) stellen in week 42 (15 – 19 oktober) zelf vragen aan de Duitse astronaut Alexander Gerst op ruimtemissie in het ISS (International Space Station). Dit is mogelijk door een rechtstreeks radiocontact dat tot stand wordt gebracht door de zendamateurs Noorderkempen (UBA-NOK). 

In de loop van vorig schooljaar stelde Dhr. K. Verboven, zelf radioamateur en vader van Lisa (leerling van 6HW), de vraag of op het SJT interesse was voor een rechtstreeks contact met een astronaut in het ISS. Deze vraag werd doorgespeeld naar de leerkrachten aardrijkskunde en die reageerden onmiddellijk enthousiast. In oktober 2017 werd door mevr. A. Stevens, vakverantwoordelijke aardrijkskunde, de gemotiveerde aanvraag officieel ingediend bij ARISS (Amateur Radio on the international space station). In het voorjaar van 2018 kwam de bevestiging dat het SJT als enige Vlaamse school geselecteerd was voor een exclusief radiocontact met de bemanning van deze ruimtemissie in het ISS. Een delegatie van de zendamateur- vereniging Noorderkempen keurde de locatie goed. De voorbereiding voor het contact kon dan echt van start gaan. 

ARISS

ARISS probeert wereldwijd interesse voor en loopbanen in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM) te stimuleren via amateur-radiocommunicatie met de bemanning van het ISS. Amateurradiostations en ruimteagentschappen in de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Japan en Europa sponsoren deze educatieve mogelijkheid door apparatuur en operationele ondersteuning te bieden voor directe communicatie tussen de astronauten in het ISS en studenten over de hele wereld. Radioamateurs experimenteren met het uitzenden en ontvangen van radio- en/of televisiesignalen. Hiervoor kent de overheid een zendvergunning toe na het slagen in een officieel examen. 

Sinds de start van dit schooljaar werd de voorbereiding een versnelling hoger gebracht. De zendamateurs namen de technische aspecten voor hun rekening in samenwerking met Clearsky Networks en Pro Industries en de leerkrachten de inhoud van het contact. De leerlingen kregen de kans om vragen in te dienen waaruit een selectie van 21 vragen werd weerhouden. Ook de zesde leerjaren van de twee lagere scholen van het SJT dienden een vraag indienen. 

1461696211

ISS

Het ISS bestaat uit verschillende modules die apart gelanceerd werden. De eerste (Russische) module vertrok op 20 november 1998. Sinds 2 november 2000 is het ISS permanent bewoond. De huidige bemanning bestaat uit 3 Amerikanen, 2 Russen en 1 Duitser. Het is deze laatste, Alexander Gerst die de vragen zal beantwoorden. Het ruimtestation maakt elke 91 minuten een omloop rond de aarde op een hoogte van ongeveer 385 km tegen een snelheid van 28 000 km/h. In de derde week van oktober zal het ISS meerdere malen overdag op een elevatiehoogte van meer dan 80° overvliegen. In een tijdsinterval van ongeveer 10 minuten dat het ISS zich dan boven de horizon bevindt, stellen de leerlingen live hun vraag aan de Duitse astronaut. Dit zal in het Engels en in het Duits gebeuren. 

Terwijl de geselecteerde leerlingen hun vraag stellen in het ingerichte klaslokaal, kunnen de medeleerlingen van het SJT en ook andere geïnteresseerden dit live interview in real time volgen op www.on4nok.be/ISS-contact 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren